GENERALULTIMA ORĂ

Disperare, frustrare şi nervi la graniţa Ucrainei cu României. Inca sunt mii de oameni care stau blocaţi în frig de multe ore

 Inca de azi noapte a nins în Vama Siret! Mii de refugiați ucraineni îndură gerul, aglomerația și foamea pentru ca, în cele din urmă, să fie în siguranță

Situaţia la graniţa Ucrainei cu România e tot mai dramatică. Şi nu numai din cauza ruşilor, ci şi a birocraţiei care face ca lucrurile să se mişte extraordinar de greu, în ciuda tuturor promisiunilor făcute de autorităţile din ambele ţări.

Pe timpul zilei, refugiații au fost întâmpinați de către voluntari cu mâncare, fructe, dulciuri, apă şi gogoşi calde pregătite de măicuţele de la Mănăstirea Putna.

O atmosferă apăsătoare la intrarea în România prin Vama Siret, unde mame cu copii în brațe, bătrâni, familii întregi din Ucraina au ajuns în căutarea păcii de care, acum, nu mai au parte la ei în ţară.

Sunt peste 10.000 de migranţi care au venit cu maşinile ori pe jos, ucraineni, dar şi alte naţionalităţi, care încearcă să intre în ţară prin vama Siret. De dimineaţă, s-au tras chiar focuri de avertisment de către ucraineni, pentru că oamenii nu mai au răbdare, nu mai au resurse şi au încercat să forţeze o poartă de intrare.

Iată că nici după mai bine de 12 ore, situaţia nu s-a îmbunătăţit, ci dimpotrivă. E mai frig, s-a acumulat şi mai multă oboseală, iar oamenii abia au ce mânca şi sunt măcinaţi de incertitudini. Copii de câteva luni sunt acoperiţi doar cu o pătură, sub cerul liber.

Agentia  ONU pentru refugiaţi spune că numărul persoanelor care fug din Ucraina a ajuns acum la 368.000, mulţi fiind în Polonia, România, Ungaria, Moldova şi Slovacia.