BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

De maine, Croatia va trece la moneda euro

La 1 ianuarie, Croația se alătură zonei euro, devenind cel de-al 20-lea membru al blocului cu monedă unică, intr-un moment oarecum ciudat.

Nu este un moment grozav pentru a te alătura clubului, noteaza Politico. Euro a scăzut la paritate față de dolarul american în iulie și rămâne slab, în ​​ciuda faptului că a recâștigat teren în ultimele luni.

Banca Centrală Europeană se află într-o cruciadă împotriva inflației , ceea ce provoacă încetinirea economiei. O recesiune de iarnă este acum scenariul de bază.

Ministrul croat de Finanțe, Marko Primorac, este optimist. „Suntem siguri că ratele dobânzilor și costurile îndatorării în general vor crește în timp util”, a declarat el pentru POLITICO într-un interviu.

„Cu toate acestea, suntem siguri că creșterea pentru Croația ar fi mult mai mică decât dacă nu am adera la zona euro”.

Croația, ultima țară care a aderat la UE în urmă cu aproape un deceniu, devine primul nou membru al zonei euro de când cele trei țări baltice, Estonia, Letonia și Lituania, au renunțat la monedele naționale în 2011, 2014 și 2015.

Croația va câștiga, de asemenea, un loc la masa Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene și se află în proces de ratificare a tratatului privind Mecanismul european de stabilitate, sperăm că până în ianuarie, a spus Primorac.

„Când vine vorba de scutul suplimentar, care va exista prin aderarea la Mecanismul European de Stabilitate, considerăm că acesta este un beneficiu suplimentar pentru economia croată”, a spus el.