Dieta mediteraneană este numele care a evoluat pentru a simboliza alimentele sănătoase consumate de acele persoane ale căror țări înconjoară Marea Mediterană. Regimul lor alimentar este mai bogat în legume, leguminoase (fasole și mazăre), fructe, nuci și cereale integrale. Principala grăsime folosită este uleiul de măsline și se folosesc mai puțin grăsimile foarte saturate, cum ar fi untul și untura.
MăslineÎn loc de carne de vită și de pasăre ca principale proteine animale, ei consumă în principal pește, cu unele produse lactate, deși o mare parte din lactate sunt sub formă de produse de cultură, cum ar fi brânzeturile și iaurtul. Consumul mai mic de carne de pasăre și de carne roșie este dublat de un consum moderat de vin (mai ales la mese).
Aceste ingrediente stau la baza rețetelor Dr. Gourmet. În cea mai mare parte, dieta însumează mai puține calorii și alimente de mai bună calitate decât dieta care a evoluat în America și în culturile occidentale. Interesul pentru acest mod de alimentație a început datorită longevității celor care au mâncat în mod tradițional în acest mod.
Dieta mediteraneană ca atare a fost recunoscută inițial de Ancel Keys, un fiziolog care credea încă din anii 1950 că bolile de inimă nu sunt o parte necesară a procesului de îmbătrânire. Dr. Keys a pus bazele a ceea ce noi numim acum Dieta Mediteraneană. El a trăit până la 100 de ani și a fost activ în domeniul său până la 90 de ani – mărturie a importanței de a mânca bine și de a mânca sănătos.
Bazele dietei mediteraneene
Noțiunile de bază ale dietei mediteraneene pot fi împărțite în 9 domenii importante de schimbare pentru sănătatea dumneavoastră:
1. Legume – Aceasta este destul de ușoară. Este greu să mănânci prea multe legume…
2. Leguminoase – Să faci din fasole alegerea ta pentru un amidon…
3. Fructe și nuci – Fructele sunt gustarea perfectă…
4. Cereale – Cerealele integrale sunt foarte bune pentru tine…
5. Pește – Mai mult pește, mai puțină carne…
6. Uleiul de măsline – Asta înseamnă de fapt să mănânci mai multe grăsimi mononesaturate…
7. Produsele lactate – Dieta mediteraneană tradițională nu are în prim plan produsele lactate…
8. Carnea – Mai puțină carne și carne slabă…
9. Alcoolul – Există dovezi bune că utilizarea moderată a alcoolului este bună pentru dumneavoastră…