Dumitru Dâmbu a revenit procuror șef la Parchetul de pe langa Tribunalul Suceava. De la inceputul acestei luni, procurorul Dumitru Dâmbu si-a reluat activitatea în cadrul magistraturii.
Consiliul Superior al Magistraturii a decis marți, 25 aprilie 2023, încetarea suspendării din funcție a domnului DÎMBU DUMITRU, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. Potrivit deciziei Curții de Apel Cluj, procurorul Dumitru Dîmbu a fost achitat pentru toate capetele de acuzare.
Dosarul este unul vechi de aproape 10 ani și care a fost instrumentat de structura centrală a Direcției Naționale Anticorupție, iar în iunie 2014, când au avut loc perchezițiile, a fost perceput ca o adevărată lovitură. Se pare că a fost doar un foc de paie, de vreme ce pentru procurorul Dumitru Dâmbu, la acea vreme procuror șef secție penala a Parchetuui de pe langa Tribunalul Suceava nu au putut fi dovedite, iar judecătorul a dat achitări fie pentru că fapta nu există.
Procurorul Dumitru Dîmbu, fost procuror șef al Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava, fostul primar al Rădăuților Aurel Olărean și omul de afaceri Costel Babiuc au fost achitați de Curtea de Apel Cluj într-un dosar de corupție. Conform instanței de judecată, faptele pentru care aceștia au fost acuzați nu există. Din cei 11 inculpați, doar judecătorul Bogdan Bărbuță a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. De asemenea, el trebuie să achite 30.000 de lei drept cheltuieli de judecată. Procesele au durat aproape 10 ani, iar acuzații au fost arestați preventiv o perioadă lungă de timp.
Solutia pe scurt: I.În baza art.396 alin. 2 Cpp condamnă inculpatul B. B. I. C. , pentru comiterea infracţiunii de luare de mită-faptă descrisă la pct.1.5 din actul de sesizare al instanţei. prev. de art. 289 alin.1 Cp rap la art.7 din Lg.78/2000 cu aplicarea art.5 NCp la pedeapsa de 4 ani închisoare cu executare în regim de detenţie. Aplică inculpatului B. B. I. C. pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a exercita profesia de judecător prev. de art.66 lit.g şi art.289 alin.1 Cp pe o durată de 3 ani . Aplică inculpatului B. B. I. C. şi pedeapsa accesorie a interzicerii dreptului de a exercita profesia de judecător prev. de art.66 lit.g şi art.289 alin.1 Cp . Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului durata reţinerii, arestului preventiv şi arestului la domiciliu din 22 iunie 2014-2 iulie 2015. În temeiul art.396 alin.5 Cpp dispune achitarea B. B. I. C. pentru comiterea infracţiunilor de : -abuz în serviciu în formă continuată prev. de art.297 alin.1 Cp rap la art.132 din Lg.78/2000, cu aplicarea art.35 Cp şi art.5 NCP -2 infracţiuni -fapte descrise la pct.1.1 din rechizitoriu în baza art.16 alin.1 lit.a Cpp ; -complicitate la şantaj prev. de art.48 rap la art.207 alin.1 şi 3 Cp cu referire la art. 131 din Lg.78/2000 cu