EDUCAȚIE

Doi elevi de la Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava, calificare în lotul lărgit al României pentru etapa internațională a Olimpiadei de Creativitate Științifică

Olimpiada Națională de Creativitate Științifică, organizată de Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava și Societatea Științifică Cygnus, a avut loc în perioada 29 mai – 2 iunie. Duminică a avut loc premierea câștigătorilor, printre care se numără și unul din cele trei echipaje care au reprezentat Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava.

 

Tudor Dochia, clasa a XI-a G, matematică-informatică intensiv informatică, și Alexandru Turculeț, clasa a XII-a H, matematică-informatică intensiv informatică, îndrumați de profesorul Victor Șutac, au obținut Premiul I și Medalie de aur. ”Premiul obținut le-a adus și o binemeritată calificare în lotul internațional lărgit al României pentru etapa internațională a competiției – <EU Contest for Young Scientists>, care se va desfășura în Polonia, în septembrie 2024”, a informat conducerea colegiului sucevean. Lucrarea care a impresionat juriul se numește ”Platformă completă pentru asamblarea PCB-urilor (kinetic assemblies)”.

La etapa națională a Olimpiadei de Creativitate Științifică s-au înscris 115 lucrări, 44 la categoria juniori, pe cele 3 secțiuni: Științe fundamentale (18), Științe aplicate (17) și Tehnologia informației (9), iar categoria seniorilor a fost reprezentată de 71 de lucrări: Științe fundamentale (22), Științe aplicate (28) și Tehnologia informației (21). Au fost prezenți la Suceava 253 de elevi participanți, însoțiți de 52 de profesori, din 29 de județe și 3 sectoare ale municipiului București, lucrările fiind coordonate de 96 de profesori.