administratie

E-on a notificat Primăria Suceava asupra scumpirii cu 224 la sută a tarifului pentru energie electrică furnizată

Nu mai puţin de trei studii de fezabilitate a fost nevoită să comande Primăria municipiului pentru postul de transformare a energiei electrice aferent ştrandului modernizat de la Iţcani. Documentaţiile au fost întocmite în 2018 şi 2021, alta fiind solicitată recent de E-on, chiar în perioada în care lucrările de modernizare sunt la final. Potrivit primarului Ion Lungu, consumul de energie electrică al instalaţiilor cu care este dotat ştrandul este mai mare, invocată de către compania de electricitate fiind necesitatea „echilibrării puterii instalate” în zonă.

„Când am luat autorizaţia de construire, E-on a dat aviz pe vechea instalaţie electrică, cea a ştrandului dezafectat. Ulterior, cei care au făcut studiul de soluţii au venit cu recomandarea de se monta un transformator separat, în ideea de a echilibra puterea instalată mai mare de la noul ştrand” arată şeful municipalităţii.

Edilul-şef spune că acelaşi lucru s-a întâmplat şi la modernizarea Pieţei „George Enescu”, la care una prevedea avizul iniţial pentru instalaţia electrică, pentru ca, la darea în folosinţă a obiectivului de investiţii, să se impună montarea unui transformator de capacitate marită, care, de asemenea, să echilibreze puterea instalată. „Aşa ne-am potcovit şi la Piaţa Mică. Părerea mea este că E-on are o strategie: cea că Primăria îşi poate permite să monteze un transformator. A existat o primă soluţie, s-a dat avizul, s-a eliberat autorizaţia într-un anumit fel, după care, la recepţia finală a pieţei, să ni se spună că nu este asigurată capacitatea pentru întreagă zonă. Şi, atunci, să vină Primăria să pună un nou transformator” punctează Lungu.

Primarul face aceste remarci după ce i s-a reproşat că Primăria „nu ar trebui să lucreze” pentru E-on, la care interpelare Lungu dând de înţeles că autorităţile locale nu au încotro. În acest sens, primarul a dat ca exemplu şi notificarea E-on privind negocierea contractului de furnizare a energiei electrice pentru perioada următoare. „Nu lucrăm la E-on, dar rămânem la mâna lor. Noi suntem cei care ne rugăm de ei să ne dea lumină. Problema este destul de delicată. Am avut negocieri pentru preţul energiei electrice şi E-on a venit cu o creştere de 224% a tarifului pentru energia electrică. Iar noi de unde să plătim?” se întreabă retoric primarul reşedinţei de judeţ, adăugând că banii ar putea proveni inclusiv din creşterile de taxe şi impozite locale impuse de Guvern, începând cu 1 ianuarie 2023. Anterior, şeful executivului sucevean evidenţia că, în ciuda scumpirilor, factura la energie electrică era una suportabilă, mai ales datorită economiilor făcute prin iluminatul public de tip LED. Ion Lungu, primarul municipiului Suceava mai opina că nu va fi nevoie „să stingem iluminatul pe străzi”, probabile fiind, însă, unele economii la cel ornamental, amenajat cu prilejul Sărbătorilor de iarnă.