SĂNĂTATE

Despre semințele de in

Semințele de in, cunoscute ca fiind una dintre cele mai bogate surse de acizi grași esențiali omega-3 și având de aproximativ o sută de ori mai mulți lignani anticancerigeni decât alte alimente, s-au dovedit a fi utile împotriva cancerului de sân și de prostată, pentru a controla nivelul colesterolului, al trigliceridelor și al zahărului din sânge, pentru a reduce inflamațiile și pentru a trata cu succes constipația.

Un studiu de intervenție remarcabil publicat în revista Hypertension sugerează că, în acest caz, termenul „miraculos” s-ar putea să nu fie prea departe.

Cercetătorii au conceput un studiu prospectiv, dublu-orb, controlat cu placebo, randomizat, astfel încât să poată randomiza subiecții în două grupuri și să introducă în secret linguri de semințe de in măcinate în fiecare zi în dieta a jumătate dintre participanți pentru a vedea dacă acest lucru face vreo diferență. După șase luni, cei care au consumat alimentele placebo au început să fie hipertensivi și au rămas hipertensivi, în ciuda faptului că mulți dintre ei luau diverse pastile pentru tensiune arterială. Ce se întâmplă cu hipertensivii care, fără să știe, mâncau semințe de in în fiecare zi? Tensiunea lor arterială a scăzut de la 158/82 până la 143/75. O scădere de șapte puncte a tensiunii arteriale diastolice poate că nu pare mult, dar ar fi de așteptat ca acest lucru să ducă la 46% mai puține accidente vasculare cerebrale și la 29% mai puține boli de inimă în timp.

Cum se compară acest rezultat cu administrarea de medicamente? Semințele de in au reușit să scadă tensiunea arterială sistolică și diastolică a subiecților cu până la cincisprezece și, respectiv, șapte puncte. Comparați acest rezultat cu efectul unor medicamente antihipertensive puternice, cum ar fi blocantele canalelor de calciu (de exemplu, Norvasc, Cardizem, Procardia), care s-au dovedit a reduce tensiunea arterială cu doar opt și, respectiv, trei puncte, sau cu inhibitorii ACE (cum ar fi Vasotec, Lotensin, Zestril, Altace), care scad tensiunea arterială a pacienților cu doar cinci și, respectiv, două puncte. Semințele de in măcinate pot funcționa de două-trei ori mai bine decât aceste medicamente, iar acestea au doar efecte secundare bune.

Cu siguranță super sănătos, motiv pentru care o lingură de semințe de in măcinate în fiecare zi își are propriul loc pe lista de verificare Daily Dozen pe care am creat-o pentru a vă ajuta să vă inspirați să încorporați unele dintre cele mai sănătoase alimente în rutina dumneavoastră zilnică.

sursa articol: nutritionfacts.org