JUSTIȚIEULTIMA ORĂ

Dosarul Microsoft se redeschide? Vizat este deputatul PSD Eugen Bejinariu, cel care nu a fost urmărit penal de DNA pe motiv că parlamentarii au făcut scut în jurul lui.

Dosarul Microsoft II. Statul a pierdut 67 de milioane luand licente Windows de la o firma care nu avea voie sa le vanda. Dosarul Microsoft se redeschide? Vizat este și deputatul Eugen Bejinariu, cel care nu a fost urmărit penal de DNA pe motiv că parlamentarii au făcut scut în jurul lui.

Descoperire scandaloasa a fost facuta de procurorii anticoruptie: firma lui Claudiu Florica a castigat zeci de milioane de dolari din contractul cu licente IT incheiat cu Guvernul, desi nu era nici macar inregistrata ca distribuitor Microsoft in Romania.

Gratie ministrilor Dan Nica si Eugen Bejinariu, „Fujitsu Siemens Computers” a primit totusi contractul fara licitatie. Statul a pierdut astfel 67 de milioane de dolari, spun anchetatorii.  Guvernul Nastase ar fi trebuit sa organizeze o licitatie publica pentru a inchiria licentele Microsoft de la Fujitsu Siemens Computers Austria, prin intermediul filialei din Romania condusa de Claudiu Florica. Procurorii DNA sustin ca responsabili sunt doi fosti ministri: Dan Nica, fost sef la Comunicatii si Eugen Bejinariu, fost secretar general al executivului.

Dupa mai bine de 12 ani de la parafarea afacerii prin care statul a ratat cel mai mare discount posibil oferit de compania Microsoft – de 47 de procente – procurorii sustineau in 2016  ca au dovezi clare ca firma reprezentata de Claudiu Florica a pus umarul la o frauda de proportii: Fujitsu Simenes Computers nu numai ca nu era unicul distributior in romania de licente Microsoft, dar nici macar nu era acreditata la noi sa vanda programe de calculator.

Liviu Saplacan, purtator de cuvant DNA: “S-a incheiat contractul cu eludarea licitatiei pe considerentul ca fujitsu era unic distribuitor. Problema e ca s-a semnat contractul fara discount si in loc sa incaseze discountul guvernul, l-a incasat firma privata:

Printre cei care l-au denuntat pe Florica la DNA sunt fostul sau avocat Doru Bostina, dar si sefii sai din Austria, deranjati probabil de nivelul urias al spagilor imprastiate de compania din Romania unor oameni de afaceri influenti sau ministrilor care au girat nu doar contractul initial, ci si actele aditionale. Pe lista celor care vor trebui sa dea explicatii sunt 9 ministrii, unii suspectati de abuz in serviciu. Altii chiar de luare de mita si spalare de bani,potrivit PROTV. .

Procurorii DNA recunoscteau in 2016 ca mai aveau  la dispozitie mai putin de doi ani si jumatate ca sa demonestreze ca toti cei implicati in aceasta posibila frauda sunt vinovati. Adica sa convinga instantele de judecata sa ii condamne definitiv. In aprilie 2019, toate infractiunile de care sunt acuzati se prescriu, iar suspectii nu mai pot fi condamnati niciodata.

Dosarul Microsoft. Eugen Bejinariu rămâne cu imunitate parlamentară

Cazul Eugen Bejinariu a intrat, la sfârșitul luni iunie 2017 pentru a treia oară, la vot în plenul Camerei Deputaţilor. DNA a cerut, încă din noiembrie anul trecut, aviz pentru începerea urmăririi penale a deputatului PSD.
Votul a fost covârșitor în favoarea deputatului, fost secretar general al Guvernului Năstase: 183 de deputați au votat împotriva începerii urmăririi penale, 88 au fost pentru și doi s-au abținut.

„Resping categoric acuzaţia că aş fi comis un abuz în serviciu. Nicăieri în dosar nu e nici măcar un indiciu că am încălcat vreo lege sau un act normativ, nu există niciun indiciu că aş fi făcut, în mod ilegal, vreun demers în numele Guvernului României cu ştiinţă, cu rea-credinţă sau interes subiectiv. Contractul între Guvernul României şi Microsoft Irlanda a fost semnat în baza mandatului imperativ al unei Hotărâri de Guvern, care mă obliga să semnez contractul aşa cum fusese el negociat de cei în drept, aşa cum a fost aprobat în şedinţa de Guvern. Niciodată nu m-am gândit că acţiunile mele profesionale, corecte, ar putea fi interpretate ca activităţi ce depăşesc cadrul legal”, declara la acea vreme  plen, înainte de vot, deputatul Eugen Bejinariu. Discursul se pare că i-a convins pe colegii parlamentari, iar Eugen Bejinariu scapa, pentru a treia oară, de ancheta procurorilor anticorupție, arata digi24.ro.

Parlamentarul este cercetat, într-un dosar legat de scandalul Microsoft pentru fapte care ar fi fost comise în perioada în care a fost secretar general al Guvernului Năstase.

Milionar în euro deși a lucrat doar la stat. El are pensie specială și este la cel de-al cincilea mandat de deputat

Deputatul PSD Eugen Bejinariu, in varsta de 65 de ani,  este milionar în euro, deși a muncit toată viața doar la stat. El are pensie specială și este la cel de-al cincilea mandat de deputat. Si va mai candida un mandat că este obișnuit în medii sus puse și chiar dacă nu a făcut mai nimic pentru județul Suceava, se pare că a prins gustul manipulării electoratului și vrea un al șaselea mandat de parlamentar. Va deschide lista PSD Suceava din toamnă la Camera Deputaților.

,, Candidez cât vreau,, a răspuns cu o nesimțire crasă, deputatul Bejinariu când a fost întrebat cât va mai canidia și dacă nu cumva sucevenii s-au cam săturat să îl vadă pe liste și doar în campanii electorale. Că în rest, domnul Bejinariu stă prin București și cel mai probabil prin deplasări peste hotare.

Eugen Bejinariu  devine FOC și PARĂ  când este intrebat de dosarul MICROSOFT desi nu a fost urmărit penal pentru simplul motiv că deputații adică colegii domniei sale nu i-au ridicat imunitatea.

Bejinariu și-a făcut prieteni câțiva primari  din județ care il elogiază mai ales  că le plimbă dosarele cu proiecte de la un minister la altul. ,, Domnul Bejinariu mă așteaptă la București și deschide uși pe care nu le deschide Flutur,, ne spune un primar din  zona Colegiului de care raspunde.

Că nu-i așa măcar să fii util intr-un mandat cu plimbatul dosarelor că zona de responsabilitate și așa e varză în infrastructură și locuri de muncă.  ,, CV-ul domnului Bejinariu este ciudat prin ambiguitățile lui,, arată și activisul  Valeriu Nicolae intr-un articol anchetă.

,,Incredibila avere a celui care a fost premierul României vreme de șapte zile. Pesedistul Eugen Bejinariu, „minunea de la controlul SRI-ului”, are conturile doldora de valută, deși a lucrat toată viața la stat,, este titlul unei alte anchete din ziarul PODUL din 2020.

Jurnaliștii de la newsweek.ro au fost și ei interesati să afle care este declaratia de avere a parlamentarului sucevean și  au aflat si alte detalii din viața de politician .

De unde provin banii din conturile lui Bejinariu s-a străduit   Podul și publicația Newsweek să înțeleagă. Nu a reușit pentru că nu există nicio pistă care să conducă spre sursa lor. Poate misterul s-ar fi dezlegat dacă colegii săi de la PSD nu ar fi respins, în 2017, solicitarea DNA de ridicare a imunității pentru începerea urmării penale într-un dosar Microsoft (licențe pentru școli, în perioada în care a fost ministru în cabinetul Năstase, 2003-2004. Doar că nicio institutie care at fi trebuit să verifice cum s-a imbogățit nu a făcut-o. Si se pare că nici nu o va face.

Va prezentam integral articolul din Newsweek:

Deputatul  PSD care a pus deoparte 1.500.000€, deși a lucrat doar la stat. Ia și pensie specială

Deputatul PSD, Eugen Bejinariu, este la al cincilea mandat de deputat care a fost cu noroc, el ajungând milionar în euro.

Are o pensie specială în valoare de 2.300 de euro și un salariu de deputat de de 2.350 de euro, în total 4.600 euro pe lună. Cum a lucrat toată viața la stat e foarte greu de înțeles cu a reușit să ajungă milionar în euro.

Eugen Bejinariu a fost ofițer activ între 1981 și 1998. Avea doar 39 de ani când a părăsit armata și Ministerul Apărării Naționale. Se angajează Director economic la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, Secţia Parchetelor Militare. Apoi, timp de doi ani, e Director General al RAPPS, o poziție râvnită și influentă. CV-ul este AICI

Din 2004 până azi este deputat și nu mai menționează nicio altă funcție. El a trăit și trăiește din pensia MAI și din salariu. El nu figurează, în ultima declarație de avere, că ar fi căsătorit.

Bejinariu are o avere colosală. El menționează 4 terenuri intravilane, o pădure și un teren extravilan. Are un apartament și o casă, ambele de câte 200 de metri pătrați.

Bejinariu este milionar în euro, potrivit declarației sale de avere.  El deține obiecte de artă ceasuri etc în valoare de 180.000 de euro. Are în bănci în jur de 1.050.000 de euro, la care se adaugă titluri de valoarea de 140.000 euro. Averea e AICI

În total e vorba de 1,4 milioane de euro.

Doar pentru a strânge această avere colosală în ultimii 30 de ani, Bejinariu ar fi trebuit să pună deoaprte, lunar, suma de 4.000 de euro. Lucru imposibil, el ajungând abia anul acesta să câștige 4.300 euro pe lună. În plus, Bejinariu a plătit pentru o casă, un apartament, terenuri și a trebuit să mai și trăiască.

Anchetat în Dosarul Microsoft

Conform DNA, “În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de BEJINARIU EUGEN, deputat în Parlamentul României, ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003-2004, în legătură cu săvârșirea a infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, în perioada în care a deținut funcția ministerială.

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de Bejinariu Eugen, în prezent deputat, la data faptelor deținând și o funcție ministerială, are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, Bejinariu Eugen a exercitat următoarele activități:
– a inițiat și a susținut proiectele a două hotărâri de guvern (nr. 1473/11.12.2003 și nr. 470/01.04.2004), prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul de a favoriza această firmă prin evitarea organizării unei licitații publice,

– a inițiat și susținut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat,
– a semnat contractul comercial de închiriere licențe Microsoft din data de 15.04.2004 și actul adițional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziția din sursă unică.
În această modalitate în care s-a cauzat, pe de o parte – un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343 USD repercutat în dauna statutului, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.”

În mai 2017, însă, deputații au decis să nu-i ridice imunitatea parlamentară lui Bejinariu. Astfel, acesta nu a putut fi urmărit penal.Contactat de către în 2020, Newsweek România, Bejinariu susține că ar avea justificare pentru sumele economisite, dar nu a prezentat nici un fel de probă: „Trebuie să vă uitați și mai în urmă în declarațiile de avere (Newsweek România s-a uitat, nu a găsit veniturile necesare – n.r.)… Dar nu sunt bani numai din 2017 încoace (ba da, conform propriilor mențiuni ale deputatului – n.r.)… Eu zic că am avut venituri.”