BREAKING NEWSEDUCAȚIE

DIRECTORII DE ȘCOLI ȘI INSPECTORII AR PUTEA SĂ NU MAI AIBĂ ȘI FUNCȚII POLITICE DE CONDUCERE SAU SĂ FIE CONSILIERI LOCALI SAU JUDEȚENI

Toți directorii și inspectorii școlari vor fi incompatibili cu funcțiile politice de conducere și cele de primar, consilier local sau județean, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar, consultat de edupedu.ro.

Concret, funcția de director de școală și cea de inspector școlar nu sunt compatibile cu cele politice, precum: funcția de președinte sau vicepreședinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, județean sau național, funcția de primar, consilier local, președinte sau vicepreședinte de consiliu județean, consilier județean.

Celelalte noutăți pe care le aduc cele două proiecte de Lege pot fi citite aici.

Art. 163 – „(9) Funcţiile de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar sunt incompatibile cu funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional, precum şi cu funcţiile de primar, viceprimar, consilier local, preşedinte sau vicepreşedinte de consiliu judeţean, consilier judeţean”.

La articolul 189, alin. (2) stabilește că funcţiile didactice de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar sunt:

„a) funcţiile de conducere de la nivelul DJIP/DMBIP (Direcții Județene de Învățământ Preuniversitar/a Municipiului București – n.red): director general, director general adjunct;

  1. b) funcţiile de conducere de la nivelul birourilor teritoriale ale ARACIIP (Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii şi Inspecţie în Învăţământul Preuniversitar – n.red) şi CCD: directori al biroului teritorial ARACIIP şi director al CCD (Centrele pentru Cariera Didactică – n.red);
  2. c) funcţiile de îndrumare şi control de la nivelul DJIP/DMBIP şi al birourilor teritoriale ale ARACIIP: inspector şcolar;
  3. d) funcţiile de conducere de la nivelul unităţii de învăţământ preuniversitar/unităţi de educaţie extraşcolară: director şi director adjunct.”

În proiectul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, directorii de școli nu puteau avea funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional și nici funcție de conducere în structuri sindicale.

De menționat este că, în proiectul de lege Cîmpeanu, nu există vreo precizare despre incompatibilitatea între funcția de inspector școlar și funcția politică.

Sursa/edupedu.ro