Departamentul de informare și educație al Bisericii Ortodoxe Ucrainene publică Declarația Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene din 23 noiembrie 2022.
Războiul pe scară largă al Federației Ruse împotriva Ucrainei se desfășoară de mai bine de 270 de zile. Încă din prima zi a invaziei trupelor ruse, Biserica Ortodoxă Ucraineană a condamnat acest război și pledează cu consecvență pentru păstrarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei. Credincioșii noștri, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu rugăciunile semenilor săi, apără cu curaj Patria în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei și ale altor formațiuni militare. Ne bucurăm de victoriile armatei noastre, urmărind cum se reface viața în orașele și satele eliberate. În același timp, cu durere profundă, continuăm să primim vești despre moartea apărătorilor și a civililor noștri. Veșnică amintire tuturor victimelor acestui război oribil!
Din păcate, astăzi unii clerici ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene sunt acuzați de activități de colaborare. La rândul nostru, ținând cont de diferitele circumstanțe apărute ca urmare a agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, declarăm că aceste acuzații artificiale sunt nedovedite și nefondate. Acei episcopi și preoți care au rămas pe teritoriul ocupat al Ucrainei și continuă să-și exercite acolo slujirea pastorală nu sunt colaboratori. Dimpotrivă, mulți dintre ei sunt adevărați eroi ai poporului ucrainean. În împrejurările dificile care au apărut în urma războiului, ei nu și-au părăsit turma. Riscându-și reputația, clerul Bisericii Ortodoxe Ucrainene face tot posibilul pentru a se asigura că poporul nostru ucrainean supraviețuiește acolo unde războiul distruge orice șansă pentru supraviețuire.
Suntem îngrijorați de faptul că în multe regiuni ale Ucrainei continuă practica ilegală de reînregistrare a parohiilor și confiscare forțată a sfintelor lăcașuri ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene. În opinia noastră, este o mare rușine că raidurile neascunse, care sunt adesea însoțite de înjurături și ciocniri, au loc nu numai cu acordul, ci și la inițiativa reprezentanților autorităților locale. Este păcat că unii funcționari publici își permit să facă declarații provocatoare îndreptate deschis împotriva Bisericii noastre. Am subliniat deja că astfel de acțiuni împart societatea, iar aceasta este o încălcare deosebit de gravă în condițiile legii marțiale.
Faptul că unele mănăstiri și duhovnici ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene au fost percheziționați recent este, de asemenea, un motiv de îngrijorare. Din păcate, unii s-au confruntat deja cu acuzații grave. În acest sens, insistăm asupra obiectivității acțiunilor oamenilor legii. Ancheta trebuie să fie imparțială și să nu fie însoțită de acuzații nefondate. Încă o dată, vă îndemnăm cu respect să nu începeți un război intern, ci să ne unim cu toții pentru a supraviețui și a învinge răul care astăzi ne stă în fața. Numai munca noastră comună fără conflicte interioare va putea opri vărsarea de sânge.
Biserica Ortodoxă Ucraineană nu numai în cuvinte, ci și în fapte sprijină apărătorii noștri, oferă adăpost persoanelor strămutate, îi ajută pe toți cei care au fost lipsiți de cele mai necesare lucruri pentru viață în timpul războiului. Suntem profund convinși că, săvârșind acte de caritate și milă, clerul, monahii și mirenii au o contribuție semnificativă pentru ca Patria noastră să reziste în vremuri de grele încercări. Aproape în fiecare zi, primim un număr mare de solicitări de la cadrele militare care sunt enoriași ai Bisericii noastre cu privire la posibilitatea săvârșirii diferitelor taine bisercicești acolo unde ei se află la momentul dat, în special Spovedania și Sfânta Împărtășanie. Sperăm ca în viitorul apropiat să fie pus capăt atitudinii de prejudecată față de Biserica Ortodoxă Ucraineană, clerul nostru să fie inclus în cotele de reprezentare religioasă a capelanilor militari și să primească admitere oriunde se află soldații noștri credincioși.
Ne rugăm ca, conform cuvintelor Supremului Apostol Petru, toți să fie „într-un gând, cu milă, iubitori de frați, milostivi…” (1 Petru 3:8-9), ca Domnul să-i păstreze pe toți sănătoși și nevătămați, și ca pacea să domine pe pământul nostru ucrainean!
Reamintim că săptămâna aceasta ofițerii Serviciului ucrainean de securitate (SBU) au efectuat percheziții la Lavra Pecerska din Kiev.
În urmă cu o săptămână, s-a aflat că SBU a deschis un dosar din cauza interpretării cântecului „Maica Rusia” într-unul dintre templele mănăstirii.
Mânăstirea a precizat că preotul, la slujba căruia s-a întâmplat acest lucru, a fost înlăturat.
SBU, Poliția Națională și Garda Națională au inspectat teritoriul și spațiile Lavrei, verificând persoanele aflate pe teritoriul Lavrei în ceea ce privește implicarea lor în activități ilegale în detrimentul suveranității de stat a Ucrainei, mai arată serviciul ucrainean de informații.