- Guvernul a aprobat, pe 16 iunie, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 80/2022, suspendarea ocupării prin concurs sau examen, între 1 iulie şi 31 decembrie, a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, cu excepţia posturilor unice. Pe 19 octombrie, ICR a publicat pe site un anunț privind organizarea unui concurs pentru ocuparea unor posturi vacante. Este vorba despre câte un post de expert gradul IA în Compartimentul Informații Clasificate, respectiv Direcția Promovare și Comunicare. Potrivit mai multor surse Libertatea din ICR, ultimul post i-a fost promis Ioanei Apostolescu.
- Aceasta a fost detașată în martie 2022 la ICR de la Parlament, unde a lucrat pentru scurtă vreme pe post de consilier la cabinetul Angelicăi Fădor, parlamentar PNL de Suceava. La ICR a fost numită șefa departamentului de comunicare, deși pe această poziție exista un titular. ADVERTISING Ioana Apostolescu a fost detașată în ICR de la Parlament. Foto: Facebook Ioana Apostolescu „Funcția de director în cadrul Direcției Promovare și Comunicare este ocupată pe perioadă nedeterminată prin concurs de doamna Mărgărita Geică. În prezent, doamna Ioana Apostolescu exercită această funcție, pe durata numirii temporare a doamnei director Geică într-o altă funcție”, a transmis ICR la solicitarea Libertatea.
- „S-a inventat scuza că e purtător de cuvânt”
- „Acest concurs, organizat ilegal, este o afacere de partid. PNL mai exact”, a declarat un angajat ICR. „Concursurile sunt blocate. Sunt permise numai concursurile pentru posturi unice. La departamentul de comunicare al ICR sunt doar posturi identice, nu există post unic. S-a inventat scuza că este post de purtător de cuvânt. În organigrama ICR nici nu există așa ceva”. „ICR angajează purtător de cuvânt pentru prima dată în istorie”, au confirmat și alți angajați ai instituției. Prin post unic se înțelege acel post ale cărui atribuţii, prin conţinutul şi natura lor, sau responsabilităţi stabilite nu se regăsesc într-o altă structură organizatorică, potrivit OUG. La solicitarea ziarului, ICR a confirmat că, în prezent, în cadrul Direcției Promovare și Comunicare există zece posturi, din care sunt ocupate șase. Institutul nu a confirmat că postul din departamentul de comunicare este pentru purtător de cuvânt: „Posturile scoase la concurs sunt cele menționate în anunțul de concurs, care este public și se regăsește pe pagina de internet a instituției. Organigrama ICR este publică și se poate consulta tot pe pagina de internet a instituției”.
În atribuțiile postului, așa cum sunt ele prezentate pe pagina de internet a instituției, se regăsesc 24 de puncte, între care: Consiliază conducerea ICR în crearea unei imagini pozitive a instituției; Coordonează activitatea comunicatorilor din cadrul ICR; Propune puncte de vedere ale instituției pe teme apărute în mass-media sau care suscită interesul mass-mediei; Redactează și susține, după caz, reacții ale Institutului Cultural Român față de subiecte publice; Elaborează materiale documentare pentru ieșirile publice ale conducerii ICR; Asigură transmiterea poziţiilor oficiale ale Institutului către presă/opinia publică, prin apariţii mediatice; Organizează și susține conferinţe/ informări de presă; Candidată externă la concurs: „Interviul a avut loc într-o notă tendențioasă”
Cu două săptămâni înainte de anunțarea rezultatelor finale, de pe 21 noiembrie, toți angajații cu care Libertatea a stat de vorbă știau că acest concurs va fi câștigat de Ioana Apostolescu. La concurs și-au înscris dosarele cinci candidați, dintre care doar doi au fost admiși pentru următoarele două probe: cea scrisă și a interviului. Unul dintre ei a fost Ioana Apostolescu. Al doilea – Marta Oprea, de profesie jurnalistă. Contactată de Libertatea, Marta Oprea a spus că a observat mai multe nereguli în organizarea concursului. Pentru unele, a cerut explicații. Dar nu le-a primit. „La proba scrisă au inclus și un subiect care nu se regăsea în bibliografie. Ulterior, am cerut baremul de corectare, care, în mod normal, la orice concurs din instituțiile publice se afișează la sediu, însă secretara comisiei de concurs mi-a spus că ei nu-l afișează”.
Jurnalista susține și că interviul a avut loc „într-o notă tendențioasă, pe un ton autoritar-agresiv” din partea comisiei. „În primul rând, nu s-a respectat planul de interviu. Președintele comisiei de concurs le-a cerut membrilor comisiei să treacă direct la întrebarea a patra. O întrebare în genul scenariilor comediilor românești: «Care este cea mai importantă realizare pe care ați avut-o în domeniu? Ce vă recomandă pentru acest post?»”.
„Scandalul cu ICR Londra nu e în curtea ICR” Comisia de concurs a mai întrebat-o pe candidată ce subiecte ar aborda într-o conferință de presă. Jurnalista a răspuns că ar încerca să mute atenția de pe scandalul mediatic legat de directoarea ICR Londra, Catinca Nistor, pe o reformare a Institutului. „Președinta comisiei de concurs m-a întrebat pe un ton extrem de ironic dacă cunosc Legea nr. 356 din 11 iulie 2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ICR, întrebându-i și pe membrii comisiei dacă am avut această lege în bibliografie – lucru pe care în calitate de președinte al comisiei ar fi trebuit să-l știe.
Mi-a mai spus și că: «Acest scandal mediatic nu este în curtea noastră, așa că haideți să-l depășim»”, a povestit pentru Libertatea Marta Oprea.
Oprea a fost respinsă, însă a făcut contestație. „Am cerut inclusiv comunicarea baremului de corectare la proba scrisă, precum și numele membrilor și președinților comisiilor de concurs și de soluționare a contestațiilor. Ultima solicitare am făcut-o pentru că am suspiciuni că persoanele care fac parte din cele două comisii sunt aceleași, fapt incompatibil”, a mai spus femeia. La contestație, Marta Oprea a primit un punctaj chiar mai mic. Niciun specialist în comunicare în comisia de concurs ICR a refuzat, la solicitarea Libertatea, să dezvăluie cine a făcut parte din comisia de concurs sau dacă membrii comisiei au competențe în domeniul vizat de postul scos la concurs. Instituția a invocat protecția datelor cu caracter personal.
Potrivit surselor Libertatea, din comisia de concurs nu a făcut parte niciun reprezentant al Direcției de Comunicare, așa cum prevede Hotărârea 286/2011: „Persoanele nominalizate în comisia de concurs şi în comisia de soluţionare a contestaţiilor, cu excepţia secretarului, sunt persoane cu pregătire şi experienţă profesională în domeniul postului pentru care se organizează concursul”. Jurista a intrat în „medical” Sursele ziarului susțin că din comisie au făcut parte Adriana Popp, juristă cu jumătate de normă la ICR, Corina Încrosnatu, secretar general și expert la Departamentul de Reprezentanțe, și Nicoleta Neagu, șefa secretariatului ICR. Adriana Popp. Foto: Linkedin Aceleași surse spun că una dintre juristele ICR a refuzat să avizeze concursul, dar și să facă parte din comisia de contestații. Ea avea rezerve legale legate de justificarea scoaterii la concurs a postului. „În plus, Apostolescu și-a făcut singură referatul pentru postul pe care urma să-l câștige. Pentru că n-a vrut să aibă nimic de-a face cu acest concurs, jurista a intrat în medical, iar avizul a fost dat de Adriana Popp”, susțin angajații din ICR.
ICR a precizat pentru Libertatea că acest concurs s-a desfășurat legal, inclusiv cu respectarea OUG 80/2022. Cine este Ioana Apostolescu Ioana Apostolescu are, potrivit profilului de Linkedin, un masterat în comunicare și relații publice obținut la Universitatea Spiru Haret din București. În trecut, a lucrat în presă, la Gardianul și Mediafax, la Editura Corint, dar și la ExpoArte, un centru cultural aflat în subordinea Primăriei București. Înainte de a ajunge la ICR, ultimul loc de muncă a fost la Parlament, pe post de consilier. „Nu este adevărat că am fost favorizată în vreun fel” În ce privește concursul din ICR, Ioana Apostolescu a precizat pentru Libertatea că „a fost organizat conform prevederilor legale” și a negat că ar fi fost favorizată în vreun fel. „Nu aș putea să vă spun alte detalii, nu eu m-am ocupat de organizarea concursului. Persoane abilitate din instituție au făcut-o. Însă nu este în niciun caz adevărat că a fost aranjat în vreun fel și nici nu am fost favorizată în vreun fel. Concursul a fost liber, oricine s-a putut înscrie, a fost afișat, bibliografia a fost afișată. Nu văd cum ar fi putut fi aranjat sau să fiu favorizată”, a declarat Apostolescu într-un dialog cu ziarul. Întrebată dacă și-a scris singură referatul pentru concurs, așa cum acuză mai multe surse, aceasta a replicat: „După cum vă spuneam, concursul a fost organizat conform prevederilor legale. Asta e tot ce vă pot spune
sursa:libertatea.ro