GENERAL

Drona misterioasă prăbușită în Croația ar fi trecut și prin România. O dronă ucraineană ar fi traversat Ungaria și s-ar fi prăbușit la Zagreb. La fața locului s-a format un crater de mari dimensiuni

O dronă ucraineană de recunoaştere s-ar fi prăbuşit în noaptea de joi spre vineri, în capitala croată Zagreb. Potrivit primelor informații, nu există victime, însă mai multe automobile parcate în apropiere de locul prăbuşirii au fost avariate.

Poliția croată a anunțat că desfășoară o anchetă în legătură cu o explozie care a fost auzită în zona rezidențială Jarun din Zagreb în această noapte, iar dimineață a informat că a găsit un crater de circa trei metri și două paraşute rămase agăţate în copacii din zonă.

Secțiunea unde sunt publicată informații de război a site-ului The Drive indică că imaginile apărute public sugerează că a fost vorba de o dronă de recunoaștere Tu-141 „Strizh” care probabil s-a defectat grav și a traversat întreaga Ungarie sau părți din țările vecine și a intrat în Croația venind din Ucraina:

„Unii au spus că a fost un avion care s-a prăbușit și că în apropiere s-au văzut parașute, alții au spus că este o rachetă. După o examinare atentă a dovezilor vizuale, The War Zone este convinsă că aceasta a fost de fapt o dronă de recunoaștere Tu-141 „Strizh” care trebuie să fi funcționat defectuos grav și a traversat întreaga Ungarie sau părți ale țărilor vecine și în Croația din Ucraina. Zborul direct de la granița cu Ucraina la Zagreb este o călătorie de aproape 350 de mile. S-a raportat că Ucraina a pus la lucru dronele de mare viteză din era sovietică în ultimele zile, după invazia Rusiei în țară. Ucraina este singurul operator actual cunoscut al Tu-141.

Am fost mai întâi alertați cu privire la accidentul misterios de către @Darkstar_OSINT, care ne-a informat rapid despre situația ciudată și despre afirmațiile care o înconjoară. După ce am inspectat epava și luând în considerare rapoartele ciudate și oarecum contradictorii, precum și cea mai mare știre a anului care a avut loc în regiune, am ajuns la concluzia că doar o aeronavă se potrivește cu adevărat – Tu-141”.

Drona de supraveghere, prăbușită joi noapte în Croația, ar fi traversat spațiul aerian al Ungariei și al României, a spus premierul croat Andrej Plenkovic, potrivit contului de Twitter al Nexta. Primarul Zagrebului a spus că nu există niciun indiciu până în prezent că prăbușirea dronei a fost un act intenționat. Circumstanțele sunt investigate. Drona este suspectată a fi ucraineană, dar acest lucru nu este confirmat oficial. Markiyan Lubkjivsky, consilier al ministrului ucrainean al apărării, a declarat că drona prăbușită în Zagreb nu este ucraineană, relatează 24sata.hr.

Președintele croat Zoran Milanovic a declarat vineri că acesta este un incident grav aflat în anchetă, dar se estimează că nu a fost intenționat, potrivit agenţiei de presă croată Hina. Liderul croat a convocat vineri dimineață o întâlnire de urgență cu liderii forțelor armate croate și ai agențiilor de informații de securitate în legătură cu prăbușirea dronei la Zagreb.

Primarul Zagrebului, Tomislav Tomasevic, a declarat vineri că prăbușirea dronei este un eveniment fără precedent și că doar norocul a făcut ca nimeni să nu fie ucis, dar că nu există indicii că ar fi fost vreun act intenționat.  Premierul Andrej Plenkovic a spus că este o aeronavă de fabricație rusă, dar că nu este sigur dacă se află în posesia armatei ruse sau ucrainene. „A venit în Croaţia din direcţia Ungariei, iar în Ungaria din România. A zburat câteva minute în Croaţia, apoi a căzut”, a spus premierul croat Andrej Plenkovic.

Ministrul Apărării din Croația, Mario Banozic, a susținut vineri la prânz, o conferință de presă în care a dezvăluit detalii despre prăbușirea dronei la Zagreb, joi, la scurt timp după ora 23:00. Aparatul de zbor a făcut un crater lat de trei metri și adânc de un metru.