Doua femei din Regiunea Cernauti vin in Siret ca sa cumpere paine si sare. Locuiesc intr-un sat situat la o aruncatura de bat de frontiera romano-ucraineana iar lipsurile le simt zilnic. Te si intrebi unde ajung ajutoarele trimise de multe tari inclusiv, de Romania de localnicii nu le gasesc in magazine. Sute de camioane stau zi si noapte sa intre in Ucraina cu marfuri. Intre acestea se numara si convoaiele umanitare. Multi dintre cernauteni dar si din alte tinuturi din Ucraina vin in orasele din Romania sa isi faca aprovizionare. Rădăuți, Suceava si Siret dar si Iasul sunt printre localitatile unde ab
Viata de dincolo de frontiera a fost data peste cap, nu mai au liniste nici zi si nici noapte. Razboiul a luat de langa mame, sotii si familii sute de tineri dar si barbati pana la varsta de 60 de ani si i-a dus in zonele unde luptele inca nu au incetat. Multi s-au intors in sicrie acasa. Barbatii care au apucat sa treaca frontiera nu se mai intorc in Ucraina. Trec doar cei de la convoaiele umanitare sau cei care lucreaza pentru transportul marfurilor.
,, Au murit multi tineri din zona noastra, romani de-ai nostri. Ii ridica si de pe drum si chiar din frontiera daca se intorc din strainatate. Ne temem ca cei de la centrele militare sau cei care ii cauta pe acasa, pe uliti sau pe oriunde ii gasesc, sa nu ne ia sotii si copii. Ne temem sa nu vina ziua sa ne intre in casa si sa caute peste tot,, spune una dintre femei.
Una are 32 de ani iar cealalta 39 de ani. ,, Am venit la Siret sa luam paine si sare. De mancare cu asa ceva ne intoarcem inapoi. Copilul meu este mic iar sotul a plecat din tara. Nici nu incepuse razboiul si a plecat si de atunci nu a mai revenit. Ne mor tinerii care au fost luati pe front. Raman sotii vaduve si copii fara tata. Mor în floarea vieţii, in loc sa fie langa famili,, spune una dintre femei.
Barbatii ramasi in Ucraina cautati de autoritati pentru a-i trimite la razboi
Barbatii ramasi in Ucraina sunt cautati de autoritati pentru a se inrola in armata si fi trimis la razboi. Granicerii ucraineni se tem sa mai ia spaga pentru a facilita trecerea frauduloasa si fuga din Ucraina a devenit periculoasa.
,, Granicerii nu mai iau bani ca sa ii lase pe tineri
sa plece. Era de la 2000 de dolari pana la 5000 de dolari. Acum nu mai iau. Se tem sa nu fie prinsi, Sunt copii ramasi fara tata, femei tinere vaduve sau mame a caror fii chiar si de 18 ani impliniti, au murit in razboi. Ii aduc acasa si ii ingroapa cu onoruri militare dar cine are nevoie de asa ceva..Pe unii ii aduc tare greu acasa., spune cealalta femeie.
Povestea reintalnirii familiilor pe partea romana nu mai este o noutate. Sunt sotii care isi reintalnesc sotii la frontiera Siret. Vin din strainatate sa isi revada sotia si copii dupa care pleaca inapoi la munca. Sunt sotii care pleaca si la mii de kilometri pentru a-si revedea sotul.
,,,Aici in Romania este bine. Nu stai cu teama dar cum am trecut frontiera situatia este alta. Chiar daca ne despart cativa kilometri, spun la unison cele doua femei din Regiunea Cernauti.
Ieri, o alta tanara ucraineanca pleca de pe Aeropotul Salcea la Roma, la sora ei care este deja stabilita in Peninsula. De la inceputul razboiului, mama lor a parasit Ucraina si se afla deja in Roma.
,,Merg la Roma la sora mea. Acolo se afla deja mama si ne vom revedea. Merg pentru cateva zile, ma voi reintoarce,, spune ucraineanca care este de profesie medic.
Comunitatile romanesti din Ucraina au peirdut multi tineri. Aproape ca nu exista sat sa nu fie indoliat.
Este doliu în comuna românească Molniţa -Tinutul Hertei. Bucovina de Nord si-a luat ieri rămas bun de la Dumitru Cojocar, soldat al unității militare A0998. Aproape zilnic Bucovina de dincolo de frontiera îşi îngroapă pe rând fiii ucişi in razboi. Este greu să găsești cuvinte de mângâiere, este imposibil să vindeci durerea și amărăciunea pierderii unei persoane dragi.
Comunitatea românească l-a mai pierdut zilele trecute pe Dumitru Cojocaru din satul Molnița, comuna Herța și Andrei Rusu din satul Dranița, comuna Mămăliga.
Regiunea Cernăuți își ia rămas bun de la un alt militar căzut pe câmpul de luptă
Astazi, Regiunea Cernăuți își ia rămas bun de la un militar curajos care a respins ofensiva rusă cu prețul propriei vieți.
Sergentul superior Mark Zdorovțov, care a servit în cadrul unității militare A3029, va fi condus pe ultimul drum la ora 12:00. Urmând să fie înmormântat pe Aleea Gloriei al Cimitirului Central din Cernăuți.
S-a ascuns în portbagaj după genți
Un bărbat de 19 ani a fost reținut în Transcarpatia pentru că a încercat să treacă ilegal frontiera. El s-a ascubs în portbagaj, după genți, informează Departamentul Regional de Vest al Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei.
La punctul de control Maly Berezny de la granița cu Slovacia, polițiștii de frontieră au găsit un tânăr de vârsta recrutării în portbagajul unui microbuz.
„În timp ce inspectau o dubă Mercedes cu înmatriculare ucraineană care pleca din Ucraina, oamenii legii au observat că în portbagaj se afla un bărbat. Ea s-a ascuns de control pe bancheta din spate, în spatele sacilor cu obiecte personale”, se arată în comunicat.
Bărbatul necunoscut s-a dovedit a fi un cetățean al Ucrainei în vârstă de 19 ani, rezident din Transcarpatia.
La fața locului a fost chemată poliția. După stabilirea tuturor împrejurărilor, delincventul va fi adus în răspundere administrativă pentru încercarea de trecere ilegală a frontierei. Șoferul riscă până la 5 ani de închisoare.