Deniile sunt slujbe aparte în cultul ortodox, săvârșite în fiecare an în Postul Mare. Cuvântul„denie” vine de la slavonescul „vdenie” și înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă.
Deniile au loc în fiecare seară, începând cu seara Floriilor (Duminica a VI-a a Postului Mare), în Săptămâna Mare, până vineri seara.
La ce oră încep deniile în 2025
Deniile încep între orele 17:00 și 18:00, în funcție de programul fiecărei biserici. În principiu însă, slujbele încep duminică seara 13 aprilie, la ora 17:00, cu prima Denie din această perioadă liturgică.
Joi seara, începând tot de la ora 17:00, va fi oficiată Denia celor 12 Evanghelii, în cadrul căreia vor fi citite fragmente din cele patru Sfinte Evanghelii, care redau ultimele învățături ale Mântuitorului către ucenicii Săi. Tot atunci, Sfânta Cruce va fi așezată spre închinare credincioșilor, ca semn al jertfei mântuitoare a Domnului.
În Vinerea Mare, începând cu ora 10:00, va fi oficiată Vecernia specială a Punerii în Mormânt, slujbă în cadrul căreia Sfântul Epitaf – icoană liturgică ce înfățișează trupul Domnului așezat în mormânt – va fi depus înaintea Sfintei Cruci, scrie basilica.ro.
Ce sunt Deniile?
Deniile sunt slujbe unicat în cultul divin ortodox. Cuvântul denie vine de la slavonescul vdenie și înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă.
Deniile sunt slujbe unicat în cultul divin ortodox. Cuvântul denie vine de la slavonescul vdenie și înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. Mai precis, Denia este Utrenia de a doua zi și se săvârșește seara, în ajun, în următoarele zile din Postul Mare: miercuri și vineri din săptămâna a cincea, precum și în toate zilele de rând din Săptămâna Patimilor, notează doxologia.