Dosarul fostului ofițer DGA, Mihail Martin și a fostului Șef Permise Suceava, Radu Obreja se mută la Curtea de Apel Iași. In același dosar mai apare și prietenul șefului de la Permise.
Dosarul a fost scos astazi de pe rolul Curţii de Apel Suceava – Secţia penală şi pentru cauze cu minori. Cauza penala ce face obiectul dosarului nr. 619/86/2021 privind judecarea apelurilor declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava şi de inculpaţii Martin Mihail, Obreja Radu – Ionuţ şi Popovici Radu împotriva sentinţei penale nr. 86 din data de 07.03.2025 pronunţată de Tribunalul Suceava în dosarul nr. 619/86/2021 se mută la o altă instanță din alt județ.
Curtea de Apel a hotarat trimiterea dosarului nr. 619/86/2021 al Curţii de Apel Suceava către Curtea de Apel Iaşi, pentru continuarea procedurii. Decizia este Definitivă. Pronunţată, astăzi, 23.04.2025, prin punerea minutei la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin intermediul grefei instanţei, conform art. 405 alin. 1 Cod procedură penală.
Obreja condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare
Tribunalul Suceava a pronunțat in prima jumătate a lunii martie 2025 prima condamnare într-un caz de corupție ce îl vizează pe comisarul-șef Radu Obreja, fostul șef al Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava. Acesta a fost găsit vinovat de dare de mită și folosirea unor informații confidențiale pentru obținerea de foloase necuvenite, fiind condamnat la 4 ani de închisoare pentru prima infracțiune și un an pentru a doua. Pedeapsa finală pentru Obreja este de 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare.
În același dosar, Mihail Martin, ofițer în cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Suceava, a primit o pedeapsă mai severă, totalizând 6 ani și 4 luni de închisoare. Condamnările sale includ un an pentru divulgarea informațiilor confidențiale, un an pentru favorizarea făptuitorului, 5 ani pentru luare de mită și 2 ani pentru acces ilegal la un sistem informatic. De asemenea, Martin a fost interzis să își exercite activitatea de polițist pentru o perioadă de 4 ani. Un alt inculpat, Radu Popovici, a fost condamnat la 5 ani și 8 luni de închisoare, având și o condamnare cu suspendare dintr-un dosar anterior. Instanța a menținut măsura sechestrului asigurător asupra unui autoturism Suzuki Grand Vitara.
Condamnările au legătură cu faptele ce se desfășurau în cadrul unei rețele ilegale de acordare a permiselor de conducere, denumită „fabrica de permise”. Comisarul-șef Radu Obreja ar fi fost coordonatorul acestei grupări infracționale, în timp ce Mihail Martin, ofițer DGA, i-ar fi asigurat protecție prin divulgarea de informații secrete și favorizarea activităților de corupție.
Conform anchetatorilor, Martin ar fi furnizat lui Obreja informații confidențiale despre anchetele anticorupție în care acesta din urmă era vizat, facilitând astfel protecția grupării. De asemenea, Martin ar fi primit în schimbul protecției un autoturism de teren de la Obreja, iar în plus, a accesat ilegal informații dintr-o bază de date secretă pentru a verifica situația unui agent de poliție subordonat lui Obreja.
Decizia Tribunalului Suceava nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava. Acest caz face parte dintr-un dosar mai larg, ce vizează activitățile ilegale desfășurate la Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava, o rețea care ar fi funcționat sub coordonarea lui Obreja, iar ancheta continuă în vederea tragerii la răspundere a altor persoane implicate.
Aceste condamnări reprezintă un pas important în lupta împotriva corupției din cadrul instituțiilor publice, însă anchetele și procesele legate de „fabrica de permise” sunt departe de a se încheia.
Obreja avea acasă și în portabaj 110000 de euro și 60.000 de lei
Procurorii DNA si politistii care au efectuat perchezitii in cazul spagilor de la Serviciul Permise si Inmatriculari Suceava au gasit sume uriase si numeroase bunuri de pret aflate in posesia sefului serviciului, comisarul-sef Radu Obreja.
La perchezitiile de la locuinta acestuia s-au gasit circa 60.000 de euro si 60.000 de lei, plus 37 de ceasuri de dama si de barbati de firma, la care se mai adauga si bijuterii de aur. Alti 50.000 de euro s-au gasit intr-o borseta aflata in portbagajul maisnii sale, un Audi A4. Obreja a sustinut ca banii ar fi provenit de la un cunoscut din strainatate pentru o presupusa tranzactie.
Insa cea mai mare suma a fost gasita la locuinta unui prieten al comisarului-sef, instructorul auto Radu Popovici. Procurorii au gasit nu mai putin de 500.000 de euro. Banii ii apartineau de fapt tot comisarului-sef Radu Obreja si erau tinuti la pastrare in casa prietenului, scrie Monitorul de Suceava. Cei doi au si fost arestati vineri seara in ambele dosare in care au fost pusi sub acuzare.
Un numar de 14 persoane au fost arestate, vineri, pentru 30 de zile de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in cele trei dosare privind presupusa fraudare a examenelor de obtinere a permiselor de conducere si inmatricularea autoturismelor, printre ei numarandu-se si Radu Obreja, seful Compartimentului Regim Permise de Conducere si Examinari Suceava, a informat, vineri, DNA.
„O situatie speciala este cea a inculpatului Obreja Radu-Ionut (sef al Compartimentului Regim Permise de Conducere si Examinari din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava), persoana care, in anumite zile, in functie de numarul de candidati care fraudau proba teoretica, putea incasa cu titlu de mita peste 20.000 euro”, preciza DNA.