BREAKING NEWSINTERNAȚIONALULTIMA ORĂ

Descinderi de amploare la cea mai veche mănăstire creştin-ortodoxă din Ucraina! Există suspiciuni că ar putea fi cuibul „serviciilor speciale rusești”

Ofiţeri ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) şi ai poliţiei ucrainene au descins, marţi dimineaţa, la celebra mănăstire ortodoxă Lavra Pecerska din Kiev, în cadrul unor operațiuni de contracarare a unor presupuse „activități subversive ale serviciilor speciale rusești”, după cum chiar SBU anunță, într-un comunicat remis presei. Vorbim despre o mănăstire creștin-ortodoxă veche de 1.000 de ani şi care se întinde pe o suprafaţă foarte mare, face parte din patrimoniul cultural al Ucrainei şi în prezent este sediul principal al Bisericii Ortodoxe Ucrainene afiliate Patriarhiei Moscovei.

Potrivit SBU, percheziţiile sunt menite să prevină utilizarea mănăstirii drept „centru al lumii ruse” şi au fost întreprinse pentru a îndepărta suspiciunile „cu privire la utilizarea acestui spaţiu ca refugiu pentru adăpostirea de grupuri de sabotaj şi de recunoaştere, de cetăţeni străini şi ca depozit de arme”.

Până în prezent, SBU nu a anunţat care a fost rezultatul acestor descinderi.

Reamintim că în luna mai, Biserica Ortodoxă Ucraineană afiliată Patriarhiei Moscovei a rupt relaţiile cu Biserica Ortodoxă Rusă, decizia fiind luată pe fondul invaziei ruse în Ucrainei şi a poziției Patriarhului Kirill față de acest război.