ACTUALITATEULTIMA ORĂ

Două surori din Cernăuți, translator pentru refugiații din Ucraina

Două surori din Cernăuți sunt de la începutul războiului, translator pentru refugiații din Ucraina in Vama Siret. Initial a ajuns in România, Alina, de 16 ani, iar apoi la câteva zile i s-a alăturat si sora ei mai mare, Marha, in varsta de 18 ani, care era plecata la studii în Slovacia. Ambele ajuta conaționalii care trec frontiera in partea romana. Vorbitoare de limba ucraineană și română, cele două surori sunt nelipsite in punctul vamal.

Am o lună si o săptămână de când ajut în România

,, La familia mea in Cernăuți a venit o fata din Kiev care nu știa limba română care urma să plece in Belgia.  Știam că la Siret sunt autocare care transportata în Occident refugiați din Ucraina. Femeia care ar fi trebuit sa ajungă și ea in Cernăuți să plece cu fata nu a mai ajuns. Atunci, tatăl meu a spus: <Ai 30 de minute să te pregătești și să ajuți să ajungă în Belgia>. Și după ce am stat aproape 6 ore in Vamă am aflat că autocarul pentru Belgia era plecat. Era luni si următorul pleca miercuri. Am fost cazate la un centru unde am si tradus pentru că erau foarte mulți refugiați ucraineni iar majoritatea nu știau limba română.  Dar am ajutat si la făcut paturi si curățenie la două centre de refugiati din Suceava. Si iată că am o lună si o săptămână de când ajut în România. Stau la o familie creștină in satul Luncușoara,, povestește Adina.

Marha vrea să se facă arhitect si a plecat să studieze în Slovacia. Faptul că a început războiul în Ucraina a fost momentul în care a considerat că trebuie să ajute țara natală așa cum poate. A venit în Vama Siret pentru a fi utilă. ,,Când am auzit ca a început războiul nu am mai putut să mă concentrez pentru studii. Am decis să vin să ajut mai ales că aflasem că surioara mea este translator. Sigur că mă voi întoarce la studii dar acum încă e nevoie de noi aici,, spune Marha.