JUSTIȚIE

DNA intervine în scandalul vaccinurilor anti-COVID-19: Dezaprobăm încercările de atragere a instituției în jocurile politice

Direcția Națională Anticorupție (DNA) intervine în scandalul vaccinurilor declanșat pe scena politică din România.

DNA anunță că respinge „încercările de atragere a instituției în jocurile politice” în dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID-19 din ultimul an pandemic. Instituția anticorupție mai avertizează că „nici un mijloc de presiune publică și nici indicații venite dinspre clasa politică nu îi vor determina pe procurori să acționeze altfel decât în cadrul strict reglementat de lege”. DNA mai precizează că activitatea instituției are ca scop aflarea adevărului și tragerea la răspundere a celor vinovați și nu se desfășoară în funcție de agenda politică a anumitor persoane ori de interese circumstanțiale”.

Precizările făcute de DNA vin după scandalul uriaș ce a izbucnit pe scena politică românească, pe tema achiziției de vaccinuri COVID-19, în condițiile în care campania de vaccinare din țara noastră a eșuat, fiind pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la rata de vaccinare.

Scandalul achiziției de vaccinuri anti-COVID-19 a izbucnit după ce actuali și foști parteneri din coaliția de guvernare au început să se acuze reciproc de risipirea banilor prin cumpărarea mai multor doze de vaccin anti-COVID-19 decât ar fi fost necesar.

Mai mulți lideri ai coaliției de guvernare PSD-PNL, printre care și Marcel Ciolacu, Alexandru Rafila, actualul ministru al Sănătății, au acuzat foști miniștri ai USR ai Sănătății pentru achiziționarea unei cantități prea mari de vaccinuri anti-COVID-19. Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă au respins acuzațiile și au arătat cu degetul către  fostul premier liberal Florin Cîțu.

DNA a deschis un dosar în septembrie 2021, ca urmare a sesizării din oficiu privind modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID.

Ca reacție la articolele apărute în mass media și afirmațiile unor politicieni cu privire la acțiunea procurorilor în general și a procurorilor DNA în particular în legătură cu anchetarea achizițiilor de vaccinuri anti-COVID-19, Direcția Națională Anticorupție are următoarea poziție:
„Dezaprobăm încercările de atragere a instituției în jocurile politice. Nici un mijloc de presiune publică și nici indicații venite dinspre clasa politică nu îi vor determina pe procurori să acționeze altfel decât în cadrul strict reglementat de lege.
Reamintim că activitatea de urmărire penală are ca scop aflarea adevărului și tragerea la răspundere a celor vinovați și nu se desfășoară în funcție de agenda politică a anumitor persoane ori de interese circumstanțiale, ci într-un cadru procesual penal riguros, stabilit prin norme și legi, atât în ceea ce privește activitățile procedurale desfășurate în cauză, cât și din perspectiva comunicării publice.
În ceea ce privește caracterul urmăririi penale, procurorii sunt obligați să respecte prevederile art. 285 alin. 2 din Codul de procedură penală potrivit căruia “procedura din cursul urmăririi penale este nepublică”, ale art. 62 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 republicată, care prevede, printre altele, faptul că „în comunicarea publică, parchetele trebuie să respecte (…), caracterul nepublic al urmăririi penale (…)” și art. 12 alin. 1 lit. e și f din Legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public care reglementează exceptarea de la comunicarea publică a datelor din dosare penale atunci când se periclitează ancheta etc.
Precizăm că DNA a deschis în septembrie 2021 și în prezent desfășoară o investigație penală, ca urmare a sesizării din oficiu, privind modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID-19, de la declanșarea pandemiei până în prezent. (detalii în comunicat https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10541).
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare cu respectarea normelor privind buna desfășurare a anchetei penale”, a transmis, joi, DNA într-un comunicat de presă.