JUSTIȚIE

DGA a lansat o nouă campanie pentru combaterea corupției

Direcția Generală Anticorupție Iași a lansat o campanie menită să încurajeze sesizarea faptelor de corupție, atât din partea cetățenilor, cât și a funcționarilor publici. Inițiativa vine în urma unui studiu care arată că, în general, oamenii evită să semnaleze astfel de infracțiuni, considerându-le dificil de dovedit și temându-se că nu există protecție pentru cei care fac sesizări.

În acest context, DGA a stabilit parteneriate cu instituțiile publice pentru organizarea de activități de informare și conștientizare.

Anca Vîjiac – Ofițer de prevenire DGA Iași: ,,Am fost, spre exemplu, săptămâna trecută la Direcția Agricolă Județeană Iași. Am discutat cu angajații acestei instituții cu privire la consecinețele infracțiunii de corupție și am oferit, de asemenea, exemple concrete, întrucât eu consider că este foarte important să pornim de la aspecte teoretice și informațiile să fie fixate prin intermediul unor exemple elocvente, ușor de înțeles și reținut de către cei cu care discutăm”.

Un aspect esențial subliniat în cadrul campaniei este că mita nu are un prag valoric, indiferent de suma sau de natura foloaselor primite. Pedepsele variază în funcție de gravitatea faptei, iar sancțiunile pot ajunge până la 10 ani de închisoare.

Anca Vîjiac – Ofițer de prevenire DGA Iași: ,,Mita nu are un prag valoric, adică și 10 lei și 100 de lei reprezintă dare de mită, în contextul în care banii sau foloasele, putem să ne referim și la un borcan de miere de albine, dacă este dat drept mită, în sensul în care se dau unui funcționar public, astfel încât acesta să-și îndeplinească, să nu-și îndeplinească, să urgenteze, să întârzie sau să facă un act contrar atribuțiilor sale de srviciu, este tot infracțiune de dare de mită”.

Pe 30 mai, DGA Iași va marca 20 de ani de activitate, ocazie cu care vor fi organizate diverse evenimente de informare și instruire, menite să combată corupția și să crească încrederea cetățenilor în instituțiile publice.