ACTUALITATELOCALULTIMA ORĂ

E de noaptea minții cu ce șușanele vine vlădica Calinic!

Având în vedere că Arhiepiscopia Sucevei și Bucovinei  prin biroul de presă  a transmis că postul rămas vacant la Parohia Sf. Mina, a fost ocupat prin numire, de către un coslujitor ( consilier al Centrului Eparhial) , care a preluat activitatea pastorală a acestui post , s-a  constatat că acesta nu poate fi contactat , deoarece nu apare la avizier, cu nume și prenume, respectiv număr de telefon!

Cu stupoare insa apare  numrul  de telefon al aceluiași  Cătălin Axinte ( a se vedea foto atașat!) .

Reamintim că Permanența Consiliului Național Bisericesc ,in ședința sa de lucru din 4 martie 2021 ,a examinat referatul Cancelariei Sfântului Sinod și al Sectorului administrativ – bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor privind incompatibilitatea slujiri clericale cu orice funcție și/sau demnitate publică din administrația de stat centrală sau locală, potrivit prevederilor canonice și hotărârilor sinodale.

Precizări din referat: Canonul 10 Sinodul VII Ecumenic : Unii dintre preoți (…) stau pe lângă demnitari lumești săvârșind slujbele în capelele acestora , fără voia propriului episcop . (…) ,iar celor care săvârșesc aceasta cu știința arhiereilor menționați să nu le fie permis să-și asume funcții seculare și lumești , fiind opriți de către dumnezeieștile canoane să săvârșească acest lucru . Iar dacă cineva va fi descoperit că deține funcția așa numiților administratori ai casei , să înceteze , fie să fie caterisit . Așadar cine are urechi ,să audă: SĂ FIE CATERISIT, NU SĂ DEVINĂ PREOT SLUJITOR (MISIONAR) ,in parohia in care a fost! In același timp , prin hotărârea sinodală nr. 1676 din 6 martie 2008 , s.a stabilit că ” arhiereului, preotului, diaconului, din Biserica Ortodoxă Română, le este interzis să ocupe funcții de demnitar/ înalt funcționar public la nivel central sau local, in Statul român sau in alte state „.

Biserica Ortodoxă are nevoie de disponibilitatea și fidelitatea totală a clericilor , ca urmare a consimțământului liber exprimat al acestora , de la hirotonie , de a deveni lucrători în VIA Domnului. Activitatea clericală constituie principala și cea mai importantă preocupare a slujitorilor Bisericii, întrucât misiunea încredințată prin taina hirotoniei nu este o îndeletnicire ÎN AFARA PREOCUPĂRILOR PROFESIONALE, EXERCITATĂ IN TIMPUL LIBER, ci este însăși vocația ,profesia, și activitatea de bază a clericului. Când activitățile extraeclesiale ale clericilor presupun alocarea de timp și efort mai mari decât cele dedicate slujirii bisericești, acestea reprezintă de facto activități în defavoarea Bisericii. Clericii aparțin ,in primul rând, Bisericii, și doar in subsecvent și în cazurile strict limitative , se pot dedica unor preocupări extraeclesiale, însă doar acelora care au corespondent în cele trei slujiri ale preoției: sfințitoare, pastorală și învățătorească. Până aici , lucrurile sunt cât se poate de clare și limpezi ( sperăm că au înțeles și cei din administrația Calinic). Mergem mai departe! Tot în hotărârea Sfântului Sinod din 5-7 martie 2008 se stipulează: ” arhiereului, preotului, diaconului îi este interzis să facă politică partinică, să fie membru al unui partid politic , să participe la campanii electorale , să candideze și să devină membru al Parlamentului sau consiliilor locale, primar,viceprimar sau să ocupe funcții în administratia publică centrală și locală. Cel care va încălca aceste reguli, precum și legământul depus la hirotonie, se încadrează în prevederile art. 3 , lit. d și e din Regulamentul de procedură al instantelor disciplinare și de judecată ale B.OR, având de ales între misiunea preoțească și cariera politică , PENTRU TOTDEAUNA, in ultimul caz fără drept de revenire în cler.

Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale. Așadar Axinte și.a ales cariera politică, fără drept de revenire în cler( preoție) ! Ce e așa de greu de înțeles pentru administrația Calinic?

Nu precizează hotărârea Sfântului Sinod că Axinte trebuie să rămână preot misionar în parohia in care a slujit! E de noaptea minții cu ce șușanele vine vlădica Calinic!

Ne spune că Axinte nu are nicio legătură,cu ASR!

Parohia Sf. Mina , a trecut la Mitropolia Macedoniei precum Parohia Sf Treime , și nu știm noi?

Parohia Sf Mina,nu aparține de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților? La Parohia Sf Mina se slujește fără binecuvântarea ierarhului?

Administrația Calinic trebuie să ne prezinte ,sancțiunea pe care a aplicat.o Consistoriului Eparhial, in urma încălcărilor hotărârilor sinodale de către Axinte referitoare la incompatibilitatea slujiri clericale, cu orice demnitate publică în administrația de stat centrală sau locală! Vlădica Calinic ne transmite că Axinte nu deține nicio funcție în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților! Mulțumim Preamilostivului Dumnezeu , că nu mai deține!

Axinte a deținut funcția de consilier economic ,in perioada 2007 -2014 , și a fost un dezastru cu bugetul Arhiepiscopie !

Sigur nu uităm nici de terenul de la Azilul de Bătrâni Suceava , unde a devenit prorietar   Catalin Axinte, despre care administrația Calinic, aplică legea tăcerii!

Vom prezenta mai jos, sancțiunile care se aplică în B.O.R:

1. dojană arhierească verbală sau scrisă

2 canon de post și pocăință la o mănăstire;

3 suspendarea sau destituirea din oficiul de paroh;

4. degradarea din rangurile onorifice bisericești;

5 . oprirea clericilor,de mir și monahi, de la săvârșirea unor lucrări sfinte, timp de 30 zile cu diminuarea temporară a salariului;

6 .oprirea totală a clericilor de la săvârșirea lucrărilor sfinte , până la un an , cu obligativitatea de a-și desfășura activitatea la strană, la aceeași biserică sau altă biserică;

7. mutarea disciplinară la o parohie de categorie inferioară;

8 . depunerea ( destituirea ) din slujirea clericală ( pierderea dreptului de a săvârși lucrări sfinte , de a purta ținuta clericală și de a se împărtăși in altar ;

8 . caterisirea( pierderea preoției pentru totdeauna și a posibilității ocupări unui post neclerical în activitățile bisericești);

9. excomunicarea ( excluderea din Biserica Ortodoxă).

Care din aceste sancțiuni i s-au aplicat l precuviosului Catalin Axinte ?

Care din aceste sancțiuni i s-au aplicat ,dacă hotărârea sinodală precizează,, fără drept de revenire în cler, pentru totdeauna”?

Ce sancțiune precizează, că Axinte trebuie să rămână preot slujitor la parohia in care a activat? Oricum el trebuia caterisit conform canoanelor bisericești , făcând parte din categoria preoților divorțați și recăsătoriți!

Părintele Ilie Cleopa spunea: ” Sf. Liturghie săvârșită de un preot divorțat, are aceeași valoare cu cea săvârșită de un cioban ” ! Așadar oricum Axinte slujea cu iconomie! Sperăm că nu ne veți spune din nou că suntem in eroare!

Dacă noi suntem in eroare, la următoarele alegeri electorale, preoții din ASR se vor afilia politic, vor face politică partinică, vor candida , iar cei care vor fi aleși, vor rămâne în continuare preoți slujitori la parohiile lor !

De enoriași se vor ocupa cântăreți și îngrijitori! Preoții vor veni doar duminica , precum galeriile pe stadion.