ACTUALITATEULTIMA ORĂ

DSP trebuie să lămurească cum sunt justificate zilele de concediu acordate în plus la instituţiile din subordinea Consiliului Judeţean

Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a cerut comisiei de specialitate a deliberativului să solicite Direcţiei de Sănătate Publică o informare asupra modului în care sunt stabilite şi acordate zilele suplimentare concediu de odihnă pentru personalul instituţiilor din subordinea administraţiei judeţene.  

Demersul survine unei interpelări a consilierului Gheorghe Iacob (PSD), care consideră că în actual context economic acordarea neîntemeiată a zilelor plătite de concediu nu ar fi tocmai justificată. „Există nişte proceduri, dar vom solicita Direcţiei de Sănătate Publice să ne comunice care sunt criteriile pe care la au în vedere la acordarea acestor zile suplimentare de concediu. Sunt unele drepturi stabilite prin lege şi pe care cei de la DSP sunt obligaţi să le respecte” a să spus şeful executivului judeţean.

Potrivit unei hotărâri a legislativului judeţean, în anul 2022, personalul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” se va bucura de câte 5 zile de concediu suplimentar de odihnă. Suplimentul este valabil pentru 54 de posturi, după ce Direcţia de Sănătate Publică Suceava a emis un buletin de expertizare, iar Inspectoratul Teritorial de Muncă şi-a dat avizul de rigoare.

Printre beneficiari figurează managerul, directorul adjunct, şefii de birou, administratorul, inginerul, secretarul, inspectorul de specialitate, referentul de specialitate, economistul, bibliotecarii, muncitorul calificat, paznicul şi îngrijitorul.

 „Au venit avize şi măsurători de la Direcţia de Sănătate Publică. Sunt îndeplinite condiţiile, conform fişelor de evaluare pe care le-a făcut DSP pentru acordarea concediilor suplimentare, conform HG 250 din 1992 şi Codului muncii” a precizat Flutur preşedintele Consiliului Judeţean Suceava. În conformitate cu HG nr. 250/1992 privind concediul de odihnă şi alte concedii ale salariaţilor din administraţia publică, din regiile autonome şi din unităţi bugetare, care prestează munci periculoase sau vătămătoare, respectivii lucrători au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă suplimentar cu o durată cuprinsă între 3-10 zile lucrătoare.

Tot printr-o recentă hotărâre a Consiliului Judeţean, la Muzeul Naţional al Bucovinei intră sub incidenţa acestor reglementări 167 de persoane. Dacă cei din conducerea instituţiei au dreptul la 5 zile de concediu de odihnă suplimentar, „conservatorul”, şefii de serviciu, bibliotecarul şi muzeograful vor avea 7 zile de concediu în plus, iar „restauratorul”, biologul, muncitorul calificat şi supraveghetorul vor beneficia câte 10 zile suplimentare de fiecare.  La Primăria Suceava, de concediu suplimentar de 5 zile lucrătoare are parte personalul care îşi desfăşoară activitatea în cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului, Direcţiei Municipale de Evidenţă a Persoanei, Direcţiei Administraţiei Pieţelor, Direcţiei de Ecologizare şi Direcţiei de Asistenţă Socială.