ACTUALITATEULTIMA ORĂ

Doi tineri refugiaţi din Ucraina si-au unit destinele dupa ce au trecut Vama Siret. La cununia religioasă a participat pastorul Gabi Ichim, din Moldoviţa

Doi tineri ucraineni şi-au unit destinele, duminică. Aceştia au făcut nunta şi petrecerea la Concești, judetul Botosani, ajutați de comunitatea locală. Larisa şi Roman Gabrilet doi tineri refugiaţi din Ucraina, ea din Kiev,el din Cernăuţi aveau nunta programată pe data de 9 martie 2022, însă războiul le-au năruit toate visurile.În ziua în care au ajuns în frontiera cu România la Vama Siret au fost întâmpinaţi de serviciul umanitar ADRA Asociaţia de Dezvoltare şi Refacere.

Interesant este ca în momentul când au solicitat o cazare şi o şedere pe teritoriul României un domn din comună Conceşti s-a oferit să facă lucrul acesta şi a sunat pe părinţi lui să încălzească locuinţă unde să stea această familie din Ucraina.
Larisa nu vorbeşte româneşte iar Roman înţelege doar puţin. Familia Mațcu din Conceşti s-a ocupat să îşi obţină toate actele necesare pentru cununia civilă și cea religioasă.

 

S-au ocupat de traducere de traducător au luat legătura cu autorităţile locale din Conceşti care au ceremoniat căsătoria civilă a celor doi tinerii.

Tânărul însurăţel cât a stat în Conceşti s-a oferit să meargă în vamă Rădăuţi Prut unde a ajutat la întâmpinarea altor refugiaţi la traducerea din limba Ucraineană în Engleză şi Romană a compatrioţilor lui.

Aceşti doi tineri debusolaţi nu aveau clar în minte cea ce voiau să facă,aşa ca membrii bisericii s-au unit şi fiecare dintre ei au donat cât a putut şi au ajutat s

ă facă şi cununia religioasă şi au zis dacă este nunta să fie nunta şi așa a fost .

Membrii bisericii din Conceşti s-au organizat şi au adunat 120 de persoane. In sprijin a venit si edilul comunei,  Costel Năzare cu căminul cultural şi cu bună desfăşurare a unei frumoase nunţi care sa ramana in amintirea proaspetilor insuratei.

Foarte interesant este ca mireasa zicea că eu aveam pregătită rochie de mireasa şi tot ce trebuie în Ucraina, şi în cele din urmă o membră a bisericii a mers cu ea la în Suceava sa ii cumpere rochia de mireasă iar o altă membră a bisericii din Darabani s-a ocupat de aranjamentele florare, de buchetul miresei, de mireasă, de tot ce a fost necesar că nunta să fie ca-n poveşti. Fiecare membru al bisericii a contribuit cu ce a putut. După terminarea nunţii tinerii căsătoriţi au primit şi dar de nunta din partea comunităţii.

La nuntă s-au strâns 12.000 de lei, 950 de euro şi 200 de dolari plus o lună de miere în Egipt.  La căsătoria religioasă a participat pastorul Gabi Ichim, de la Moldoviţa, vorbitor nativ de limba Ucraineană care a slujit ca pastor în Ucraina.

sursa:glasulnordului.ro