JUSTIȚIEULTIMA ORĂ

Doi judecatori din completul în care este judecat fostul șef de la Permise Suceava, Radu Obreja au cerut abținerea

Doi judecatori din completul în care este judecat fostul șef de la Serviciul Permise, Radu Obreja au cerut abținerea . Curtea de Apel Suceava a admis astazi,  cererea de abţinere formulată de  judecător Morişcă Emanuela, membră a completului C3 CCP 2J Vacanţă, de la soluţionarea dosarului penal nr. 619/86/2021/a27 al Curţii de Apel Suceava – Secţia penală şi pentru cauze cu minori, cu termen la data de 19.07.2024.

Instanța constată că judecător Morişcă Emanuela este incompatibilă să participe la judecarea dosarului nr. 619/86/2021/a27 al Curţii de Apel Suceava – Secţia penală şi pentru cauze cu minori, cu termen la data de 19.07.2024.

 

Completul de judecata a respins  ca nefondată, cererea de abţinere formulată de domnul judecător Hetriuc Laurenţiu Marius, membru al completului C3 CCP 2J Vacanţă, de la soluţionarea dosarului penal nr. 619/86/2021/a27 al Curţii de Apel Suceava – Secţia penală şi pentru cauze cu minori, cu termen la data de 19.07.2024. Fără cale de atac. Pronunţată astăzi, 18.07.2024, prin punerea minutei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, conform art. 405 alin. 2 Cod procedură penală.

Comisarul-şef Radu-Ionuț Obreja a condus Serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor (SPCRPCIV) Suceava în perioada 2017 – 2019 și este judecat la Tribunalul Suceava, sub control judiciar, pentru „constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influență, folosirea de informații nedestinate publicității, luare de mită, dare de mită și spălare a banilor”, împreună cu mai mulți complici.

Fostul șef al SPCRPCIV Suceava, Radu Obreja – deferit deja justiției de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în mai multe dosare penale – a fost interceptat de procurorii DNA în timp ce discuta cu Florin Bolohan, la momentul respectiv instructor auto în cadrul școlii de șoferi SC CONECT RALBO SRL.

Acesta este cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de complicitate la luare de mită, iar în discuția respectivă a fost stabilit, traseul viitor pe care aveau să îl urmeze spăgile încasate în „regimul” cristalizat sub bagheta „magicianului” Radu Obreja.

51 de inculpați au fost trimiși în judecată în urma anchetei DNA

  • DNA îl acuză pe Radu Obreja – şef al Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări din cadrul SPCRPCIV Suceava – că a reușit să creeze o adevărată rețea de „persoane de încredere” care „spălau” banii primiți drept mită.
  • Comisarul-şef Radu Obreja, au descoperit procurorii DNA, ar fi permamentizat „fraudarea contra cost a examenelor de permis auto”. 
  • În acest dosar au fost trimiși în judecată 51 de inculpați, între care un angajat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), intermediari și instructori ai școlilor de șoferi care, în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei practice a examenului de obținere a permisului de conducător auto, în perioada octombrie 2019 – noiembrie 2020.
  • În schimbul unor comisioane, acoliţii lui Radu Obreja primeau banii şi cumpărau şi apoi întreţineau diferite bunuri. Potrivit procurorilor, Radu Obreja ar deţine prin interpuşi:
    • un teren de 1.000 mp cu o construcţie de 74 mp, în sat Iesle, comuna Mălini, judeţul Suceava;
    • un autoturism marca Audi, model A4, fabricat în 2018;
    • un alt autoturism marca VW, fabricat în 2020;
    • un teren de 50 mp, împreună cu o construcţie de 50 mp situat în satul Sfântul Ilie din comuna Şcheia;
    • un apartament şi două spaţii comerciale pe strada Tipografiei din Suceava;
    • un teren de 3.800 mp, în satul Tişăuţi;
    • un teren în suprafaţă de 430 mp, în sat Şcheia;
    • o casă în suprafaţă de 169 mp tot în comuna Şcheia;
    • 17 cabinete medicale situate în cadrul Policlinicii Areni din municipiul Suceava.

    „Începând cu luna ianuarie a anului 2020, în calitate de comisar șef și coordonator al Compartimentului examinări permise de conducere, inculpatul Obreja Radu Ionuț (…) ar fi constituit un grup infracțional organizat (…). S-ar fi urmărit astfel ca, printr-o acțiune concertată, să se fraudeze, în schimbul unor sume de bani primite cu titlu de mită, examenele practice pentru obținerea permisului de conducere.

    Concret, în contextul menționat mai sus, inculpatul Obreja Radu Ionuț împreună cu ceilalți polițiști examinatori ar fi pretins și primit de la elevi/cursanți, prin intermediul unor administratori, instructori sau persoane fără calitate specială, diverse sume de bani, cu titlu de mită, cuprinse între 100 lei și 4.500 euro”, a transmis DNA.

    Ex-șeful Permiselor Auto din Suceava direcționează viitoarele șpăgi

    Potrivit informațiilor obținute de Gândul, în exclusivitate, Radu Obreja, „oblăduiește și consfințește că spăgile pot merge și la noul împuternicit, Florin Valy Finiș”.

    Trebuie menționat că, în luna aprilie a anului 2023, DNA a transmis un comunicat în care s-a precizat că și Florin Valy Finiș a fost trimis în judecată, fiind acuzat de luare de mită.

    Anchetatorii de la DNA Suceava explică, în dosarul-mamut trimis la instanța de judecată, că „în cazul persoanelor care care activau în mod oficial în cadrul Compartimentul Regim Permise de Conducere si Examinări, repartizarea acestora între activitatea de ghișeu și cea de examinare a candidaților/traseu se realiza în mod curent de către coordonatorul compartimentului – comisarul-șef Radu-Ionuț Obreja – în schimbul remiterii unor sume de bani lunar”.

    „Astfel, în contextul în care acesta (n.red. – Radu-Ionuț Obrejadiscută cu numitul Florin Bolohan (n.red. – instructor auto) despre numitul Valy Florin Finiș – șef împuternicit la SPCRPCIV Suceava – sunt antamate elemente în raport de care rolul său central în cadrul colectivului și poziția sa dominantă în cadrul grupării infracționale sunt scoase în evidență

    DNA Suceava