ACTUALITATEULTIMA ORĂ

Doua farmaciste din Portugalia, voluntariat in Vama Siret: Am simțit că trebuie să dăm o parte din timpul nostru pentru a ajuta

De cand a inceput razboiul in Ucraina, voluntari din mai multe tari au venit  In Vama Siret pentru a sprijini  refugiatii din Ucraina. Societatile de transport si  persoanele simple au fost cele care s-au mobilizat exemplar chiar din 24, 25  si 26 februarie, sarind in ajutorul refugiatilor ucraineni urmand ca apoi sa se  inregistreze o explozie a organizatiilor  si asociatii umanitare.

Andreia si Marta din Portugalia au simtit ca trebuie sa ajute asa cum pot refugiatii ucraineni. Au urcat in avion si au ajuns in Romania. 

,, Suntem Andreia și Marta, două farmaciște portugheze și de când a început războiul am simțit că trebuie să dăm o parte din timpul nostru pentru a ajuta. Donațiile nu sunt suficiente, important este să fim acolo unde avem nevoie de noi! Iar Punctul de Frontieră al Siretului era, pentru noi, acel loc. Așa că ne-am rezervat călătoria din Portugalia în România, ne-am alăturat Rădăuțiului Civic și ne-am început munca ca voluntari. Misiunea noastră în Rădăuțiul Civic + Cort Crucea Roșie a fost să ne asigurăm că cei care vin din Ucraina vor avea câteva lucruri esențiale precum gustări, mâncare pentru bebeluși, apă, scutece, carduri SIM, șervețele umede… Și mai presus de toate, să ne asigurăm că vor primi. un zâmbet, o îmbrățișare, speranță în acest moment al vieții lor,, sustine la unison cele doua tinere portugheze.

Refugiatii ucraineni iemdiat dupa ce intra in Romania prin PCTF Siret sunt interesati de gara sau aeroport. Asa au fost si sunt majoritatea ucrainenilor care au plecat din calea razboiului.  Inainte cu cateva zile de a se sarbatori Pastele, s-au inregistrat foarte multi ucraineni care s-au intors in tara natala. Si zilnic sunt ucraineni care revin.

,,O mulțime de ucraineni trec granița mergând și cautând o gară sau un aeroport. Pompierii le dau acel sprijin. Alții au niște rude, prieteni care îi așteaptă și întâlnirea este foarte emoționantă. O mulțime de autobuze trec granița cu alte destinații precum Grecia, Bulgaria, Turcia… În interiorul microbuzelor si masinilor  putem găsi copii și femei în mare parte. Sunt obosiți, anxioși, triști, dar încă fac semn la ferestre și ne trimit inimi. Cu toate acestea, săptămâna trecută, majoritatea oamenilor au trecut ultima dată granița pentru a se întoarce în Ucraina. Poate de Paște, poate pentru a vizita și a ajuta familia, poate doar pentru că vor să meargă acasă. Și noi am fost, tot pentru ei, pentru că nu sunt singuri. A fost o experiență uimitoare și am învățat multe. Suntem foarte recunoscători că am întâlnit oameni atât de inspirați și frumoși, cu inimile la locul potrivit! Toți fac o treabă grozavă la graniță. Dorim să-i mulțumim în mod special Rădăuțiului Civic pentru tot sprijinul uriaș,, sustin Andreia si Marta.