BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Duma de stat din Rusia va analiza maine apelurile pentru recunoasterea a doua republici autoproclamate din Ucraina

Duma de Stat va analiza marți două apeluri concurente adresate președintelui rus Vladimir Putin pentru a recunoaște două republici autoproclamate din Ucraina, a declarat Vyacheslav Volodin, președintele Camerei inferioare a parlamentului, pentru Telegram.

„Problema apelului către președinte cu privire la necesitatea recunoașterii republicilor populare Donețk și Lugansk va fi luată în considerare mâine la vot preferențial”, a spus el. „Va fi adoptată versiunea care va strânge mai multe voturi la votul preferențial”.

Prima variantă, a spus vorbitorul, prevede ca, contestația să fie trimisă președintelui imediat după trecere. Cealaltă versiune va fi trimisă mai întâi spre revizuire Ministerului de Externe și altor agenții guvernamentale, iar parlamentarii vor reveni ulterior asupra ei.

„Aceasta este o problemă extrem de importantă și cu mize mari”, a spus Volodin. „Washingtonul aprinde tensiunile și furnizează arme Ucrainei împreună cu țările europene, în timp ce Kievul continuă să ignore acordurile de la Minsk”.

„Tot acest lucru implică amenințări și riscuri pentru viața cetățenilor noștri și a colegilor ruși care trăiesc în Republica Populara Donestk și Republica Populara Lugansk”, a continuat el.

Comisia Dumei de Stat pentru afaceri a susținut luni ambele versiuni ale apelului. Unul dintre ele a fost prezentat de fracțiunea Partidului Comunist, iar celălalt a fost depus de Rusia Unită.

Comunistii și liderul acesteia Ghenadi Ziuganov au înaintat, la 19 ianuarie, Dumei de Stat un apel de la Camera inferioară către Putin pentru recunoașterea republicilor Donețk și Lugansk. După cum reiese din proiect, Duma de Stat ar cere șefului statului să recunoască republicile ca „state independente și suverane”. Proiectul de recurs spune că mișcarea ar fi „justificată din punct de vedere moral”.

Republica Populară Donețk este un stat auto-proclamat, format la 7 aprilie 2014 în urma protestelor proruse din sud-estul Ucrainei. Crearea Republicii Populare Donețk a fost anunțată de susținătorii federalizării Ucrainei. Actuala guvernare a Ucrainei caracterizează structura dată fiind o organizație teroristă separatistă.

La 13 aprilie 2014, RPD a stabilit controlul în aproape toată Regiunea Donețk. Conform împărțirii administrative a Ucrainei, Regiunea Donețk este parte componentă a țării. Potrivit Kievului, separatiștii proruși din estul Ucrainei sunt militanți înarmați care ar avea legătură cu armata rusă, de asemenea tehnica lor de luptă este rusă.

La 11 mai 2014 s-a realizat un referendum controversat în urma căruia „Republica Populară Donețk” și-a declarat unilateral independența. Pavel Gubarev, așa-zisul guvernator al regiunii, a declarat că urmează unirea cu „Republica Populară Lugansk” pentru crearea Novorosiei și aderarea acestui nou stat la Uniunea Vamală. Referendumul nu a fost recunoscut de Kiev și unele țări din Occident, dar Rusia a declarat că respectă dorința „poporului”.