Directorul fabricii Holtzindustrie Schweighofer Rădăuți, Nichifor Tofan va părăsi firma austriacă. Acesta ar urma să lucreze împeună cu fratele său la o societate din Gura Humorului. Nechifor Tofan alaturi de alti doi directori din cadrul fabricii austriece radautene si o persoana cu functie de conducere din cadrul fabricii de la Sebes sunt vizati de DIICOT intr-un dosar privind comerț ilegal cu lemne.
Dosarul penal a fost deschis in 2018, prejudiciul adus statului roman fiind estimat la 25 milioane de euro. Imediat dupa ce au avut loc perchezitii si a fost intocmit un dosar penal, Gerald Schweighofer a decis sa schimbe numele companiei din Holzindustrie Schweighofer Rădăuți in HS TIMBER GROUP.
„Sunt efectuate 23 de percheziţii domiciliare la sediul şi punctele de lucru ale unei societăţi comerciale, la 4 instituţii, precum şi la mai multe locuinţe. Până în prezent, au fost identificate şi conduse la sediul unităţii de parchet 10 persoane. Din cercetări a reieşit că persoane din conducerea societăţii comerciale vizate, începând cu anul 2011 şi până în prezent, ar fi coordonat activitatea de achiziţii de lemn rotund de răşinoase provenit din tăieri ilegale şi deturnarea licitaţiilor publice, de la foarte mulţi furnizori, din majoritatea zonelor împădurite ale Românei. Aceste materiale lemnoase livrate de furnizori ar fi provenit, în
majoritatea cazurilor, din tăieri ilegale”, potrivit unui comunicat transmis miercuri de IGPR, in luna mai 2018.
„Unii agenţi economici au fost înlăturaţi de la licitaţiile de masă lemnoasă şi după caz, impuşi alţii. Totodată, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că, o parte din cantitatea de masă lemnoasă recepţionată nu a fost evidenţiată în documente contabile. De asemenea, în cauză există suspiciunea rezonabilă că o parte din masa lemnoasă recepţionată provenea din săvârşirea unor infracţiuni de tăiere fără drept de arbori. În desfăşurarea activităţilor ilicite, membrii grupului infracţional organizat au beneficiat şi de sprijinul unor funcţionari publici”, preciza la acea vreme DIICOT.
Niky Tofan-primul angajat in acest proiect
,,Nicky, Paul, Adrian, Vasile, Cristiana, Ionuț, Giorgio sau Sorina sunt doar câteva dintre numele care, în septembrie 2008 mergeau în fiecare zi la birou într-o fosta biserică din municipiul Rădăuți, reamenajată.
Nicky, Paul, Adrian, Vasile, Cristiana, Ionuț, Giorgio sau Sorina sunt doar câteva dintre numele care, în septembrie 2008 mergeau în fiecare zi la birou într-o fosta biserică din municipiul Rădăuți, reamenajată. După 10 ani, directorul fabricii de cherestea Holzindustrie Schweighofer Rădăuți (Nicky), directorul de IT în România (Paul), directorul și managerii de achiziții (Adrian, Vasile și Ionuț), jurista Cristiana, «dirijorul halei de tăiere» Giorgio și managerul de resurse umane Sorina își amintesc începuturile în noua clădire de birouri, ale cărei porți s-au deschis pe 1 octombrie 2008…, se arata pe ….
Vezi linkul:
Directorul fabricii, Nichifor Tofan, (Nicky pentru colegii lui) a fost primul angajat în acest proiect, respectiv la construcția Hotelului Gerald‘s și a fabricii din oraș. „Când am venit în Rădăuți abia se finalizase achiziția terenurilor, nu exista însă infrastructura necesară, nu era drum de acces, canalizare, fibră optică sau alimentare cu energie electrică,” spune el. „Abia după câteva luni s-a achiziționat un sediu temporar, într-o fostă biserică, reamenajată. Pot spune deci, la propriu, că prima dată nu am pășit în vreun container, ci într-o biserică, poate că și lucrul acesta ne-a protejat proiectul…”
Mai întâi s-au construit platforma și secțiile de producție, și abia la sfârșit clădirea de birouri. Un om de bază încă de la început a fost Gheorghe „Giorgio” Prelipcean, care a participat atunci la excavări, betonări, construcția halelor și montarea utilajelor, iar astăzi conduce activitatea în secția de tăiere. „Prima impresie – atunci când am desființat lanul de porumb și am început excavările pentru noua construcție – a fost că o să fie multă muncă pe șantier, și m-am întrebat dacă o să muncim nemțește sau românește. Acum, nici nu mai știu cum a trecut timpul! Dar construcția efectivă a întregii fabrici a durat maximum un an și jumătate…”
Astăzi, la Holzindustrie Schweighofer Rădăuți lucrează peste 600 angajați care realizează produse din lemn de rășinoase – îndeosebi pin și molid – apreciate de clienți din industria mobilei și a construcțiilor din România și din peste 70 de țări din întreaga lume.
O echipă construită în jurul lui Nicky
Adi Dulgheru, noul director de achiziții al întregului Grup, își începuse activitatea în octombrie 2006 la Viena, și din martie 2007 lucra la Sebeș, unde era deja operațională prima fabrică pe care Grupul Schweighofer o deschisese în România, în 2003. „Când am venit la Rădăuți și am început activitatea, știam că acum e momentul unei noi echipe create în jurul lui Nicky, să demonstrăm că suntem cei mai buni, fiind într-o competiție permanentă cu echipa de la Sebeș. Îmi doream să mă perfecționez și să îmi îmbunătățesc performanțele pentru a ajunge cât mai sus în cadrul firmei/grupului, ceea ce s-a și concretizat.”
Oricare ar fi fost, însă, primele impresii ale unora dintre oamenii care sunt și astăzi «pe baricade», rămâne în urmă impactul pe care investiția a avut-o la momentul respectiv asupra unui mediu și a unei comunități defavorizate. „Îmi doream să pot să trec spre finalul carierei mele cu mașina pe drumul de lângă fabrică și să-i arăt cu mândrie copilului meu «un complex industrial la construcția căruia am avut o contribuție importantă și eu»,” spune Nicky, care recunoaște ca a trăit sentimentul că a participat la ceva ce va rămâne peste timp când a aflat, în 2008, că fabrica din Rădăuți era cea mai modernă fabrică din lume și unul dintre cele mai mari proiecte greenfield din România,, se arata pe site-ul oficial al HS TIMBER GROUP.
Nechifor Tofan s-a aflat in perioada 2003-2005 la conducerea Direcției Silvice Suceava. Când a devenit director, Nichifor Tofan era și vicepreședinte al organizației de tineret a PSD Suceava. Sorin Popescu a fost cel care l-a inlocuit la conducerea Directiei Silvice pe Nichifor Tofan, care este nepotul presesedintelui Consiliului Judetean Suceava, Gavrila Marza, si totodata finul unui important lider liberal.
Grupul austriac HS Timber Productions, fostul Holzindustrie Schweighofer, a anunțat recent că urmează să reducă producția și, implicit, să facă disponibilizări. Din luna aprilie capacitatea de producție la fabrica de grinzi lamelare din Rădăuți urmează să fie redusă cu o treime.
Celelalte două schimburi vor continua să producă grinzi lamelare pentru construcția de case în Asia. Reducerea capacității de producție va afecta 160 de angajați de la fabrica din Rădăuți.
HS Timber Productions avea în 2021, conform datelor analizate de Profit.ro, aproximativ 1.570 de angajați, dintre care 600 au fost însă afectați de prima restructurare, din urmă cu un an. Pentru 2021, conform ultimelor date, compania a raportat afaceri de 3,1 miliarde lei și un profit net de 624,6 milioane lei. Motivele avansate pentru reducerea capacității de producție la fabrica de la Rădăuți sunt – ca și în 2022 – „factori de localizare nefavorabili”. HS Timber Group operează două fabrici de cherestea și o fabrică de panel în alte țări din România, iar acestea nu sunt afectate de reducerea capacității de producție.