Două mănăstiri şi două biserici de lemn din judeţ vor fi restaurate şi reabilitate cu 6,5 milioane de euro, după ce, joi, la Ministerul Fondurilor Europene, în prezenţa reprezentanţilor Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, au fost semnate patru proiecte în acest sens, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur. Asta in timp ce Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor ridica doua constructii uriase chiar in apropierea sediului. Chiar si licitatiile pe care le face Arhiespicopia Sucevei si Radautilor sunt sub semnul intrebarii insa aici oamenii legii nu fac verificari pentru ca asa vrea statul roman. In loc de drumuri modernizate si de locuri de munca, judetul se umple de manastiri facute peste noapte in timp ce cele vechi asteapta bani de la bugetul de stat sau fonduri europene. Flutur a dat mana cu IPS Calinic iar firmele de casa se muta la constructii si rebilitari de biserici si manastiri. Cele doua manstiri care vor primi bani sunt situate in comune conduse de primari PSD in timp ce cele doua biserici din lemn sunt amplasate in localitati conduse de primari PNL. Vistieria Arhiepiscopiei Sucevei si Radatilor continue sa se umple si cu bani de la stat iar huzureala IPS Calinic nu mai are limite. Acum cei care conduc institutiile si manastirile li se inchid ochii cu distinctii si diplome care nu au nicio smenificatie într-o Românie sărăcită și lipsita de patriotism.
Potrivit lui Flutur, prezent la semnarea documentelor, CJ Suceava are un parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor din luna martie a acestui an, pentru sprijinirea de proiecte de refacere a unor biserici şi mănăstiri.
Prin semnarea acestor proiecte, mănăstirile Slatina şi Arbore vor beneficia de câte 2,75 milioane de euro, iar bisericile de lemn din satul Colacu (comuna Fundu Moldovei) şi din Botoşana de câte 500.000 de euro.
‘Este o continuare a sprijinului acordat monumentelor istorice din judeţul Suceava pentru consolidarea şi păstrarea lor. Consiliul Judeţean se angajează prin acest parteneriat să promoveze rutele culturale ale bisericilor din lemn şi ale mănăstirilor din judeţul Suceava. Promovare înseamnă organizarea de evenimente, organizarea de trasee turistice, materiale publicitare, pentru a creşte numărul de turişti (…) Promovarea mai înseamnă şi organizarea de nunţi tradiţionale şi alte evenimente culturale cu specific tradiţional satului bucovinean, inclusiv pelerinaje (…) Dacă ne referim la Mănăstirea Slatina, Consiliul Judeţean a finalizat modernizarea drumului judeţean Mălini – Slatina şi pregăteşte modernizarea care să lege Slatina de Gura Humorului prin Valea Moldovei. Pentru Mănăstirea Arbore, ctitorie a hatmanului Luca Arbore, Consiliul Judeţean a modernizat drumul care face legătura cu localitatea Arbore şi pregăteşte organizarea de evenimente culturale pentru promovarea mănăstirii de la poalele Obcinei Mari’, a spus Gheorghe Flutur.
Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, după finalizarea restaurării, bisericile de la Colacu şi Botoşana, ”atât de valoroase ca arhitectură şi despre care s-a vorbit prea puţin”, vor intra în circuitul bisericilor de lemn din judeţul Sucea