Încă un dosar instrumentat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism riscă să rămână fără interceptările SRI. Este vorba de un dosar în care au fost trimiși în judecată șase botoșăneni pentru niște fapte comise în perioada 2011 – 2012.
Cercetările au durat până în urmă cu trei ani, când suspecții au fost trimiși în judecată pentru constituirea unui grup infracțional organizat, aderare la un grup infracțional organizat și contrabandă cu țigări. Doar că și procedurile în Camera preliminară s-au prelungit, așa că procesul nu a început nici până în prezent. În schimb, surpriza a apărut în urmă cu câteva zile, la Curtea de Apel Suceava, acolo unde au ajuns dezbaterile din Camera preliminară. Astfel, în urma unor excepții invocate de avocații a doi dintre inculpați, magistrații Curții de Apel Suceava au luat o decizie care ar putea da peste cap întreaga anchetă și procesul propriu-zis – au anulat 27 de autorizații date de instanță pentru supravegherea tehnică a suspecților.
Interceptări declarate nule
Prin urmare, toate interceptările realizate în baza acestor autorizații au fost declarate nule și au fost înlăturate din rândul probelor. „În temeiul art. 102 alin. (2) – (4) Cod de procedură penală, exclude din materialul probator toate procesele-verbale de consemnare a rezultatului activităţilor de supraveghere tehnică menţionate anterior (volumele IV, V şi VI ds. u.p.). În conformitate cu Decizia nr. 22 din 18 ianuarie 2018 a Curţii Constituţionale dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă şi a suporturilor optice care conţin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică menţionate, precum şi eliminarea redării conţinutului acestor mijloace de probă din toate actele procesuale, inclusiv din rechizitoriu şi constată neregularitatea actului de sesizare sub acest aspect”, se arată în decizia instanței.
În motivare, judecătorii au invocat o decizie a Curții Constituționale prin care probele obținute nelegal trebuie înlăturate din dosare, la mijloc fiind vorba de o serie de interceptări obținute în baza unui protocol secret încheiat între Parchetul General și Serviciul Român de Informații. Prin urmare, procurorilor li s-a impus să remedieze aceste neregularități şi să comunice dacă își menţin dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea dosarului.
Cazuri similare în trecut
Nu este primul caz de acest gen în care probe obținute de anchetatori prin interceptări au fost înlăturate din dosare. În 2018, magistrații Curții Supreme au decis anularea definitivă a unei liste de interceptări în dosarul în care fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, Raluca Stăncescu, a fost acuzată de fapte de corupție. Cu toate acestea, fostul magistrat a fost condamnat la închisoare cu executare.
Gruparea de traficanți de ţigări în care au fost anulate acum interceptările a fost anihilată în 2013. Atunci, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au avut loc 78 de percheziţii, fiind vizaţi 75 de suspecţi. Aduşi la Botoşani, 38 au fost reţinuţi pentru 24 de ore sub acuzaţiile de iniţiere, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat, contrabandă cu ţigări sau complicitate la contrabandă. Potrivit anchetatorilor, aceştia ar fi traficat, în perioada februarie – noiembrie, aproape 600.000 de pachete de ţigări aduse din Republica Moldova şi Ucraina, parte dintre acestea, circa 100.000, fiind confiscate în perioada de monitorizare. Ulterior, suspecții au fost trimiși în judecată în mai multe loturi, în funcție de cum erau organizați și cum acționau.
sursa/monitoruldebotosani.ro