ACTUALITATEBREAKING NEWSNAȚIONALULTIMA ORĂ

Dispozitive medicale, luate de la cadavre și montate pacienților. Doctorul Dan Tesloianu, reținut: 238 de acte de abuz în serviciu

Apar informații noi în cazul medicilor cercetați pentru că preluau dispozitive medicale de la cadavre și le montau pacienților, la jumătate de preț.Doctorul Nicolae Dan Tesloianu, de la Spitalul Sf.Spiridon, din Iasi, a fost retinut, noaptea trecuta, de procuorii Parchetului General. Asupra sa au fost retinute 238 de acte de abuz in serviciu.

Dan Tesloianu, unul dintre cei mai cunoscuți cardiologi din Iași

Dan Tesloianu este unul dintre cei mai cunoscuți cardiologi din Iași. Conform Ziarul de Iași, el este principalul vizat de ancheta procurorilor privind refolosirea unor dispozitive medicale prelevate de la pacienți decedați. Tesloianu activează la Spitalul Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” și nu este la prima confruntare cu procurorii.

În 2011, a fost acuzat de luare de mită în formă continuată, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual şi uz de fals. Dosarul a fost închis, în 2015.n S urse judiciare au explicat pentru „Ziarul de Iași” că principalul vizat de ancheta procurorilor de la Spitalul Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” din Iași este dr. Dan Tesloianu, medic primar cardiolog, care a coordonat echipa ce se ocupă cu implantarea dispozitivelor intracardiace la Clinicii de Car

diologie. Acesta a fost ani la rând responsabilul principal din unitatea medicală pentru implantarea acestora.Același tip de dispozitive medicale stau în centrul anchetei procurorilor de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care au coordonat polițiști de la patru inspectorate județene de poliție, din Iași, Neamț, Brașov și Suceava, pentru a pune în aplicare 24 de mandate de percheziție.

Tesloianu se plângea de numărul pacienților

Doctorul Dan Tesloianu vorbea despre cât de mare este solicitarea pentru implantarea dispozitivelor intracardice, într-un interviu pentru Ziarul de Iași, în 2019.

Medicul spunea că zilnic sunt programați 12 pacienți, că se ajunge la 80 de proceduri de implantare a dispozitivelor intracardiace pe lună și că în primele 6 luni din 2019 au fost realizate 450 de astfel de operații.

Această intervenție chirurgicală se realizează în Iași doar la Clinica de Cardiologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” și la Institutul de Boli Cardiovasculare. „Pacienţii trebuie să înţeleagă că viaţa cu aceste dispozitive «salvatoare de viaţă» nu este doar «lapte şi miere»

În cazul medicului militar de la Brașov, procurorii secției de urmărire penală vor declina dosarul la Parchetul Militar.

Mai mulți medici sunt cercetați pentru că ar fi preluat dispozitive medicale de la cadavre și le-ar fi montat unor pacienți.

Procurorii și polițiștii au descins vineri dimineață la 24 de adrese, inclusiv la Spitalul “Sfântul Spiridon” din Iași.

Medicii cereau între 2.000 și 3.00

0 de euro pentru fiecare dispozitiv luat de la morți și pus ca nou, arata Ziarul de Iasi.

Pe vremuri, dispozitivele erau scumpe și se reutilizau, dar nu în ultimii 20 de ani

În momentul de față, implantarea unor astfel de dispozitive intracardice se face în mod gratuit pentru toate persoanele care suferă de probleme cardiologice, prin intermediul unor programe naționale derulate de Ministerul Sănătății, decontările realizându-se prin CJAS.

Scopul lor este de a transmite impulsuri electrice către inimă, atunci când este nevoie, pentru a menține un ritm cardiac normal.

Surse medicale au explicat faptul că nu se pune problema ca dispozitivele medicale reutilizate să fie stenturi, așa cum a fost relatat de mai multe ori în presă. De altfel, inclusiv procurorii vorbesc despre „stimulatoare cardiace și defibrilatoare” în comunicatul în care anunță perchezițiile efectuate.

„Stenturile sunt dispozitive de aproape unică folosință, dacă le putem numi așa. Ele se implantează în artere, se «umflă» pentru a asigura că fluxul va rămâne mereu constant, și nu pot fi strânse la loc și folosite din nou. Cel mai probabil este vorba despre dispozitive care reglează activitatea electrică a inimii. Se implantează sub piele, firele intră prin vase până în camerele cordului”, au precizat surse medicale pentru „Ziarul de Iași”.

Totodată, aceleași surse precizează faptul că nu este obligatoriu ca aceste dispozitive să fie recoltate de la persoane care au decedat înainte de a fi reutilizate. În multe cazuri, ele sunt implantate cu caracter temporar, provizoriu.

Cu certitudine, însă, legislația națională nu permite reutilizarea dispozitivelor. Acesta a fost, conform unor surse din Ministerul Sănătății, și răspunsul primit de către spital atunci când a întrebat despre problema utilizării acestor dispozitive.

„Au fost cerute puncte de vedere de la comisii și nimeni nu a explicat că se poate face așa ceva. Este, într-adevăr, o procedură care se utiliza înainte de anii 2000, dar acum suntem în 2023. Pe vremuri erau foarte puține dispozitive, erau scumpe, aveau o durată de viață de zece ani, iar dacă puteai să recuperezi aparatul în siguranță, schimbai sondele, care sunt niște fire, și-l refoloseai”, au explicat sursele citate.