SĂNĂTATE

DSVSA Suceava: Măsuri pentru prevenirea raspandirii rabiei la nivelul judetului

 Conducerea Directiei Santitar Veterinare Suceava face precizră ân legătură cu  măsurile pentru prevenirea raspandirii rabiei la nivelu judetului. 

Potrivit unui comunicat de presa în judet au fost inregistrate 3 cazuri in orasul Siret : primul caz diagnosticat in 14.11.2022, caine canne corso – femela de 12 ani, al doilea caz diagnosticat in 16.11.2022, ciobanesc german de doi ani, si al treilea caz – labrador, 5 ani, femela;

In urma intrunirii Centrului Local de Combatere a Bolilor din data de 25 -11-2022 ora 17.00, au fost aprobate masurile de prevenire a rabiei urmare dignosticarii  unui nou  caz din data de  25 -11-2022  in loc Gramesti: caine rasa comuna de 4 luni;

Directorul executiv al DSVSA, Danuț  Corneanu sustine ca in toate cazurile, au fost semnalate vulpi in aproprierea curtilor acestor proprietari

DIRECTIA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR PRECIZEAZA:

 

 

,,Rabia, sau turbarea, după cum mulți dintre noi o cunoaștem, este una dintre cele mai comune afecțiuni ale câinilor,pisicilor si altor specii receptive(bovine,ovine,caprine,cabaline), și totodată, una dintre cele mai periculoase boli

Rabia este o infecție virală, care atacă atât creierul cât și măduva spinării, fiind un real pericol atât pentru câini cât și pentru restul mamiferelor, inclusiv pentru oameni.

Este periculoasa deoarece, odată ce virusul a atacat organismul și odată ce apar simptomele specifice rabiei, șansele de supraviețuire sunt reduse la zero.

Principalul purtător al acestui virus este vulpea.( a se vedea schema atasata)

Transmiterea rabiei se face prin mușcătura de către vulpe/câine infectat, spre un câine/animal sănătos, sau printr-o rană deschisă care este expusă la saliva unui animal infectat, de exemplu prin lins.

Odată ce apare mușcătura, virusul rabiei se infiltrează în celulele mușchilor, unde se reproduce, iar ulterior, se răspândește către nervii periferici ai animalului gazdă, ajungând în final la creier.

Cea mai eficientă cale de a reduce riscul de apariție a rabiei este vaccinul antirabic, care favorizează producerea de anticorpi.

Vaccinul antirabic face parte din seria de vaccinuri obligatorii, fiind inclus în schema de vaccinare a animalelor,câini/pisici tinere iar ulterior, prin repetiții anuale.

Fiind singura metodă de a ține sub control evoluția și transmiterea bolii, vaccinul antirabic este util și pentru siguranța umană deoarece, după cum s-a menționat anterior, rabia este o boală transmisibilă de la animal la om.

Masurile dispuse in cele doua sedinte ale  Centrului Local de Combatere a Bolilor  din data de 17 si 25 noiembrie au fost transmise in judet catre toti medicii veterinari,precum si tuturor Unitatilor Locale de Sprijin constituite la nivelul UAT-urilor  sub coordonarea primarilor.

Toti cetatenii trebuie sa fie informati si sa constientizeze aspectele  privind  gravitatea bolii precum si obligatia de a anunta medicului veterinar din comuna orice comportament  anormal al animalelor detinute,in gospodarie, in special caini si pisici,precum si orice caz de mortalitate  intervenit la animalele detinute  in gospodarie.

Precizam ca un numar de 95 medici veterinari din reteaua judetului au comunicat catre D.S.V.S.A.,intentia de a se vaccina antirabic,in acest sens fiind notificata  Directia de Sanatate Publica in vederea stabilirii centrelor de vaccinare.

Recomandam ca personalul care deserveste adaposturile de caini fara stapan, sau cele care in gospodarii detin un numar mai mare de caini sau pisici sa solicite,de asemenea la Directia de Sanatate Publica, vaccinarea antirabica,,.