ACTUALITATE

Directorul FRONTEX a vizitat vama Sculeni

Directorul executiv al Frontex, Fabrice Leggeri, a efectuat aseara o vizită la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni. Delegatia agenției europene a fost insotita de comisarul șef Victor Mariniuc, șef al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, inspectorul șef ISUJ Iași-Ionuț Grădinaru si prefectul Bogdan Cojocaru.

Directorul executiv al Frontex a anunțat în urmă cu aproximativ o săptămână că, la cererea autorităților române, a decis să trimită sprijin suplimentar României în eforturile sale de a ajuta populația ucraineană care fuge de violența din țara lor de origine.

Ofițerii de corp permanent Frontex vor asista autoritățile române în procesarea numărului masiv de persoane care trec granița din Ucraina și vor îndeplini alte sarcini legate de controlul la frontieră, dacă este necesar. Aceștia includ ofițeri de control la frontieră și experți în documente.Frontex, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, a fost înființată în 2004 cu scopul de a sprijini statele membre ale UE și țările asociate spațiului Schengen în protejarea frontierelor externe ale spațiului de liberă circulație al UE.

Frontex, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, a fost înființată în 2004 cu scopul de a sprijini statele membre ale UE și țările asociate spațiului Schengen în protejarea frontierelor externe ale spațiului de liberă circulație al UE. În calitate de agenție a Uniunii Europene, Frontex este finanțată din bugetul UE, precum și din contribuțiile țărilor asociate spațiului Schengen. Până în 2020, personalul agenției va număra aproximativ 1 000 de membri, aproape un sfert dintre aceștia fiind detașați din statele membre și urmând să revină la locurile de muncă din țările lor după încheierea mandatului la Frontex.

În 2016, agenția s-a extins și a evoluat, devenind Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, iar rolul său s-a lărgit de la controlul migrației la gestionarea frontierelor, ceea ce i-a conferit responsabilități tot mai mari în ceea ce privește combaterea criminalității transfrontaliere.