SĂNĂTATE

Dezinformare și traumă: Cum să urmărești un război online

Rămâneți informați, evitând știrile false și anunțurile catastrofice inutile.

În era internetului, putem urmări în timp real desfășurarea unui război în cealaltă parte a lumii. Dar atunci când monitorizăm evenimente precum invazia Rusiei în Ucraina pe rețelele de socializare, nefiltrate de știrile TV, ne expunem la două riscuri: 1) vizionarea propagandei și a „știrilor false” care sunt concepute pentru a ne manipula emoțiile și 2) traumatizarea noastră prin faptul că suntem martorii ororilor reale ale războiului, inclusiv civili și copii care mor sub ochii noștri.

Dezinformarea și știrile false
Încă de la începutul atacului Rusiei asupra Ucrainei, pe internet au apărut videoclipuri care pretind că arată scene din timpul războiului. Dar, în timp ce unele sunt autentice, multe videoclipuri nu sunt ceea ce pretind a fi, cu imagini care nu au legătură cu actuala invazie din Ucraina.

Cum putem face diferența?

Umilința intelectuală înseamnă să recunoaștem că ne putem înșela întotdeauna și că toate convingerile noastre ar trebui să fie considerate ca fiind judecăți de probabilitate, nu ca fiind absolute.
Flexibilitatea cognitivă înseamnă să fii capabil să accepți alte puncte de vedere și, dacă nu neapărat să crezi în perspective diferite, atunci cel puțin să fii capabil să înțelegi de unde vin acestea.
Gândirea analitică este cea mai relevantă pentru detectarea dezinformării – este vorba, în principal, de a încetini și de a gândi sceptic înainte de a accepta informații care reprezintă ceea ce vrem să credem la valoarea nominală.

Datorită prejudecății de confirmare și raționamentului motivat, suntem foarte buni la a nu crede ceea ce nu vrem să credem – gândirea analitică înseamnă să ținem cont de faptul că trebuie să fim la fel de sceptici și în privința a ceea ce vrem să credem și care ne confirmă convingerile și intuițiile preexistente. Pe internet, putem exersa gândirea analitică încetinind, fiind atenți la tot ceea ce vedem și verificând înainte de a da clic, de a distribui sau de a retweet-ui.

Deși există unele tehnici specifice pe care le putem folosi cu toții pentru a deveni mai buni detectori de dezinformare, nu avem acces la tipurile de „criminalistică vizuală” pe care sursele de știri de renume le folosesc pentru a distinge imaginile video reale de cele etichetate sau falsificate. Prin urmare, ar trebui să verificăm încrucișat ceea ce întâlnim cu surse de încredere care verifică informațiile în mod corespunzător înainte de a presupune că ceea ce vedem este real și să „ne gândim înainte de a împărtăși”.

În întregul peisaj mediatic mai larg, intervenția cea mai bazată pe dovezi pentru a combate „știrile false” este „inocularea” sau „pre-bunking”, care bate dezinformarea la pumn. Cu alte cuvinte, spre deosebire de inutilitatea încercării de a tăia dezinformarea de la sursă, beneficiem cel mai mult atunci când sursele media ne avertizează în prealabil cu privire la dezinformarea care există, înainte de a ne confrunta cu ea sub formă de „știri false”. De exemplu, iată un bun exemplu de inoculare împotriva videoclipurilor false despre invazia din Ucraina, postat pe Twitter de Bill McCarthy de la Politifact.

Trauma și Doomscrolling(1)
Să vorbim acum despre cum să rămânem informați despre ce se întâmplă într-un război, ținând cont în același timp de faptul că acest lucru ar putea avea un impact asupra sănătății noastre mintale.

Fiecare are un punct diferit în ceea ce privește ceea ce putem tolera, determinat în mare parte de experiențele anterioare, inclusiv de expunerea anterioară la traume, așa că nu există un model unic în ceea ce privește ce sau cât de mult ar trebui să absorbim. Totuși, pentru majoritatea dintre noi, există o diferență palpabilă între a citi despre oameni uciși sau a auzi un prezentator de știri vorbind despre asta, așa cum făceam înainte de internet, și a putea acum să urmărim un videoclip sau o transmisiune în direct pe rețelele de socializare, care arată că se întâmplă chiar sub ochii noștri, fără protecția „avertismentelor de declanșare” sau a editării care ne protejează de imaginile deranjante. Așadar, trebuie să avem grijă de noi înșine și să înțelegem că a căuta dezinformări online poate fi un pic ca și cum am merge pe un câmp minat.

Lucrul complicat este că, atunci când vorbim despre lucruri precum războiul – sau, de fapt, despre lucruri precum teroriștii care decapitează ostatici sau poliția care ucide persoane de culoare – a nu ne expune la orori poate fi o măsură de autoprotecție, dar poate echivala cu un fel de negare sau evitare care poate crește anxietatea pe termen lung, fără a face nimic pentru a ajuta victimele violenței. Prin urmare, s-ar putea argumenta că ar trebui să ne expunem la astfel de lucruri deoarece, dacă nu ne permitem să ne simțim oripilați sau indignați, nu vom face nimic pentru a lupta împotriva nedreptății din lume.

Așadar, la fel ca atunci când ne punem masca de oxigen în caz de urgență într-un avion înainte de a încerca să ajutăm alți oameni, trebuie să ne asigurăm că nu exagerăm cu doomscrolling de dragul doomscrolling-ului, dar în același timp trebuie să fim suficient de informați pentru a nu închide ochii. Deși nu se poate nega faptul că evitarea poate fi protectoare pe termen scurt, activismul este adesea o modalitate mai bună de a ne ajuta să ne simțim în control decât să ne expunem la traume din nou și din nou. Prin urmare, fiecare dintre noi se poate strădui să găsească echilibrul potrivit care să ne permită să asimilăm suficiente informații astfel încât să dorim să facem ceva pentru a ajuta poporul ucrainean fără a exagera până la punctul de a ne simți nihilist sau lipsit de speranță.

(1) doomscrooling= practica de a verifica în mod obsesiv știrile online pentru a afla noutăți, în special pe rețelele de socializare, așteptându-se ca știrile să fie proaste, astfel încât sentimentul de teamă provocat de această așteptare negativă să alimenteze o constrângere de a continua să caute noutăți într-un ciclu care se perpetuează de la sine.

sursa articol: psychologytoday.com