ACTUALITATELOCAL

Drept la replică al subsecretarului de stat de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Doina Iacoban prin avocat la redacția știridinbucovina.ro

Subsemnata  Iacoban Doina,  domiciliată in municipiul Suceava, strada Narciselor nr. 5B,  telefon 0744 503469, reprezentata conventional de avocat Roman Corina – avocat titular in cadrul Cabinet avocat Corina Roman cu datele de identificare din antet  prin prezenta cerere  solicit Dreptul la replică, fiind lezată  si  vătămată prin  publicarea de către dumneavoastră  in  compania media/știri “Știri din Bucovina” – in  ediția din data de  15 octombrie 2023, a articolului intitulat:  „Documente/demnitar al Guvernului facturează primariile. Dividente pentru familia Ioan si Doina Iacoban in 2022, in suma de 4.370.000 lei. In 2023, acestea au scazut brusc dupa ce presa a semnalat nereguli.”, redactat de doamna   Cristina Scorțariu.

 

Afirmațiile  neadevărate pentru care se solicită dreptul la replică, sunt

urmatoarele  :

 

Chiar in titlu, dar și in articolul publicat au fost trecute date si fapte eronate sau care prin felul in care au fost formulate imi creează o imagine negativă personal si familiei mele, in zona județului Suceava si Regiunea Nord Est,  unde locuiesc majoritatea cititorilor ziarului si unde trăim noi.

 

  1. Legat de afirmațiile din titlul “Documente/demnitar al Guvernului facturează primariile. Dividente pentru familia Ioan si Doina Iacoban in 2022, in suma de 4.370.000 lei. In 2023, acestea au scazut brusc după ce presa a semnalat nereguli.” si din textul cu titlul “dividente cu sume uriașe

Potrivit declarației de avere depuse în 2022,  dividentele acesteia si ale soțului au fost de 4,370.000 lei in 2022, Potrivit declarației de avere din 2023, dividentele au scăzut brusc . Doina Iacoban nu mai apare deloc ci doar soțul, Ioan Iacoban cu suma de  950.000 RON. Pe documentul oficial  nu este specificat dacă Doina Iacoban le-ar fi vândut sau și le-ar fi scos. ”

 

In mod eronat se afirmă in articol că în anul  2022 am incasat dividendele de 4.370.000 lei, in fapt dividendele  au fost încasate în  anul 2021, si nu in anul 2022 asa cum se ințelege eronat din articol.   Informațiile publice din Declarația de avere, privitor la dividentele din anul  2021, le-ati folosit in mod eronat impotriva mea  si a familiei pentru a crea impresia că in timp ce activam  ca subsecretar de stat, in anul 2022 am obținut venituri  din domeniul privat, adică de la REGIONAL CONSULTING S.R.L. .

Menționez ca suma de 4.370.000 lei reprezinta dividente repartizate , pentru activitatea pe mai multi ani.

Deasemenea vă rog sa precizați in mod corect,  că sumele declarate in Declaratia de avere  in anul 2023 sunt incasate in anul 2022, iar in anul 2022 am desfășurat activități economice în domeniul privat în perioada 1 ianuarie–6 iunie 2022 și activitate  de demnitate publică in perioada 6 iunie – 31.12.2022.

Vă rog să constatați că  începand cu data numirii in funcția de demnitate publică,  ca subsecretar de stat la Ministerul Investițiilor si proiectelor Europene, respectiv  data de 08.06.2022, eu si familia mea am ieșit din societatea  REGIONAL CONSULTING SRL și din societatea SC EURO AUDIT SRL – aceasta din urmă având ca obiect de activitate exclusiv activități de contabilitate.

Suma de 950.000 lei reprezintă dividente incasate de Iacoban Ioan pentru activitatea desfașurată pană in iunie 2022, când a ieșit din SC REGIONAL CONSULTING SRL și cuprinde dividente nu numai pentru anul 2021 ci și pentru anii anteriori.

Veniturile incasate si declarate  in anul 2022,  pentru mine si familia mea,  au scăzut ca urmare a retragerii mele si a familiei mele din afaceri

  1. Referitor la afirmatia ca fiul meu, Alexandru Iacoban este administrator in SC REGIONAL CONSULTING SRL si la Odeal SRL arăt ca sunt vădit eronate și neadevărate .

Conform datelor de la Registrul Comerțului nici fiul, nici soțul meu nu dețin părți sociale la aceste societăți. In ceea ce privește SC Odeal SRL arăt că sunt informații neadevărate, este o coincidența numele asociatului si administratorului cu numele fiului meu Alexandru Iacoban care este tânar pentru mediul afacerilor, dar după data nașterii publicată in Registrul Comerțului se poate observa acest lucru . Odeal SRL are ca obiect principal de activitate codul CAEN 4675 – Comert cu ridicata al produselor chimice, deci este vorba de o mare eroare.

 

3.Referitor la afirmatia că: ”in anul 2022 REGIONAL CONSULTING SRL are  o cifra de afaceri de  1.850.663,00  lei si un profit de 667.012,00 lei” -arăt că  Declaratia de avere  in anul 2023 se refera la incasari din anul 2022.  In anul 2022 am desfășurat activități economice in domeniul privat in perioada 1 ianuarie – 6 iunie si activitate  de demnitate publică in perioada 6 iunie – 31.12.2022. Ca urmare a expertizei mele SC REGIONAL CONSULTING a avut si incasări, dar mai sunt și alte societăți in domeniul similar  care incasează sume mai mari, dar nu au in istoricul lor un demnitar.

 

 

4.Referitor la afirmația că: am fost trimisă de PNL – răspund că nu sunt membră a nici unui partid și nu am fost membră a unui partid.

Am fost propusă de   Uniunea Natională a Polonezilor   si numită de Primul Ministru exact pentru experiența mea de 20 de ani in domeniu.  Eu am activat toată viața in domeniul privat si din anul 2001 pană la numirea mea,  am avut propria activitate economică care a fost oneroasă. Toata lumea știa aceste lucruri.

Nu am dezamăgit pe nimeni, nu am incălcat legea si nu am favorizat pe nimeni.

Am mers la Minister să muncesc si să-mi dau toata silința pentru a ajuta cu expertiza mea, la bunul mers al activităților Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, achitandu-mă de atribuțiile și mandatul incredințat de domnul ministru al investițiilor si proiectelor europene.

 

  1. Referitor la afirmația că: “Daca Doina Iacoban nu mai este administrator la Regional Consulting, atunci potrivit site-ului firmei, restul familiei ramân in continuare cu funcții: respectiv soțul si fiul, Alexandru”

Doina Iacoban pe lângă salariul de la minister de subsecretar de stat, a mai ridicat salariu ca si președintele Gal Sucevița-Putna, director general la Regional Consulting. Curios este că Doina Iacoban și-a adus soțul președinte al Asociației Gal Sucevița -Putna, după ce cel mai probabil și-a dat demisia dat fiind faptul că ocupă o funcție în Guvern.

La acestea se adaugă și sumele încasate de la Euro Audit. Așa cum am amintit dacă până în 2022, soțul Doinei Iacoban nu era președinte la Asociația Gal Sucevița, pe documentul din 2023, Ioan Iacoban apare ca președinte. Se pare că această asociație care are acces la fonduri europene devine o afacere de familie.  

Va rog sa constatați că  începând cu data numirii in funcția de demnitate publică, respectiv  data de 08.06.2022,   eu si familia mea am cesionat parțile sociale si am renunțat la administrarea din societatea  REGIONAL CONSULTING  si din societatea SC EURO AUDIT SRL – aceasta avand ca obiect de activitate exclusiv activitati de contabilitate. REGIONAL CONSULTING SRL iși desfasoara activitatea independent de mine.

Acest lucru reiese din istoricul societătilor de la Oficiul Registrului Comerțului si desigur de pe site-ul societății.

Informația prezentată este o informație falsă, incompletă si tendențioasă la adresa mea si a familiei mele, deoarece, la data numirii in funcția de subsecretar la Ministerul    Investițiilor și Proiectelor Europene  am solicitat  Adunării Generale  a Asociaților Gal Sucevița Putna- care este un parteneriat public privat –  suspendarea din funcția  de  președinte.

In fapt nu ați mentionat că  domnul Iacoban Ioan este membru in Consiliul director  al Asociației Gal Sucevița-Putna  de 13 ani, din data de 20.10.2010,de  la inființare, iar   funcția de președinte nu a fost preluată, ci in Adunarea Generală Extraordinară a Asociației GAL Sucevița Putna din data de 22.06.2022, Iacoban Ioan  a fost  propus si ales de către membrii prezenți,  ca președinte al asociației, documentele si informațiile  putând fi verificate  la Judecatoria Rădăuți .

Vă aflați in eroare și in ceea ce privește  fondurile nerambursabile pe care le obține  Asociația Gal Sucevița-Putna, care sunt numai de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale  si nu are nici o legatură cu ministerul unde activez  si nu ințeleg de ce va legați de familia mea  .

  1. Referitor la afirmația vădit eronată si denigratoare că:

Subsecretarul de stat Doina Iacoban a reușit să strângă din contractele de licitații publice numai în 2023 peste 1.9 milioane de lei pentru servicii de consultanță. Firmele pentru care aceasta lucrează au reușit performanța de a parafa înțelegeri directe cu principalele instituții publice din zona Moldovei, arata lumea politică.ro.

Servicii de consultanță management proiect pentru proiect finanțat prin  PNRR, așa sună o parte din achizițiile directe făcute de către Regional Constulting de la primării.  Regional Consulting figurează pe SEAP cu 186 contracte in valoare de 10.208.345 RON / 2.104.813 EUR) ”

“Conform CV-ului Doina Iacoban a făcut parte din 2 firme cu acces la bani publici și bani europeni, aceasta specificând ca a ocupat rolul de organizare și conducere a firmelor. Regional Consulting SRL este una din firmele cu care oficialul de la MIPE a reușit să parafeze pana in iulie 2023, peste 48 de înțelegeri directe cu instituțiile statului în doar 6 luni. Acestea depășesc suma de 1.9 milioane de lei.”

Servicii de consultanță management proiect pentru proiect finanțat prin  PNRR, așa sună o parte din achizițiile directe făcute de către Regional Constulting de la primării.  Regional Consulting figurează pe SEAP cu 186 contracte in valoare de 10.208.345 RON / 2.104.813 EUR) . 

Precizez ca  afirmația: “Subsecretarul de stat Doina Iacoban a reușit să strângă din contractele de licitații publice numai în 2023 peste 1.9 milioane de lei pentru servicii de consultanță“ este denigratoare si neadevarată, eu  in anul 2023 nu dețin nici o firmă și nu am strâns nici un venit  din licitatii publice pentru servicii de consultanță. De la data ieșirii din firma unde am fost asociat -8 iunie 2022, din cate știu   societatea a contractat servicii transparent, ca orice firmă de  consultanță in afaceri si management din România. La predarea părtilor sociale, au fost predate spre a fi onorate  contractele valabile si oneros  incheiate, din aceeasi data 08.06.2022 a fost preluata  si  pozitia de pe SICAP, in care este prezent portofoliul de  activitati care este  atractiv pentru  potențiali clienti privati sau publici .

Din rezultatele  financiare ale firmei, contrar  celor afirmate in articol, au scăzut incasările anului 2023 fată de aceeași perioada a anului 2022 cu 940.000 lei .

Aceste aspecte pot fi ușor verificate in portalul SEAP/SICAP precum si la Ministerul Justitiei- Oficiul National al Registrului Comertului

           

  1. Referitor la afirmația “Familia Iacoban deține terenuri, case și spații comerciale.”– arăt ca intotdeauna am activat in sectorul privat si am fost antreprenor din anul 2001. Nu am lucrat niciodată in sectorul de stat.
  2. In ceea ce priveste afirmatia că: “În data de 5.04.2023, compania a reușit să parafeze un contract de consultanță pentru elaborare cerere de finanțare prin PNRR în doar 4 minute. Licitația a fost publicata de către Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc la ora 12:08 și a fost adjudecată la ora 12:12 minute. Firma condusă de Subsecretarul de Stat a reușit de-a lungul timpului să încheie peste 129 de contracte cu încredințare directă și 4 proceduri de licitație cu negociere.Din 2018 până în prezent valoarea contractelor pe care firma le-a parafat cu principalele instituții publice din România depășesc valoarea de 5 milioane de lei, fără TVA.,, arata lumea politică.ro.in iulie 2023”…

“20.619 EURO respectiv 100.000 RON plătește firmei conduse de familia Iacoban, Primaria Udești pentru consultanță. Achiziția de către Regional Consulting a fost făcută în septembrie 2023. Pe 29 septembrie 2023, aceeasi firmă a bifat trei contracte dintr-un foc, semn că  relațiile cu primăriile  merg brici.“

 

Arăt că  afirmația –Firma condusă de Subsecretarul de Stat– este  neadevărată, eu   m-am retras din societatea REGIONAL CONSULTING SRL in 8 iunie 2022. In anul 2023 din cate știu,   firma are 13 salariați, are portofoliu de  contracte, a preluat in 8.06.2022 contractele incheiate anterior oneros si transparent, are  pozitie  pe SICAP,  in care este prezentat portofoliul atractiv al societății.  Mă delimitez de activitatea societății după ce am instrăinat parțile sociale.

 

  1. In ceea ce priveste afirmatia “Aparent, Doina Iacoban care și-a cosmetizat foarte bine si CV-ul, pare o persoane care zici că a stat numai prin stagii de pregătire. În realitate, așa cum este deja cunoscut, diplomele contra unei sume de bani curg pe bandă rulantă.”

Afirmatioa este denigratoare si jignitoare la adresa mea, arăt ca sunt absolventă a Universitătii “Alexandru Ioan Cuza” , anul absolvirii fiind 1990, sunt economistă si expert contabil .  In timp, am urmat două cursuri de masterat si am urmat studii postuniversitare in cadrul Universitătii “Alexandru Ioan Cuza” din Iași si Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava, care au fost necesare pentru a-mi desfasura activitatea profesională in domeniul: siguranței si securitatii alimentare , in domeniul managementului calitătii si de mediu, in domeniul managementului de proiect, in domeniul  administrării afacerilor mici si mijlocii.

Precizez că nici un reprezentant al redacției dumneavoastră nu m-a contactat înainte de publicarea articolului pentru a-mi exprima un punct de vedere. Vă rog să preluați acest drept la replică ca parte în articolul inițial.

            Mentionez ca Textul replicii  se refera numai la faptele neadevărate contestate, este  exprimat în limitele decenţei şi  nu conţine comentarii marginale sau  ameninţări .

13.11.2023

Doina IACOBAN

Prin avocat Corina ROMAN

 

Cititi și: https://stiridinbucovina.ro/documente-demnitar-al-guvernului-factureaza-primariile-dividente-pentru-familia-ioan-si-doina-iacoban-in-2022-in-suma-de-4-370-000-lei-in-2023-acestea-au-scazut-brusc-dupa-ce-presa-a-semnalat-nere/