BREAKING NEWSULTIMA ORĂ

DOCUMENT: Un bărbat din Suceava care a înjunghiat un localnic, închis după 23 de ani de la comiterea faptei. A fost extrădat în România

Un bărbat din Horodnic de Jos, extrădat în România după ce a fost depistat in Marea Britanie. Polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale Suceava, în colaborare cu specialiști de la Biroul Național Interpol, au reușit să dea de urma suceveanului  care în urmă cu 23 de ani a înjunghiat un localnic. Individul a fost găsit în Marea Britanie și extrădat în România la finalul lunii octombrie,. Dorel Țigănescu s-a aflat cu cauza penală pe rolul instanțelor din  ÎNALTA CURTĂ DE JUSTITIE/  DIVIZIUNEA BANCĂ A REGINEI/ TRIBUNALĂ ADMINISTRATIVĂ/ Curțile Regale de Justiție. 

http://ÎNALTA CURTĂ DE JUSTITIE DIVIZIUNEA BANCĂ A REGINEI TRIBUNALĂ ADMINISTRATIVĂ Curțile Regale de Justiție

Ce spune decizia instanței din Marea Britanie in ce privește Dorel Țigănescu:

Reclamantul, Dorel Țigănescu, face obiectul unui ordin de extrădare în România în temeiul unui mandat european de arestare în urma condamnării sale sub acuzația de tentativă de omor, la care a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de șapte ani și șase luni. Acesta solicită eliberarea pe cauțiune și, deși sub formă de recurs împotriva unui refuz al judecătorului de district de a acorda cauțiune, accept că aceasta se desfășoară efectiv ca o ședință de novo.

2 Contextul este că extrădarea reclamantului este solicitată în urma unui mandat de condamnare care a fost emis la 19 octombrie și certificat la 20 octombrie. Se presupune că a rănit victima cu ceea ce este descris ca un „corp pătrunzător”. Reclamantul nu a participat la procesul său, dar a fost condamnat în lipsa sa.

3 Cererile anterioare de cauțiune au fost respinse, atât la Tribunalul de Magistrați, cât și de către Baker J în această instanță. În ceea ce îl privește pe acesta din urmă, acesta a concluzionat că, în ciuda faptului că are legături strânse în Regatul Unit, există motive substanțiale, având în vedere natura foarte gravă a infracțiunii și pedeapsa substanțială a închisorii care a fost impusă, niciunul dintre acestea nu a fost notificat, pentru că a considerat că reclamantul nu se va preda cauțiunei. În plus, acesta a considerat că condițiile care au fost oferite nu ar fi suficiente pentru a atenua acest risc.

4 În observațiile sale scrise și orale foarte utile și clare, doamna Pottle susține că există schimbări relevante în circumstanțe. În primul rând, ea spune că pandemia de Covid 19 este o schimbare a circumstanțelor și, în al doilea rând, că reclamantul are temeiuri solide pentru a face apel împotriva ordinului de extrădare a judecătorului de district.

5 În ceea ce îl privește pe primul, argumentul nu este atât că reclamantul este expus unui risc crescut de COVID-19, ci mai degrabă că restricțiile privind libertatea de circulație care au fost impuse în Regatul Unit fac să fie foarte puțin probabil ca solicitantul ar putea părăsi Regatul Unit fără a fi detectat.

6 În ceea ce privește motivul de recurs, judecătorul districtual a audiat dovezi ample despre circumstanțele în care reclamantul a părăsit România. El nu a crezut relatarea reclamantului și a motivat amplu această concluzie. Prin urmare, el…

Ce a facut horodniceanul si de ce a fost dat in urmărire

Dorel Țigănescu a ucis un tânăr din localiteatea suceveană Horodnic de Jos în anul 1999. Dorel a mers cu prietenii la discoteca din sat, iar la un moment dat a izbucnit o altercație. Individul l-a înjunghiat pe unul dintre aceștia, după care a fugit. Fapta a fost încadrată la tentativă de omor, în urma anchetei judiciariștilor de atunci și a unui procuror criminalist. În iulie 2003, Dorel Țigănescu a fost condamnat definitiv de Tribunalul Suceava la o pedeapsă de 7 ani și 6 luni de închisoare, pentru comiterea infracțiunii de tentativă de omor. După emiterea mandatului condamnatul nu a fost însă de găsit. La vremea respectivă acesta a fost dat în urmărire,spune presa locala. .

În anul 2014, Dorel Țigănescu era al treilea urmărit general ca vechime, ca număr de ani de când era căutat, despre care nu se mai știa nimic. După ce s-au adunat date, Dorel Țigănesu a fost arestat provizoriu de autoritățile britanice. S-au făcut alte verificări și anchetă și s-a stabilit că cel reținut este Dorel Țigănescu, autorul tentativei de omor din anul 1999, de la Horodnic de Jos.

Pe 25 octombrie, condamnatul a fost extrădat în România și încarcerat direct în Penitenciarul Rahova, în baza mandatului emis pe numele său încă din anul 2003. Dorel Țigănescu are de executat pedeapsa de 7 ani și 6 luni de închisoare, care este definitivă și fără cale de atac