Procurorii anticorupție cer Tribunalului Suceava arestarea unui consilier superior de la Garda Forestiera Suceava. Potrivit declaratiei de avere acesta a obținut intr-un an venituri de 85811 RON din salariu. Acesta detine un teren in intravilan de 800 mp in Șcheia și o casă de locuit de 89 m2, tot în Șcheia.
DNA Suceava cere luarea măsurii arestarii preventive pentru 30 de zile pentru POPOVICI MIHAI IONEL.
Percheziții ar fi avut loc ieri la sediul Gărzii Forestiere Suceava, la cinci angajați ai acestei instituții, la Gura Humorului și Mălini. Anchetatorii au ridicat documente și mai multe persoane au fost duse la audieri. Un gaterist, un om de afaceri in exploatarea lemnului, ambii din Mălini și un angajat al Ocolului Silvic Fălticeni au intrat in vizorul DNA.
Marți, în jurul orei 15.00, Mihai Gășpărel, Inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava, a declarat că în cursul dimineții s-au desfășurat cinci percheziții domiciliare la angajați ai Gărzii Forestiere Suceava și la sediul instituției, privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție.
”La această dată se efectuează o percheziție la sediul instituției, prin care se ridică înscrisurile care au legătură cu speța pe care o anchetează. Până la această dată nu am nicio informație cu privire la reținerea unei persoane sau alte măsuri dispuse în această situație. Oricum, procedura se derulează în continuare și la final o să vedem. S-au ridicat documente, s-au ridicat dispozitive. Sunt vizați cinci angajați din cadrul Direcției de Control Silvic și Cinegetic, angajați care desfășoară activități de control pe raza județului Suceava”, a declarat Mihai Gășpărel (foto).
Ulterior, în jurul orei 16.45, Garda Forestieră a transmis un comunicat oficial, în care precizează că unul dintre angajații institutiei va fi dus la audieri:
”În urma informațiilor apărute în spațiul public referitoare la perchezițiile desfășurate la sediul Gărzii Forestiere Suceava și la domiciliile a 5 angajați ai acesteia, instituția noastră dorește să asigure publicul și toate părțile interesate de întreaga noastră deschidere și colaborare cu autoritățile competente, în vederea clarificării tuturor aspectelor investigate. Perchezițiile au vizat ridicarea de documente în vederea investigării unor fapte de corupție. Unul dintre angajați va fi dus la audieri pentru obținerea de informații suplimentare.
Prioritățile Gărzii Forestiere Suceava rămân protejarea patrimoniului natural și desfășurarea activităților din sfera de competență în deplină legalitate și transparență. În acest sens, ne reiterăm angajamentul ferm față de integritate și lupta împotriva oricăror practici ilegale.
Pe toată durata anchetei, ne manifestăm disponibilitatea de a susține toate demersurile autorităților și de a lua măsuri administrative corespunzătoare, în concordanță cu prevederile legale, pentru a asigura desfășurarea activităților în condiții de transparență și responsabilitate.
Asigurăm opinia publică de faptul că vom comunica în mod proactiv orice informații relevante, în conformitate cu legislația în vigoare, în măsura în care acestea sunt disponibile și nu vor periclita ancheta în desfășurare”, se arată în comunicatul semnat de inspectorul șef Gășpărel.
Știrea inițială:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție săvârșite de funcționari publici cu atribuții de control pe linia respectării legislației privind proveniența, circulația, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialelor lemnoase, comise în cursul anului 2024.
În cursul zilei de 29 octombrie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 22 locații situate pe raza județului Suceava, reprezentând o instituție publică și domiciliile unor persoane fizice, informează un comunicat DNA.
Conform mai multor surse, instituția vizată de procurorii anticorupție este Garda Forestieră Suceava.
În cauză procurorii beneficiază de sprijin din partea lucrătorilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție și Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.