ACTUALITATELOCAL

Dosar penal pentru schingiuirea animalelor și ordin de plasare emis de polițiști. Ce obligații au deținătorii de animale

DOSAR PENAL PENTRU SCHINGIUIREA ANIMALELOR ȘI ORDIN DE PLASARE EMIS DE CĂTRE POLIȚIȘTI. La data de 30.05.2025, ora 14:20, pe timpul executării serviciului de patrulare, lucrătorii din cadrul Detașamentului de Jandarmi Gura Humorului au fost sesizați depre faptul că o persoană a legat un câine de un autoturism și îl târâie pe stradă.

Având în vedere cele sesizate, jandarmii s-au deplasat la fața locului, respectiv intersecția dintre satul Gemenea și Slătioara, în apropierea pârâului Slătioara, unde au identificat persoana în cauză, respectiv pe o femeie care conducea un autoturism de care era legat cu un cablu un exemplar canin, cu intenția de a-l duce și a-l abandona pe albia râului Slătioara.

Ulterior, lucrătorii din cadrul Detașamentului de Jandarmi Gura Humorului au sesizat polițiștii din cadrul I.P.J. Suceava – Biroul pentru Protecția Animalelor, care s-au deplasat la fața locului, identificând pe femeia care a condus autoturismul, precum și exemplarul canin.

Femeia a relatat faptul că a găsit exemplarul canin în fața porții proprietății pe care o deține pe raza localității Sulpicani și a decis să îl mute din acel loc pentru a putea intra în curte, exemplarul canin fiind agresiv. Ulterior, a legat exemplarul canin de autoturismul pe care îl conducea și l-a târât pe o distanță de aproximativ 80 m, pe un drum de acces, lăsând exemplarul canin pe malul răului Slătioara.

În urma efectuării examinării clinice exterioare efectuate de către medicul veterinar din cadrul I.P.J. Suceava – Biroul pentru Protecția Animalelor, s-a emis de îndată un ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile, în conformitate cu prev. art. 24´1 din Legea 205/2004 privind protecția animalelor – republicată, animalul fiind ridicat și transportat la un cabinet veterinar în vederea acordării asistenței medicale de specialitate.

În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracțiunii de „schingiuirea animalelor”, faptă  prev. şi ped. de art. 25, alin. (3) , lit. b) din Legea 205/2004 privind protecția animalelor–republicată, care va fi soluționat procedural de către polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Suceava, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului.

Ce obligații au deținătorii de animale:

Reamintim faptul că deținătorii de animale au obligația de a asigura acestora, în funcție de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă și categorie de producție următoarele:

  1. Un adăpost corespunzător;
  2. Hrană și apă suficiente;
  3. Posibilitate de mișcare suficientă;
  4. Îngrijire și atenție;
  5. Asistență medicală,”

Deținătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente și cruzimi.

Prin rău tratament, conform prevederilor Legii 205/2004(republicată), se înțelege comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, supunerea animalelor la eforturi inutile, precum și neasigurarea nevoilor menționate anterior.

Prin cruzime față de animale se înțelege:

  • Omorârea animalelor cu inteție;
  • Practicarea tirului pe animale domestice sau captive;
  • Organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  • Folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
  • Folosirea de animale pentru expoziții, spectacole, publicitate, ralizarea de filme și în scopuri asemănătoare, dacă aceste activități le provoacă suferințe fizice sau psihice, afecțiuni sau răniri;
  • Abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului;
  • Administrarea de substanțe destinate stimulării capacităților fizice ale animalelor în timpul competițiilor sportive, sub forma dopajului;
  • Maltratarea și schingiuirea animalelor;
  • Intervenții chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților;
  • Provocarea de suferințe fizice și psihice prin orice mijloace;
  • Despărțirea puilor de mama până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață;
  • Capturarea animalelor prin alte metode decât cele pravăzute de lege;
  • Folosirea armelor cu tranchilizant în alte situații decât pentru imobilizarea aniamelor.

sursa:IPJ Suceava