BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Doi jurnaliști au fost uciși chiar în timp ce luau un interviu

Doi jurnalişti şi un civil au fost ucişi marţi în urma unor bombardamente israeliene într-o zonă de frontieră din sudul Libanului, relatează AFP.Cei doi jurnalişti lucrau la canalul libanez de televiziune Al-Mayadeen.

Potrivit agenţiei oficiale de presă a Libanului, ANI, „trei cetăţeni – doi jurnalişti şi un alt civil – au fost ucişi într-un bombardament inamic” în regiunea Tayr Harfa. De asemenea, o octogenară a fost ucisă, iar nepoata ei a fost rănită într-un atac israelian asupra satului Kfar Kila, potrivit aceleiaşi surse.

Canalul libanez pro-iranian Al Mayadeen a anunţat că jurnalista sa Farah Omar şi cameramanul Rabih Maamari au fost ucişi „de o lovitură israeliană” în timp ce relatau despre bombardamentele în curs de desfăşurare din sudul ţării. Echipa Al Mayadeen a fost „vizată în mod deliberat, nu a fost o întâmplare”, a declarat directorul general al canalului, Ghassan Ben Jeddo, într-un comunicat citit la televiziune. El a precizat că civilul ucis împreună cu jurnaliştii era, de asemenea, un „colaborator” al canalului, fără a da detalii. Ben Jeddo a precizat că incidentul a avut loc după decizia guvernului israelian de a bloca site-urile canalului său.

De la începutul războiului dintre Israel şi palestinienii din Hamas, la 7 octombrie, au avut loc confruntări zilnice între Israel şi puternica mişcare proiraniană Hezbollah din Liban.

La 13 octombrie, un jurnalist al agenţiei Reuters, Issam Abdallah, a fost ucis într-un bombardament similar, în care alţi şase jurnalişti – doi de la AFP, doi de la Reuters şi doi de la canalul qatarez Al-Jazeera – au fost răniţi.

O lună mai târziu, un cameraman de la Al-Jazeera a fost uşor rănit de tirul israelian în timp ce relata despre bombardamentele din sudul Libanului împreună cu alţi corespondenţi de presă.

Violenţele transfrontaliere dintre Liban şi Israel s-au soldat cu cel puţin 92 de morţi în Liban începând din 7 octombrie, majoritatea combatanţi Hezbollah, dar şi cel puţin 14 civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP. Nouă persoane au fost ucise de partea israeliană, dintre care şase soldaţi, potrivit autorităţilor israeliene.