SĂNĂTATE

Despre zahar si consumul acestuia

Antropologii medicali au identificat mai multe epoci majore ale bolilor umane, începând cu Epoca ciumei și a foametei până la etapa în care ne aflăm acum, Epoca bolilor degenerative și a bolilor provocate de om. În 1900, în Statele Unite, primele trei cauze de deces erau bolile infecțioase: pneumonia, tuberculoza și bolile diareice. Acum, ucigașii par să fie în mare parte boli legate de stilul de viață: boli de inimă, cancer și boli pulmonare cronice. Se datorează oare faptului că antibioticele ne permit să trăim suficient de mult timp pentru a suferi de boli degenerative? Nu. Apariția acestor epidemii de boli cronice pare să fi fost însoțită de schimbări dramatice în modelele alimentare, cel mai bine exemplificate de ceea ce s-a întâmplat cu ratele bolilor în rândul oamenilor din țările în curs de dezvoltare, pe măsură ce și-au occidentalizat alimentația.

În 1990, în întreaga lume, cei mai mulți ani de viață sănătoasă au fost pierduți din cauza subnutriției, cum ar fi bolile diareice la copiii malnutriți. Acum, cea mai mare povară a bolilor este atribuită hipertensiunii arteriale, o boală a supranutriției. Pandemia de boli cronice a fost atribuită în parte schimbării aproape universale către o dietă dominată de alimente de origine animală și procesate – cu alte cuvinte, mai multă carne, lactate, ouă, uleiuri, cereale rafinate, sucuri, sare și zahăr.

În 1776, fiecare american consuma anual aproximativ 4 kilograme de zahăr. Această cifră a crescut la 20 de kilograme în 1850 și la 120 de kilograme în 1994. Astăzi, s-ar putea să fim mai aproape de a ingera 160 de kilograme de zahăr în fiecare an, din care jumătate ar putea fi fructoză, ocupând aproximativ 10 la sută din dieta noastră.

Chiar și cercetătorii plătiți de companii precum The Coca-Cola Company recunosc că zahărul reprezintă calorii goale, fără micronutrienți esențiali. Totuși, a fost exprimată îngrijorarea că, potrivit căreia caloriile din zahăr ar putea fi mai rău decât goale. Tot mai multe dovezi sugerează că, în cantități suficient de mari, fructoza adăugată sub formă de zahăr de masă și sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză poate declanșa procese care pot duce la toxicitate hepatică și la alte boli cronice.

Conform liniilor directoare privind zahărul ale Asociației Americane a Inimii, majoritatea femeilor americane nu ar trebui să consume mai mult de 100 de calorii pe zi din zaharuri adăugate, maximul pentru majoritatea bărbaților americani fiind de 150 de calorii zilnice. Asta înseamnă că o singură cutie de suc ar putea să ne facă să depășim limita maximă pentru întreaga zi.

Organizația Mondială a Sănătății ne recomandă să reducem zaharurile adăugate, alături de consumul de sare, grăsimi trans și grăsimi saturate, deoarece consumul acestor alimente poate fi cauza a cel puțin 14 milioane de decese în fiecare an din cauza bolilor cronice.

sursa articol: nutritionfacts.org/