DIICOT a anuntat, marti, ca efectueaza perchezitii in 11 locatii Prahova, Olt si Ilfov si a municipiului Bucuresti intr-un caz de escrocherie cu criptomonede. Pagubele produse de escroci clientilor lor sunt de peste 4,7 milioane de dolari.
„Au infiintat departamente de call-center, apeland la intamplare diverse persoane carora le erau propuse castiguri din investitii in criptomonede, iar pentru a le intari convingerea cu privire la seriozitatea relatiilor comerciale au infiintat un site, unde fiecarui client ii era alocat un profil de investitor, cu user si parola.Dupa inregistrare, clientilor li se afisa, pe contul care le era alocat pe site-ul administrat de societate, grafice false, care exprima randamentul investitiilor lor in criptomonede cu crestere exponentiala, de la o luna la alta, in ciuda faptului ca piata criptomonedelor a urmat un trend descendent incepand cu luna noiembrie 2021”, a explicat DIICOT modul in care lucrau escrocii.La data de 20.06.2023, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Ploiesti impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul B.C.C.O. Ploiesti efectueaza 11 perchezitii domiciliare pe raza judetelor Prahova, Olt si Ilfov si a municipiului Bucuresti si pun in aplicare 14 mandate de aducere, intr-o cauza privind savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, fals informatic, inselaciune si evaziune fiscala.
In cauza s-a retinut faptul ca, in luna octombrie 2019, la momentul infiintarii unei societati comerciale, reprezentantii legali ai persoanei juridice au constituit un grup infractional organizat, in scopul savarsirii infractiunilor de fals informatic si inselaciune, prin atragerea de fonduri banesti catre aceasta societate, sub forma de criptomonede, de la diversi clienti, carora le erau propuse randamente nereale.
Pentru atingerea acestui scop au infiintat departamente de call-center, apeland la intamplare diverse persoane carora le erau propuse castiguri din investitii in criptomonede, iar pentru a le intari convingerea cu privire la seriozitatea relatiilor comerciale au infiintat un site, unde fiecarui client ii era alocat un profil de investitor, cu user si parola.
Dupa inregistrare, clientilor li se afisa, pe contul care le era alocat pe site-ul administrat de societate, grafice false, care exprima randamentul investitiilor lor in criptomonede cu crestere exponentiala, de la o luna la alta, in ciuda faptului ca piata criptomonedelor a urmat un trend descendent incepand cu luna noiembrie 2021.
In ciuda corectiilor serioase de pret pe piata criptomonedelor, graficul clientilor afisa cresteri progresive, de la luna la luna, in masura in care nu isi manifesau dorinta de a retrage investitia ori, cel putin, profitul generat de aceasta. Aceste false cresteri lunare de portofoliu, afisate pe graficul de investior din cadrul platformei, grafice nereale, le-au creat clientilor dorinta de a aduce fonduri suplimentare catre membrii gruparii infractionale organizate, pentru a le fi investite in continuare in aceasta piata nereglementata, in vederea obtinerii de profituri din ce in ce mai consistente. In aceste conditii, majoritatea clientilor ramaneau captivi in cadrul mecanismului fraudulos, criptomonedele fiind trasferate in fapt, in contul unuia dintre membrii grupului infarctional organizat si convertite in dolari.
Schema infractionala dezvoltata de membrii gruparii este specifica sistemelor piramidale, astfel criptomonedele achitate de ultimii clienti erau de cele mai multe ori convertite in dolari, pentru ca ulterior cu o parte din aceste fonduri sa se efectueze plati partiale catre clientii mai vechi, care solicitau in mod insistent restituirea banilor, care promovau actiuni civile la instantele de judecata ori care sustineau telefonic ca intentioneaza sa formuleze plangeri penale. Diferenta ramasa era cheltuita de membrii gruparii infractionale organizate in interes personal, prin folosirea cardului de debit la comercianti ori pentru retragere de numerar la diverse ATM-uri.
Valoarea prejudiciului produs clientilor este in valoare de peste 4,71 milioane USD.
Audierea suspectilor, pe numele carora au fost emise mandate de aducere, se vor desfasura la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Ploiesti.
De asemenea, in cursul acestei zile, cu sprijinul tuturor brigazilor si serviciilor de combatere a criminalitatii organizate, urmeaza sa fie audiate 240 de persoane vatamate (persoane fizice si juridice).
La actiune participa si jandarmi din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploiesti.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Directia Operatiuni Speciale din cadrul Politiei Romane.