GENERAL

DOSARE PENALE, SUTE DE SANCȚIUNI CONTRAVENȚIONALE, ȘOFERI BĂUȚI SAU SUB INFLUENȚA SUBSTANȚELOR INTERZISE, VEHICULE DE TRASPORT INDISPONIBILIZATE, ÎN CADRUL ACȚIUNII ,,BLOCADA” ÎN ACEST WEEKEND

Și în acest wwekend, polițiștii din cadrul IPJ Suceava continuă ,,Acțiunea Blocada” activitățile vizând în special prevenirea și combatere a accidentelor rutiere pe fondul consumului de alcool și droguri. Acțiunea are atât componentă operativă de identificare a celor care se urcă la volan după ce au consumat alcool sau droguri dar și o pronunțată componentă preventivă, de informare și responsabilizare. Activitățile au ca scop creșterea gradului de siguranță publică la nivelul județului Suceava.

 

Acțiunea se desfășoară pe întreg teritoriul județului, având atât obiectivul de depistare a conducătorilor auto care aleg să conducă sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv, dar și obiectivul preventiv, de a transmite participanților la trafic să conștientizeze pericolul la care se expun prin consumul de alcool sau droguri.

 

În cadrul activităților desfăşurate de polițiștii rutieri sunt utilizate toate aparatele etilotest, etilometru și DrugTest Drager din dotarea IPJ Suceava.

 

Doar în perioada 25 – 26 august, polițiștii au suspendat peste 80 de permise de conducere pentru abateri la regimul rutier. Acțiunile au fost concentrate în zona cluburilor și discotecilor, în zona locațiilor de organizare a festivalurilor muzicale și a manifestărilor sociale.

 

Din păcate, au fost identificați șoferi care au consumat alcool și s-au urcat la volan, fiind întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a substanțelor interzise”.

 

O acțiune de amploare în cadrul Planului Blocada a fost organizată în zona Vatra Dornei.

 

În scopul impunerii unui climat de disciplină în rândul participanţilor la trafic și a creșterii gradului de siguranță rutier, lucrători din cadrul Serviciului Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene și ai Compartimentului Rutier Vatra Dornei, au acționat în cadrul unei acțiuni de tip „Blocada”, în ziua de în ziua de 25.08.2023, intervalul orar 06:00 – 22:00.

La acțiune au participat 17 polițiști rutieri și au fost testați etilotest/ drugtest 184 de conducători.

Au fost aplicate 163 de sancțiuni contravenționale în valoare de 94.665 lei și s-a dispus indisponibilizarea și suspendarea dreptului de utilizare pentru 6 luni pentru un vehicul transport persoane pentru lipsa licenței de transport conform Legii nr. 38/2003.

Doar în cadrul acestei acțiuni au fost reținute 32 de permise de conducere, din care 19 (viteză); 2 (conducere pe sens opus); 9 (depășire neregulamentară); 2 (alcool);

S-au reținut 11 certificate de înmatriculare pentru lipsă RCA, lipsă ITP, defecțiuni tehnice, folii neomologate.

 

Acțiunile s-au desfășurat cu efective sporite la nivelul întregului județ – Zeci de șoferi identificați băuți la volan!

 

La 27.08.2022, ora 04.05, polițiștii din cadrul SPR 12 Preutești, în timp ce se aflau în serviciul de patrulare și desfășurau activități de control trafic pe raza localității Preuteşti, comuna Preuteşti, au oprit pentru control autoturismul care circula pe DJ 208 Preuteşti, din direcția Dolhasca spre Mun. Fălticeni.

Procedând la legitimarea conducătorului auto s-a constatat că acesta era un bărbat de 28 ani, din comuna Hârtop. Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilometru rezultatul fiind de 1,03 mg/l alcool pur în aerul expirat și i s-au recoltat probe de sânge și stabilirea cu exactitate a alcoolemiei din sânge.

S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „conducere sub influența alcoolului”.

 

La 26.08.2023, ora 20.50, pe raza satului Probota, oraș Dolhasca, polițiștii din cadrul Poliției orașului Dolhasca, acționând în cadrul acțiunii „Blocada”, au oprit pentru control autoturismul condus de către un bărbat de 38 ani, din oraș Dolhasca.

Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,75 mg/l în aerul expirat și i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „conducere sub influența alcoolului”.

 

La 26.08.2023, la ora 23.55, un echipaj de poliție din cadrul Poliţiei Municipiului Vatra Dornei, în timp ce se afla în serviciul de patrulare şi control al traficului rutier în cadrul acțiunii ,,BLOCADA”, a oprit pentru control autoturismul condus de către un bărbat de 37 ani, din municipiul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud. Întrucât conducătorul auto avea halenă alcoolică, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilometru, rezultând valoarea de 0,92 mg/L alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Municipal Vatra Dornei, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „conducere sub influența alcoolului”.

 

La 26.08.2023, ora 17.06, un echipaj din cadrul IPJ Suceava – Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene, aflat pe timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, acționând pe linia creșterii gradului de disciplină rutieră pe D.N. 2E și a siguranței traficului rutier  pe tronsoanele de drum cu risc ridicat de producere a evenimentelor rutiere în zona de responsabilitate a Poliției Orașului Vicovu de Sus, conform prevederilor planului de acțiune „Blocada”, a oprit pentru control autoturismul condus de către un bărbat de 30 de ani, domiciliat în comuna / sat Voitinel.

Întrucât conducătorul autoturismului emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilometru, rezultând valoarea de 0.83 mg/l alcool pur în aerul expirat și i s-au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „conducere sub influența alcoolului”.