BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Diplomat palestinian în Marea Britanie: „Israelul plănuiește a doua Nakba” | Imagini cu civili cu steaguri albe și mâinile ridicate mergând spre sudul Gaza

Un diplomat palestinian în Marea Britanie a folosit imaginile publicate de armata israeliană pentru a susține că statul evreu vrea să anexeze Gaza și să strămute populația rezidentă

Imaginile repostate de Husam Zomlot, șeful misiunii diplomatice palestiniene în Regatul Unit al Marii Britanii, înfățișează persoane din Gaza, încolonate, purtând steaguri albe și mergând cu mâinile ridicate pe un drum către sudul enclavei.

Coridorul de evacuare a fost aprobat de Israel.

„Tancurile israeliene invadatoare se află în Gaza pentru a forța expulzarea în masă a palestinienilor din casele lor. Am avertizat în repetate rânduri că Israelul plănuiește și pune în aplicare o a doua Nakba. Și lumea încă mai dezbate dacă să ceară sau nu încetarea focului în Gaza?”, a scris Zomlot pe rețeaua X, conform The Guardian.

 

Nakba („Nenorocirea”) este numele dat de arabi operațiunii care a dus la formarea statului Israel, la 14 mai 1948.

Evenimentul s-a produs după ce în anul anterior ONU adoptase o rezoluție privind împărțirea teritoriului Mandatului Palestinian – administrat anterior de Marea Britanie – între evrei și arabii palestinieni, într-o proporție de 56% în favoarea primilor.

Statele arabe și liderii palestinieni au refuzat împărțirea teritorială. A urmat un război purtat în special cu tehnici de gherilă, în urma căruia circa 700 de mii de palestinieni au fost strămutați, fără dreptul de a se reîntoarce.

Ce a spus armata israeliana despre coloana de civili din Gaza

Armata israeliană a postat, marți, un scurt videoclip ce înfățișează, aparent, sute de locuitori din Gaza, unii cu brațele ridicate, iar alții purtând steaguri albe, semnalează Times of Israel.

Aceștia merg pe jos spre partea de sud a enclavei palestiniene pe șoseaua Salah al-Din.

Avichay Adraee, un purtător de cuvânt în limba arabă al Forțelor de Apărare israeliene, IDF, a scris că armata a redeschis un coridor umanitar pentru ca palestinienii civili să se poată evacua. El a reiterat apelul către locuitorii din nordul enclavei să se îndrepte spre sud.

 

 

IDF: „Hamas a bombardat drumul Salah al-Din când a fost deschis în scopuri umanitare”

„Dacă vă pasă de dumneavoastră și de cei dragi, îndreptați-vă spre sud, conform instrucțiunilor noastre. Fiți siguri că liderii Hamas au avut deja grijă de ei înșiși”, a susținut el.

Sâmbătă, când ruta Salah a-Din a fost deschisă ca și coridor umanitar, Hamas a profitat de situație și a lansat mortiere și rachete ghidate antitanc asupra trupelor israeliene, potrivit IDF.

Israelul a acuzat deja, în repetate rânduri, gruparea islamistă care guvernează Gaza că încearcă să-i împiedice pe localnici să evacueze zona de nord, pentru a-i putea folosi în continuare pe civili drept scuturi umane.