INTERNAȚIONAL

De ce Vladimir Putin a pierdut deja acest război:Yuval Noah Harari

La mai puțin de o săptămână de la începerea războiului, pare din ce în ce mai probabil ca Vladimir Putin să se îndrepte spre o înfrângere istorică. Poate că va câștiga toate bătăliile, dar tot va pierde războiul. Visul lui Putin de a reconstrui imperiul rusesc s-a bazat întotdeauna pe minciuna că Ucraina nu este o națiune reală, că ucrainenii nu sunt un popor real și că locuitorii din Kiev, Harkov și Lviv tânjesc după dominația Moscovei. Aceasta este o minciună completă – Ucraina este o națiune cu o istorie de peste o mie de ani, iar Kievul era deja o metropolă importantă când Moscova nu era nici măcar un sat. Dar despotul rus a spus minciuna sa de atâtea ori încât se pare că o crede el însuși.

Atunci când și-a planificat invazia în Ucraina, Putin a putut conta pe multe fapte cunoscute. El știa că, din punct de vedere militar, Rusia piticește Ucraina. El știa că NATO nu va trimite trupe pentru a ajuta Ucraina. El știa că dependența europeană de petrolul și gazele rusești ar face ca țări precum Germania să ezite să impună sancțiuni dure. Pe baza acestor fapte cunoscute, planul său a fost să lovească puternic și rapid Ucraina, să-i decapiteze guvernul, să instaureze un regim marionetă la Kiev și să reziste sancțiunilor occidentale.

Dar exista o mare necunoscută în legătură cu acest plan. Așa cum au învățat americanii în Irak și sovieticii în Afganistan, este mult mai ușor să cucerești o țară decât să o ții. Putin știa că are puterea de a cuceri Ucraina. Dar oare poporul ucrainean va accepta pur și simplu regimul marionetă al Moscovei? Putin a pariat că așa va fi. La urma urmei, așa cum a explicat în mod repetat oricui era dispus să asculte, Ucraina nu este o națiune reală, iar ucrainenii nu sunt un popor real. În 2014, oamenii din Crimeea au rezistat cu greu invadatorilor ruși. De ce ar trebui ca în 2022 să fie altfel?

Cu fiecare zi care trece, devine tot mai clar că pariul lui Putin eșuează. Poporul ucrainean rezistă din toată inima, câștigând admirația întregii lumi – și câștigând războiul. Ne așteaptă multe zile întunecate. Rușii ar putea cuceri în continuare întreaga Ucraină. Dar pentru a câștiga războiul, rușii ar trebui să țină Ucraina, iar ei pot face acest lucru doar dacă poporul ucrainean îi lasă. Acest lucru pare din ce în ce mai puțin probabil să se întâmple.

Fiecare tanc rusesc distrus și fiecare soldat rusesc ucis sporește curajul ucrainenilor de a rezista. Și fiecare ucrainean ucis adâncește ura ucrainenilor față de invadatori. Ura este cea mai urâtă dintre emoții. Dar pentru națiunile asuprite, ura este o comoară ascunsă. Îngropată adânc în inimă, ea poate susține rezistența timp de generații. Pentru a restabili imperiul rusesc, Putin are nevoie de o victorie relativ lipsită de sânge, care va duce la o ocupație relativ lipsită de ură. Vărsând din ce în ce mai mult sânge ucrainean, Putin se asigură că visul său nu se va realiza niciodată. Nu va fi numele lui Mihail Gorbaciov scris pe certificatul de deces al imperiului rus: va fi cel al lui Putin. Gorbaciov i-a lăsat pe ruși și pe ucraineni să se simtă frați; Putin i-a transformat în dușmani și s-a asigurat că națiunea ucraineană se va defini de acum înainte în opoziție față de Rusia.

Națiunile se construiesc, în cele din urmă, pe povești. Fiecare zi care trece adaugă mai multe povești pe care ucrainenii le vor spune nu doar în zilele întunecate care urmează, ci și în deceniile și generațiile următoare. Președintele care a refuzat să fugă din capitală, spunând SUA că are nevoie de muniție, nu de o plimbare; soldații din Insula Șerpilor care au spus unei nave de război rusești „du-te dracului”; civilii care au încercat să oprească tancurile rusești stând în calea lor. Acesta este materialul din care sunt construite națiunile. Pe termen lung, aceste povești contează mai mult decât tancurile.

Despotul rus ar trebui să știe acest lucru la fel de bine ca oricine altcineva. În copilărie, a crescut cu o dietă de povești despre atrocitățile germane și despre curajul rusesc în asediul Leningradului. Acum produce povești similare, dar în rolul lui Hitler.

Poveștile despre curajul ucrainean dau hotărâre nu doar ucrainenilor, ci întregii lumi. Ele dau curaj guvernelor națiunilor europene, administrației americane și chiar și cetățenilor oprimați din Rusia. Dacă ucrainenii îndrăznesc să oprească un tanc cu mâinile goale, guvernul german poate îndrăzni să le furnizeze câteva rachete antitanc, guvernul SUA poate îndrăzni să taie de la Rusia Swift, iar cetățenii ruși pot îndrăzni să își demonstreze opoziția față de acest război fără sens.

Cu toții putem fi inspirați să îndrăznim să facem ceva, fie că este vorba de a face o donație, de a primi refugiați sau de a ajuta la lupta online. Războiul din Ucraina va modela viitorul întregii lumi. Dacă se permite ca tirania și agresiunea să câștige, vom suferi cu toții consecințele. Nu are rost să rămânem doar observatori. Este timpul să ne ridicăm și să fim numărați.

Din păcate, acest război va fi probabil de lungă durată. Luând diferite forme, este foarte posibil să continue ani de zile. Dar cea mai importantă problemă a fost deja decisă. Ultimele câteva zile au dovedit lumii întregi că Ucraina este o națiune foarte reală, că ucrainenii sunt un popor foarte real și că, în mod cert, nu doresc să trăiască sub un nou imperiu rusesc. Principala întrebare rămasă deschisă este cât timp va fi nevoie pentru ca acest mesaj să pătrundă în zidurile groase ale Kremlinului.

sursa articol: www.theguardian.com