CULTURĂ

Directorul Muzelului Bucovinei, Emil Ursu a scos la promovare cele două brățări dacice care au fost expuse în Olanda

Directorul Muzelului Bucovinei, Emil Ursu a scos la promovare cele două brățări dacice care au fost expuse în Olanda. Locuitorii din Țările de Jos  nu aveau nicio tangență cu exponatele românești. Nici piesele din aur care au fost furate nu au fost recuperate

Două colane de aur de o valoare istorică deosebite, parte din Tezaurul de la Solonețul Nou, sunt expuse la Muzeul Național al Bucovinei din Suceava, după ce au fost prezentate publicului olandez în cadrul expoziției “Dacia – regatul aurului și argintului” de la Muzeul Drents din Assen.

Piesele de tezaur, descoperite în comuna Cacica, pot fi admirate de public începând de marți, 18 februarie 2025, de la ora 10:00, în Sala Tezaur a Muzeului de Istorie din Suceava. Acestea vor fi expuse alături de celelalte artefacte care compun tezaurul.

Expoziția itinerantă “Dacia – regatul aurului și argintului”, organizată sub coordonarea Muzeului Național de Istorie a României din București, a reprezentat o oportunitate unică de a prezenta publicului internațional bogăția și rafinamentul artei dacice. Din păcate, luna trecută, chiar cu o zi înainte de finalul expoziției, la Muzeul Drents din Assen a avut loc o spargere, fiind furate celebrul coif de aur de la Coțofenești și  trei brățări dacice din aur, toate de o valoare inestimabilă. Hoți au fost prinși câteva zile mai târziu, dar piesele de patrimoniu nu au fost încă recuperate.

Cele două colane din argint, care aparțineau unor comunități dacice din spațiul extracarpatic (sec. I î.H. – sec. II d.H.) au fost descoperite cu câțiva ani în urmă la Soloneț de către detectori privați autorizați și fac parte din Tezaurul Muzeului Bucuvinei. Din fericire, obiectele  s-au întors în siguranță la Suceava,  muzeul oferind acum vizitatorilor șansa de a le admira.