„La Borș era 50 de euro.” Răspunsul polițistului de frontieră: „Știu treaba asta”. REPORTER DE IAȘI a intrat în posesia unor stenograme din dosar: polițiști sub acoperire au fost transformați în șoferi de dube pentru transport persoane pe ruta R. Moldova-Germania.
Dosarul a fost constituit „in rem” la sfârșitul anului 2020 cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare și dare de mită. Existau date că, în 2020, vameși și polițiști de frontieră de la granița dintre Moldova și România au pretins și primit, în mod repetat, sume de bani cu titlul de mită de la cetățeni care efectuau transport de persoane și coletărie.
Pe fondul pandemiei COVID-19, când circulația oamenilor a fost limitată în interiorul, dar și la granițele UE, funcționarii au permis intrarea și tranzitarea României a unor persoane ce nu îndeplineau condițiile legale.
În februarie 2021 a fost încheiat un acord cu Republica Moldova privind constituirea unei echipe comune de anchetă, înțelegere ce ulterior a fost prelungită și este valabilă până în februarie anul acesta.Printre colaboratorii cu identitate atribuită au fost Arcadii-Grigore Ciobanu, Dmitrii Cazacu, Ruslan Codrean. Ofițerii DGA sub acoperirea au avut ca misiune strângerea de date și obținerea probelor.
STENOGRAME DNA prezentate de Reporter de Iasi:
Marian Prodan: Îi dai jos?
Șoferul-ofițer: Auzi?
Marian Prodan: Da.
Șoferul-ofițer: Cică ar fi numai unul, da’…
Marian Prodan: Unu’ pe naiba! Și eu să mă duc să … (se adresează colegului său Constantin Moraru)
Șoferul-ofițer: Într-o parte e o treabă, într-o altă parte e o altă treabă…
Marian Prodan: Așa. Și cum îi? Dar în partea ceea cum îi? Ia zi matale!
Șoferul-ofițer: În partea cealaltă unde?
Marian Prodan: Lucrăm ca în partea cealaltă
Șoferul-ofițer: Păi, eu de exemplu la Borș era 50 de euro. Era…acuma…
Marian Prodan: Păi eu știu treaba asta! (râde)
Șoferul-ofițer (râde): Ei … hai oleacă încoace. Hai. Se îndreaptă către spatele autoturismului și deschide ușile acesteia
Marian Prodan: Să facă actele, să vedem despre ce e vorba și discutăm.
(…)
Pe înregistrări se observă că agentul Marian Prodan s-a dus la ghișeul unde era colegul său Constantin Moraru. A intrat câteva secunde după care a ieșit. Pe filmări se vede cum Marian Prodan îi arată colegului prin geam palma deschisă indicând cifra 5. Imediat, Moraru s-a dus către șoferul mașinii (anchetatorul sub acoperire).
Șoferul-ofițer: 50 de euro? 60 e bun?
Constantin Moraru: Hai!
Șoferul-ofițer: Bun așa? Sănătate!
Imaginile arată cum șoferul a scos din portofel trei bancnote a câte 20 de euro, înmânând suma polițistului Moraru. Acesta i-a luat cu mâna dreaptă și i-a pus în buzunarul drept al pantalonului. După care i-a restituit șoferului documentele pasagerilor, ale autoturismului și ale remorcii.
Împotriva celor doi agenți – Prodan și Moraru – procurorii DNA Iași au instituit, alaltăieri, măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.
Al doilea caz filmat și înregistrat audio prezentat de Reporter de Iasi:
În același dosar, investigatorul cu identitate atribuită Adrian Tiron a fost desemnat să efectueze curse ocazionale de persoane și bagaje Republica Moldova – România și retur cu un Volkswagen Crafter.
Pe 3 iunie 2022, șoferul-ofițer sub acoperire Adrian Tiron a intrat, la ora 19:39, în vama Sculeni la volanul VW Crafter, venind dinspre R. Moldova însoțit de 7 persoane cu cetățenie moldovenească. Destinația Germania.
Mașina a fost preluată, pentru control, de agentul Adrian Eugen Zosim care l-a întrebat pe șofer ce are de declarat. Șoferul-ofițer sub acoperire i-a spus celui de la Poliția de Frontieră că în bagaje se găsesc coniac, brânză, carne, dar și că una dintre persoanele transportate are probleme în a i se permite intrarea pe teritoriul României.Adrian Eugen Zosim: În Germania ați spus că mergeți?
Șoferul-ofițer: Da.
Adrian Eugen Zosim: Domnii au mai fost în Germania? Iaca…acuma aveți ce nu ați avut ieri… sau alatăieri? (Adresându-se unui pasager din interiorul autoturismului)
Șoferul-ofițer: A…are tot ce trebuie!
Adrian Eugen Zosim: Are?
Șoferul-ofițer: Da.
Adrian Eugen Zosim: Mai vedem! Bejenaru? Așa și doamna Rodica. Aveți emoții? Vă e rău? Vă văd așa, schimbată la față! (Adresându-i-se unei persoane din interiorul autoturismului)
Dialogul ofițer deghizat în șofer – lucrător la Poliția de Frontieră s-a mutat la ghereta din vamă.
Adrian Eugen Zosim: Acuma are tot? (uitându-se într-unul din documentele implementate)
Șoferul-ofițer: Spuneți cum rezolvăm tot și nu-i problemă! Spuneți dumneavoastră și …. da? (moment în care Adrian Eugen Zosim întinde mâna către monitor). Vin cu asigurarea imediat sau cum…spuneți așa facem (ocazie cu care agentul de poliție de frontieră face un semn sugestiv către Adrian Tiron să nu mai vorbească)
După care, la ora 19:47:49, după ce tastează pe telefonul mobil, îi arată investigatorului sub acoperire conținutul ecranului.
Șoferul-ofițer: Da.
Adrian Eugen Zosim: (Neinteligibil)
Șoferul-ofițer: Intru înăuntru sau cum?
Adrian Eugen Zosim: Nu, nu…
După care, la ora 19:47:56 se îndepărtează de gheretă, intră în autoturism, ia asigurarea și se deplasează în spatele autoturismului. Aici deschide compartimentul bagajelor și face următoarele afirmații:
Șoferul-ofițer: Polițistul de frontieră mi-a cerut 50 de euro pentru cel cu probleme!
După care investigatorul sub acoperire Adrian Tiron introduce banii în interiorul asigurării (conform imaginilor), închide portierele compartimentului de bagaje și se deplasează către cabina lucrătorilor de poliție de frontieră. Înmânează asigurarea împreună cu suma de 50 de euro polițistului de frontieră Adrian Eugen Zosim. Agentul de poliție de frontieră Zosim ia asigurarea mașinii în care se află o bancnotă având cupiura de 50 de euro. Sustrage din interiorul acesteia bancnota anterior menționată, după care returnează împreună cu documentele pasagerilor asigurarea către Tiron.
Adrian Eugen Zosim: Drum bun!
Șoferul-ofițer: Mulțumesc. Sănătate!
Momentul a fost filmat audio-video cu tehnica din dotarea Direcției Generale Anticorupție. Bancnota de 50 de euro dată de investigator polițistului de frontieră provine din fondurile Direcției Naționale Anticorupție.
Pe baza acestor evidențe, procurorul de caz l-a plasat pe agentul Zosim sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, fapta reținută în sarcina acestuia fiind luare de mită.
„Pune și tu ceva în cartea verde”
Un alt caz s-a petrecut pe 30 mai 2022. Investigatorul sub acoperire Adrian Tiron a intrat cu mașina VW Crafter la bordul căreia se mai aflau alte 7 persoane în vama Sculeni. Sensul de ieșire din România, intrare în Republica Moldova.
Cel care a efectuat controlul documentelor a fost agentul Marian Ionuț Acsinte (30 de ani). Acesta i-a spus șoferului-ofițer că una dintre persoanele pe care le transportă a depășit perioada legală de ședere în Uniunea Europeană. După care a ieșit din gheretă și i-a transmis investigatorului: „pune și tu ceva în cartea verde”.
Investigatorul l-a întrebat dacă suma de 20 de euro este suficientă, iar agentul de poliție a confirmat că da. Banii au fost transferați tot prin intermediul asigurării RCA.
Și în cazul lui Acsinte, procurorul a luat măsura impunerii controlului judiciar pentru 60 de zile.
23 de inculpați de la Vamă și Poliția de Frontieră
În comunicatul oficial, DNA a precizat că s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unor măsuri preventive, începând cu dată de 17 ianuarie 2023, față de un număr de 23 lucrători vamali și agenți ai poliției de frontieră de la Sculeni, Oancea, Stânca, Albița și Borș.
În sarcina celor 23 de inculpați a fost reținută comiterea unor infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, în formă simplă și continuată. Cei 8 (patru lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni și patru agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Borș) care au fost reținuți de procurori sunt: Ioan-Iulian Calance, Loredana Aura Patrașcu, Ioan Pendos, Antonela-Daniela Pricop (toți patru de la Sculeni) și Marius-Gelu Șereș, Mădălin Ioan Țărău, Cosmin-Casian Măduța, Petru Daniel Moș (ultimii patru din Bihor).
Aseară, Tribunalul Vaslui a respins cererea DNA Iași de arestare a celor 8 pentru 30 zile, plasându-i și pe aceștia în control judiciar.
Și vameșii basarabeni au fost „culeși”
Operațiunea a fost realizată în comun cu Procuratura Anticorupție din Republica Moldova. „La documentarea acțiunilor ilegale au fost folosiți agenți sub acoperire, cu ajutorul cărora pe parcursul a mai mult de un an, au fost documentate acțiunile ilegale a 14 angajați ai IGPF și 11 angajați ai Serviciului Vamal, pentru comiterea a 117 acte de corupție. Sumele pretinse și primite variau între 100 și 900 euro”, au comunicat oficialii moldove
Polițiști de frontieră și vameși cereau mită când ceva părea în neregulă. Sunt imagini filmate și înregistrări ambientale culese de DNA din 2020 până în prezent. Acțiune a DNA Iași ca în filme. Mai multe luni, ofițeri DGA sub acoperire și câțiva colaboratori cu identitate atribuită s-au dat drept cărăuși de oameni și bagaje pe ruta Republica Moldova – România – Germania. Misiunea anchetatorilor a avut drept scop identificarea vameșilor și polițiștilor de frontieră șpăgari care permit trecerea persoanelor și a mărfurilor fără actele necesare. Pe 17 ianuarie, 8 persoane au fost reținute, iar alte 15 plasate sub control judiciar. „În perioada 2021 – 2022, inculpații (…), lucrători vamali și polițiști de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers”, au arătat procurorii DNA. În exclusivitate, REPORTER DE IAȘI a intrat în posesia unor detalii de culoare din această speță, inclusiv a mai multor stenograme aflate la dosar. Dosarul a fost constituit „in rem” la sfârșitul anului 2020 cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare și dare de mită. Existau date că, în 2020, vameși și polițiști de frontieră de la granița dintre Moldova și România au pretins și primit, în mod repetat, sume de bani cu titlul de mită de la cetățeni care efectuau transport de persoane și coletărie.