BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Decizie MAJORĂ în Olanda. A fost autorizată eutanasierea copiilor sub 12 ani

Eutanasia pentru copiii mici, care suferă de dureri insuportabile şi incurabile, va fi posibilă în Ţările de Jos, a anunţat vineri guvernul.

Această este o măsură pe care pediatrii olandezi o cereau de ani de zile.

Executivul a precizat că în decursul unui an, măsura se va aplica unui „grup mic”, de cinci până la zece copii cu vârsta sub 12 ani, „pentru care opţiunile de îngrijire paliativă nu sunt suficiente pentru a le alina suferinţa”.

Eutanasia este deja legală în Olanda pentru persoanele de peste 12 ani care îşi pot da consimţământul şi pentru bebeluşii sub un an, cu acordul părinţilor.

Belgia devenise în februarie 2014 prima ţară din lume care a luat decizia de a permite minorilor „capabili de discernământ” să aleagă eutanasia fără limită de vârstă.

În urma unei reevaluări a reglementării existente, guvernul olandez a decis, la rândul său, să extindă moartea asistată, „pentru a include copiii cu vârste cuprinse între un an şi 12 ani”. În Olanda, „dacă un copil nu este în măsură să ia decizia, părintele va putea să facă acest lucru, după consultarea medicului”, a declarat pentru AFP Axel Dees, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Decizia vine după ani de dezbateri şi s-a lovit de împotriviri inclusiv în cadrul coaliţiei de guvernare a premierului Mark Rutte, unde două partide sunt de influenţă creştină.

„Este o chestiune deosebit de complexă, care se referă la situaţii foarte dificile”, a recunoscut ministrul Ernst Kuipers, citat într-un comunicat

La 1 aprilie 2002, Olanda a devenit prima ţară din lume care a autorizat această eutanasia ca procedură medicală. Belgia i-a urmat curând exemplul.

În fiecare an, în Olanda, tot mai multe persoane recurg la eutanasie – 8.700 anul trecut, potrivit cifrelor oficiale. Majoritatea sufereau de cancer în fază terminală.