ACTUALITATELOCALULTIMA ORĂ

De două săptămâni orașul Vicovu de Sus nu are apă potabilă. Ionela Calancea: Dumneavoastră ați putea sta cu zilele fără apa?. Primarul îndeamnă localnicii la raționalizare

De două săptămâni, locuitorii orașului Vicovu de Sus au probleme în aprovizionarea cu apă potabilă. Oamenii susțin că nu au apă nici de băut daramite să mai ude grădinile. Pentru a avea apăd e băut, cei care nu au fântâni în curte apelează la vecini sau își cupără din magazine.Autoritățile locale par în imposibilitatea de a rezolva problema apei potabile. Localnicii acuză faptul că stațiile de betoane folosesc mii de metri cubi de apă și acestea ar trebui oprite. Și dacă în zona centrală mai picură apă potabilă la robinete, pe ulițe nici vorbă.
Un apel al edilului Vasile Iliut este ca localnicii sa treaca la rationalizarea apei. Imediat dupa ce primarul a cerut sa se evite risipa apei, au aparut si reactiile oamenilor. În timp ce în unele zone din sat nu ar fi apa chiar si de mai bine de o lună de zile, în alte locuri localnicii sunt acuzați că își schimă apa la piscine la trei zile sau își udă grădinile noaptea.Una peste alta, orașul pare lipsit de apă potabilă pentru băut.
Ce spun localnicii ajunși la disparare:
Calancea Alina: Domnule primar , a rog sa imi spune-ti daca este corect ca noi cei care avem fantani sa platim taxa pentru Apa la primarie ? Spun asta pentru-ca am fantana de 4 ani si de cate ori am intrebat là primarie mi s-a  spus ca trebuie da depun cerere , mai apoi sa sap unde sunt eu legata la Apa comunala . De ce nu poate sa vina sa imi puna sigiliu pe teava care vine de la drum in bazinul unde am pompa?
Lenuța Bg: Ar trebui amendați cei cu ditamai piscinele, care ce credeți schimbă apa la trei zile că e murdară
Mihaela Mironescu: Noi nu avem apa să bem nu încă să udăm grădinile….de doua săptămâni nu avem apă deloc și nu mi se pare corect deloc, domnule primar Vasile ..Măcar o zi pe săptămână să avem și noi.
Ionela Calancea: Domnule primar, cu tot respectul… cu lipsa apei de pe Plai ce facem? Și cei de pe Plai au nevoie de apa la fel ca toți ceilalți. Și pe Plai sunt copii care trebuiesc spălați, grădini care au nevoie de apa, animale care au nevoie de apa..
Dumneavoastră ați putea sta cu zilele fără apa?

Georgeta Schipor: Domnule primar, îmi place intenția și chiar vă mulțumesc, dar mi se pare inadecvat și de o incompetență maximă ca în unele zone să nu fie apă la bucătărie, baie sau mașină de spalat de cel puțin două luni de zile. Mă întreb ce fel de sistem de pompare au străinii, indiferent de situație ai apă pt strictul necesar, chiar dacă se anunță că trebuie sau nu ai voie să folosești apa pt irigat sau piscini. Ar trebui căutate soluții mai bune și cit mai rapide. Nu este omenesc ceea ce se intimplă. Mă întreb, oare sint scutiți de plată cei care nu beneficiază de apă???

Bunica Georgeta:  Eu mă întreb ce făceau părinți și bunici noștri, ei nu se plângeau că nu au apă….

Erau fântâni, o fântână la 4 ,5 familii…mergea după apă cu găleata mai se întâlnea cu vecina și vorbea jumătate de oră…era frumos, acum toată lumea se plânge că nu are apă ,,și altele,, tot așteaptă să facă altcineva…. acum 10 , 20 de ani in urmă care mergea la primar să spună că nu are apă în piscină, de udat grădinile sau de băut…. Întreb și eu …
Vicovu de Sus:Eu zic ca ar trebui și la spălătoriile auto, care nu au apa proprie sa i se pună restricții..asa a procedat și Anglia când a avut astfel de probleme ..
Va rog sa faceți cumva sa avem măcar 2-3 zile pe săptămâna apa.. măcar câteva ore.
Emilia Cornea: Nu este apa nici sa speli o lingura de mai bine de o luna… Nu mi se pare normal… Ce sa mai zic sa faci o baie la copil pe căldură asta… Parca am fi în Africa… Oraș… Mai are mult Vicovu pana sa fie oraș…
Calancea Viorica: Face-ți un program să fie și în Plai măcar o zi două apă!
Marina Georgiță: Trebuie de făcut ceva să avem și noi apa…..Noi nu avem nici de băut…
Danut Ghiatau: De ce nu puneți 10 pompe..sa fie apa??
Vasile Calancea: Domnule primar, oprește săpăturile în prund și are lumea apă
Apel/ Evită risipa apei
,, Îndemn la raționalizarea apei în orașul Vicovu de Sus! Apa este o resursă limitată, care trebuie protejată și utilizată într-un mod sustenabil, altfel riscăm să ne confruntăm cu o criză majoră. Administrația Naționala „Apele Române” transmite un comunicat nu foarte comod în care ne avertizează că este nevoie să folosim rațional rezervele de apă indiferent de scopul în care o facem. În acest sens, având în vedere consumul excesiv de apă din orașul nostru, autoritățile locale lansează un nou îndemn către populație, să folosească această prețioasă resursă, în mod responsabil. Acest nou apel la raționalizare voluntară este demn de luat în considerare, mai ales de cei care trebuie să înțeleagă că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosință de irigații. Drept urmare, nu recomandăm în această perioadă udatul grădinilor și umplerea unor bazine / piscine. Vă mulțumim pentru înțelegere!,, este mesajul edilului PNL Vasile Iliuț pe pagina de facebook.
Acesta chiar răspus celor care sesizau lipsa apei potabile la robinete desi sunt plătitori de taxe. Cum le răspunde primarul:
https://www.facebook.com/vasile.iliut/posts/pfbid037LUY5w1egTjyJxjToWeP5vq9TV9wHsJtBEsishAmuiZpKWMsHah8JUp2XNfMHqDVl
,, Eu stau în centru pe George Călinescu și tot aceleași probleme cu apa sunt de 2 luni. Folosesc apa din fântâna proprie dar cu siguranța ca ma gândesc la cei care nu aceleași oportunități de a avea apa la 12 m și de a-și face puțuri pentru apa.  De  asta am apelat la omenie și bunul simt sa ne gândim la cei  la care apa este la 30-40m și trăiesc dintr-o pensie decenta și nu au posibilități pentru a sapa o fântâna  Sa fim mai buni și solidari când se impune ca niște creștini adevărați,,.