ACTUALITATEBREAKING NEWSLOCALULTIMA ORĂ

DIICOT/4 percheziții în județul Suceava/Șantaj și taxă de protecție . Grup infracțional cu cetățeni ucraineni ca victime

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Suceava efectuează astăzi, 4 percheziții domiciliare pe raza județului Suceava într-o cauză având ca obiect comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și șantaj.

În cauză s-a reținut că, în cursul anului 2022, pe raza județului Suceava, a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat până în prezent, în scopul obținerii unor importante sume de bani din comiterea infracțiunii de șantaj împotriva unor cetățeni ucraineni.
Grupul infracțional organizat a identificat persoanele vătămate din rândul transportatorilor de cetățenie ucraineană, pe care le-a constrâns să plătească periodic o „taxă de protecție”, persoanele șantajate fiind convinse că pot desfășura pe teritoriul județului Suceava activități de transport de persoane pe traseul Cernăuți (Ucraina) – Aeroportul Internațional „Ștefan Cel Mare” Suceava doar dacă plătesc această „taxă”.
Pentru a determina persoanele vătămate să plătească sumele de bani, grupul infracțional a recurs la amenințarea cu acte de violenta, la întrebuințarea de acte de lovire sau alte violențe, la efectuarea de sesizări ale organelor competente cu privire la faptul că cetățeni ucraineni efectuează, fără drept, transport de persoane.
De asemenea, pentru controla activitatea desfășurată de transportatori, cel puțin un membru al grupului infracțional organizat se deplasa în zona aeroportului în intervalele de timp în care aterizau sau decolau curse aeriene internaționale.
În această modalitate, grupul infracțional organizat a obținut aproximativ 10.000 de euro pe lună de la transportatorii ucraineni.
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava urmează să fie conduse, în vederea audierii, 4 persoane.
Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul Biroului Rutier Suceava și Serviciului Județean Poliția Transporturi Suceava, precum și al jandarmilor din cadrul I.J.J. Suceava.
Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.