ACTUALITATENAȚIONAL

Doi tineri, salvați de salvamontiști după ce au rămas blocați pe munte. Erau îmbrăcați în colanți și pantofi sport

Un bărbat şi o femeie care sâmbătă au urcat pe munte echipaţi în colanţi şi cu pantofi sport au fost recuperaţi de către salvamontiştii din judeţul Neamţ. Cei doi au fost găsiţi uzi, îngheţaţi în apropiere de Vârful Toaca din Masivul Ceahlău. Intervenţia a stârnit reacţia şefului Salvamont Neamţ care a scris, într-o postare pe Facebook: „am văzut multe într-o viaţă petrecută în sfera operaţiunilor de salvare, dar să te aventurezi în imperiul gheţurilor în colanţi si cu glezna goală, asta nici Dana Budeanu nu cred că şi-ar putea închipui”.

„Convorbirea şi datele uşor confuze … au urcat din Durău şi vor să coboare tot acolo dar nu mai sunt în stare, n-au cazare în Durău şi ar vrea să ajungă în noaptea asta la Piatra Neamţ… mă duc cu gândul că temperatura corpului scade rapid , că până la lăsarea întunericului nu mai este mult şi trebuie să intervenim  rapid pentru a evita… o noapte foarte lungă. Ce a urmat a fost doar rutină, nimic spectaculos, nimic din parfumul şi trăirile operaţiunilor pe muchie de cuţit. Redirecţionarea grupului spre Vf. Lespezi şi Cabană Dochia , mobilizarea echipei care asigura intervenţia în zona înaltă, comunicaţii radio, echipare şi procedura de prevenire a hipotermiei etc. Undeva în zona Lespeci au fost găsiţi. Uzi, îngheţaţi ţinându-se în braţe pentru a-şi păstra măcar ultimele senzaţii de căldură. Cât priveşte echipamentul cu care voiau să supravieţuiască unei ture de munte în apropierea altitudinii de 2000 de metri, asta într-adevăr ne-a şocat . Am văzut multe într-o viaţă petrecută în sfera operaţiunilor de salvare dar să te aventurezi în imperiul gheţurilor în colanţi şi cu glezna goală, asta nici Dana Budeanu nu cred că şi-ar putea închipui”, a povestit, pe Facebook, şeful Salvamont Neamţ, Raul Papalicef.

Acesta a explicat că cei doi turişti au plecat din Durău în jurul orelor prânzului şi, deşi au trecut prin faţa bazei salvamont, nu s-au informat cu privire la traseu, lăsându-se ghidaţi de telefonul mobil.

„Au urcat în 7 ore, şapte ore de chin , şapte ore care îi apropia cu fiecare minut scurs de un deznodământ tragic. În final au luat o singură decizie înţeleaptă. Au sunat la Dispeceratul Salvamont când încă mai aveau putere să vorbească şi să se mai mişte. Telefonul te poate salva la fel cum acelaşi device şi aplicaţiile îţi pot fi fatale . Oamenii salvează oameni ! Maşinile, nu”, a adăugat Papalicef.