CRYPTO

Deputații UE renunță la „interdicția” Bitcoin din proiectul de reglementări Crypto

Principalul parlamentar din spatele proiectului de lege, Stefan Berger, a declarat anterior că acest pasaj ar putea fi „interpretat greșit”.

Legiuitorii Uniunii Europene au eliminat o secțiune dintr-un proiect de lege în curs de adoptare care ar fi putut face ilegală tranzacționarea de către serviciile criptografice a monedelor bazate pe proof-of-work – mecanismul de consens pe care Bitcoin și Ethereum îl folosesc pentru a „extrage” noi monede și pentru a-și securiza rețelele.

Proiectul de lege privind piețele de active criptografice (MiCA), înaintat Parlamentului European de o coaliție condusă de Stefan Berger, urma să fie votat luni, 28 februarie. Dar a fost amânat la sfârșitul săptămânii trecute, după ce mulți parlamentari au obiectat față de un paragraf referitor la dovada de funcționare.

Berger a confirmat astăzi că alineatul 61 (9c) din proiectul de lege a fost eliminat complet, deși votul nu a fost încă reprogramat.

MiCA are potențialul de a remodela adoptarea criptomonedelor în Europa. Propus inițial în septembrie 2020, acesta ar impune Băncii Centrale Europene să „stabilească norme uniforme pentru furnizorii de servicii și emitenții de criptomonede la nivelul UE”. Pe scurt, ar servi ca un cadru de reglementare pentru cripto pe întreg teritoriul Uniunii Europene – ceva ce SUA și alte națiuni încă se străduiesc să creeze.

Dar un pasaj a atras în mod special atenția utilizatorilor de cripto-monede. Acesta a impus ca, până în 2025, niciun activ criptografic să nu poată fi creat, vândut sau tranzacționat în UE dacă utilizează „mecanisme de consens nesustenabile din punct de vedere ecologic”. Pentru a evita o interdicție, activele criptografice ar trebui să îndeplinească „standarde minime de sustenabilitate a mediului”.

Oponenții proiectului de lege au susținut că acesta ar echivala cu o interdicție de facto a mineritului Bitcoin și Ethereum în Europa, făcând totodată imposibilă păstrarea de către custozi a monedelor proof-of-work pentru clienți.

Berger susține că nu aceasta a fost intenția legislatorilor. În anunțarea votului amânat vinerea trecută, el a declarat că „anumite pasaje individuale din proiectul de raport pot fi interpretate greșit și înțelese ca o interdicție POW”.
Dar preocupările legate de mediu apasă asupra Europei, ale cărei state membre încearcă să îndeplinească standardele climatice convenite în Acordul de la Paris. Anul trecut, autoritatea de reglementare financiară din Suedia, Finanspektionen, a recomandat interzicerea mineritului Bitcoin și a altor monede proof-of-work, argumentând că cheltuielile de energie nu sunt pe măsura beneficiilor.

sursa articol: decrypt.co