BREAKING NEWS

De ce preferă românii bogați Cipru. Ce ar avea de câștigat sucevenii cu conturile grase. Afaceri: cum funcționează companiile offshore și cum să deschizi o companie

Cipru este o mică națiune insulară, care, în ciuda dimensiunilor sale modeste, joacă un rol major în viața economică și financiară a regiunii mediteraneene și a întregii Europe, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Acest lucru a fost posibil prin statutul offshore (din 1977 până în 2004) și prin legile fiscale unice ale zonei. În ciuda abolirii regimului offshore, unele categorii de companii continuă să fie numite „offshore în Cipru”.

Offshorurile deschise în paradisuri fiscale sunt soluţiile pe care companiile din România le folosesc pentru a scăpa de impozitarea profiturilor.

Astfel, banii câştigaţi în România ajung în conturile unor firme deschise în ţări care nu impozitează aceste sume, precum Andora, Insulele Virgine Britanice, Panama, Liechtenstein, Insulele Cayman, Insulele Seychelles, Luxemburg, Cipru sau Malta.

Transferul profiturilor firmelor din România într-un offshore se face prin contracte de prestări servicii, de management, de împrumut, de drepturi de autor,  explica pentru gândul consultantul fiscal Gabriel Sincu.

// „Practic, veniturile pe care le realizează firma din România sunt transferate prin contracte de servicii încheiate cu un offshore, reducând profiturile impozabile ale firmei româneşti. Impozitul astfel plătit în Romania devine foarte mic sau tinde spre zero iar profiturile sunt retrase din conturile firmei deschise într-un paradis fiscal şi folosite fără a mai plăti impozite”, a explicat Gabriel Sincu. Legislaţia din România permite ca această procedură să fie legală, dacă Fiscul nu descoperă, în urma unui control, că acele contracte de prestări servicii prin care se transferă câştigurile sunt doar o modalitate de a scăpa de impozitare

Potrivit reprezentanţilor Fiscului, nu există estimări referitoare la sumele pe care le pierde statul din neimpozitarea profiturilor „expatriate”. Oricine îşi poate deschide un offshore, dacă deţine banii necesari pentru înfiinţare, potrivit https://freejustice.wordpress.com/.

Offshore este un stat sau o zonă specială în care se creează condiții speciale pentru ca companiile străine să facă afaceri. Companiile offshore sunt și companii înregistrate în astfel de țări. Când vorbim despre offshore în Cipru, de obicei ne referim la acesta din urmă.

Principalele caracteristici ale companiilor offshore:

 • nu sunt impozitate pe veniturile primite in afara tarii in care sunt inregistrati;
 • aceste companii nu sunt obligate să prezinte situații financiare autorităților de supraveghere;
 • informațiile despre fondatorii, directorii și acționarii unor astfel de companii sunt confidențiale.

Companiile înregistrate în Cipru sunt supuse impozitului pe profit (cota de 12,5%) și depun situații financiare autorităților competente. Informațiile despre beneficiar sunt disponibile publicului.

Nu există un răspuns clar la întrebarea dacă Cipru este o zonă offshore în 2022 sau nu: adevărul este că legea fiscală a Ciprului se bazează pe rezidență și teritorialitate. Întreprinderile înregistrate în țară dar administrate din străinătate sunt scutite de impozite pe profiturile primite în afara jurisdicției țării respective. Impozitele sunt percepute numai pe profiturile din surse din Cipru.

Scutirile de la impozitele pe profiturile obținute în străinătate, în ciuda publicității informațiilor companiei și a răspunderii față de autoritățile fiscale, dau Ciprului semne de jurisdicție offshore.

În același timp, țara are un rating bun în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și este inclusă în lista țărilor cu standarde fiscale ridicate.

Astfel, deși formal Cipru nu este offshore, are principala caracteristică atractivă a unor astfel de teritorii – posibilitatea de optimizare a impozitării.

 

Beneficiile de a face afaceri în Cipru

 

Există o varietate de avantaje fiscale pentru companiile offshore care fac afaceri în Cipru ușoare și sigure:

 • impozitul pe profit – cel mai mic din Europa și este de 12,5%;
 • veniturile pasive ale acționarilor nerezidenți, creditorilor și titularilor de licențe nu sunt impozitate;
 • dividendele încasate nu sunt impozitate;
 • veniturile din câștiguri de capital sunt, de asemenea, scutite de impozitare.

Aceste avantaje fac Ciprul atractiv pentru înființarea de afaceri în multe țări din întreaga lume.

Companiile offshore sunt folosite pentru optimizarea impozitării veniturilor primite în afara țării. Este suficient să vă înregistrați afacerea în Cipru pentru a scăpa de povara fiscală a tranzacțiilor comerciale efectuate în orice țară. În aceste scopuri, puteți cumpăra o companie în Cipru, iar un număr mare de companii sunt înregistrate pentru revânzare. Aceasta este o procedură destul de simplă și relativ ieftină.

Schema de impozitare

După cum sa menționat mai sus, politica fiscală a țării se bazează pe principiul rezidenței. Prin urmare, companiile rezidente și organizațiile nerezidente au sisteme fiscale semnificativ diferite.

Pentru rezidenți

Companiile rezidente sunt companii înregistrate în Cipru, ale căror activități sunt gestionate și controlate efectiv în această țară.

Nu există o definiție clară a „managementului și controlului” în legislația cipriotă. Se consideră că țara de conducere și control este locul în care directorul sau consiliul de administrație al organizației ia decizii cu privire la activitățile acesteia. În concluzie, pentru ca o firmă să fie considerată rezidentă fiscală a Ciprului, reuniunile regulate ale consiliului de administrație sau ale consiliului de administrație trebuie să aibă loc în Cipru, iar directorii înșiși trebuie să fie și rezidenți ai țării respective.

Impozit încasat

Un alt nume este impozitul pe profit. Rata este de 12,5% și este cea mai mică din UE. Următoarele tipuri de venituri sunt scutite de impozit:

 • dividende – atât din surse cipriote, cât și din străinătate. Pentru aceasta se aplica cota de impozitare stabilita in conventia de dubla impunere;
 • profit din vânzarea valorilor mobiliare;
 • jumătate din valoarea veniturilor pasive din dobânzi;
 • venituri din activitățile unei misiuni străine permanente. Cu toate acestea, dacă reprezentanța este implicată în activități care au ca rezultat un venit din investiții de 50% sau mai mult, scutirea de impozit pe venit nu se aplică.
  • plata serviciilor de secretariat corporativ;
  • plata pentru serviciile de denominare (dacă există);
  • plata taxei de depunere a raportului anual al registratorului;
  • taxa anuala – 350 euro;
   • Societăți de investiții offshore. Ei investesc în companii din țări cu impozitare ridicată, iar apoi aduc profit într-o zonă cu o povară fiscală scăzută.
   • Holding de companii offshore. Principalul profit provine din activitățile filialelor care beneficiază de cote reduse de impozitare în Cipru.
   • Societăți comerciale offshore. Cipru este un loc favorabil pentru ei să lucreze datorită combinației dintre impozitarea scăzută și dezvoltarea ridicată a rețelelor de telecomunicații.
   • Companii de transport maritim offshore. Vă permit să obțineți un profit din utilizarea navelor în zona duty free.
   • Companii bancare offshore. Permiteți clienților să plătească dobândă fără impozit pe venit.plată pentru servicii de adresă legală.Contribuția la impozitul pentru apărareAcest impozit se percepe pe veniturile din dividende, dobânzi și chirii primite atât în ​​Cipru, cât și în străinătate. Taxa este percepută atât pentru rezidenții Ciprului, cât și pentru persoanele juridice administrate pe teritoriul său.Tipuri de venituri supuse impozitării:
    • venituri din dobânzi – 10%;
    • venituri din dividende – 15%;
    • venituri din chirie – 3-75% din plăți.

    Venituri scutite de impozit:

    • dividendele primite de la societati nerezidente in cazul detinerii a cel putin 1% din actiunile nerezidente. Pentru a face acest lucru, trebuie îndeplinite următoarele condiții:
     • în țara în care este înregistrată societatea, cota impozitului pe venit nu trebuie să fie semnificativ mai mică;
     • activitatea de investitii a societatii trebuie sa fie mai mare de 50% din rata totala pe zi.
    • venituri din dobânzi primite din activitățile obișnuite sau strâns legate ale firmei;
    • venituri din dividende primite de la companii rezidente.

    Impozit pe castiguri de capitalSe percepe diferența pozitivă dintre venitul din vânzarea imobilului și costul acestuia, determinată la 1 ianuarie 1980.

    Taxa se percepe proprietarilor de bunuri imobiliare situate în Cipru și acționarilor companiilor care dețin bunuri imobiliare cipriote. Rata – 20%.

    Taxa pe valoare adaugataBunurile și serviciile sunt supuse TVA la cota standard de 19%. În același timp, anumite grupe de bunuri și servicii sunt impozitate cu o cotă redusă de 5 și 9%, iar vânzarea unora este impozitată cu o cotă de 0%.

    Taxa de taxaO altă denumire este taxa pentru continuarea companiei în Registrul de Stat. Taxa este de 350 euro.

   • Pentru nerezidenți

    Companiile care nu sunt administrate din Cipru sunt numite nerezidente. Nu sunt impozitate. Impozitele se percep numai pe veniturile din activitățile reprezentanțelor deschise în Cipru.

     

    Clasificarea companiilor offshore din Cipru

    Există mai multe tipuri de companii offshore. Se deosebesc prin activități, nivel de venit, dar sunt uniți prin faptul că adresa lor legală nu se potrivește cu cea fizică. Următoarele tipuri de companii operează în Cipru:

    

   Cerințe pentru companii

   Legea cipriotă impune următoarele cerințe companiilor offshore:

   • agentul de înregistrare trebuie să fie rezident al Ciprului;
   • societatea trebuie să aibă un sediu social;
   • numărul de directori – minim 1 persoană;
   • numărul de acționari – minim 1 persoană;
   • este necesară prezența unui secretar corporativ. Se recomandă numirea lui dintre rezidenți;
   • acțiunile trebuie emise numai în formă nominală;
   • mărimea capitalului social standard – 1000 euro, împărțit în același număr de acțiuni.
   • numele trebuie indicat cu litere latine, limba nu contează. În acest caz, registratorul de stat trebuie să furnizeze o traducere a numelui pentru a verifica eligibilitatea.

   Cerințe pentru acționari

   Numărul de acționari depinde de tipul de companie. Pentru o societate cu răspundere limitată – de la 1 persoană până la 50 de persoane maximum. Pentru companii deschise – de la 1 persoană. Nu există limită pentru numărul maxim.

   Prima adunare a acționarilor trebuie să aibă loc în cel mult 18 luni de la data înregistrării. Următorul – anual, nu mai târziu de 15 luni de la ultima întâlnire. Deciziile directorilor și ale acționarilor pot fi furnizate în scris, inclusiv prin fax sau telex.

   Cum să înregistrați o companie offshore în Cipru

   Procedura de înregistrare este destul de simplă și nu provoacă mari probleme antreprenorilor datorită legilor favorabile pentru desfășurarea afacerilor:

   1. Trebuie să aplicați pentru procedura de înregistrare la Departamentul de înregistrare a companiei. De asemenea, este necesar să se furnizeze copii ale pașapoartelor acționarilor și mai multe variante ale denumirii companiei.
   2. După obținerea permisiunii de utilizare a denumirii, este necesar să se întocmească actele constitutive – statutul și actul constitutiv. Sunt intocmite si semnate de toti coproprietarii societatii.
   3. Documentele sunt intocmite in limba greaca si certificate legal. Pachetul de documente este apoi depus la Departament pentru a finaliza înregistrarea.
   4. În plus, trebuie să deschideți un cont bancar.

   Acte pentru inregistrare

   Pachetul de documente include:

   1. acte constitutive semnate de acționari și fondatori;
   2. copii ale pașapoartelor acționarilor;
   3. un document care confirmă prezența unei adrese legale în companie;
   4. scrisoare de recomandare din partea băncii;
   5. un document care confirmă plata taxei de înregistrare.

   Continuarea inregistrarii

   Continuarea înregistrării este o procedură necesară pentru a continua activitățile companiei. Înregistrarea companiilor în Cipru continuă în fiecare an.

   Procedura include:

 • Condiții de înregistrare

  În medie, durează 1-2 zile pentru a înregistra o companie, livrarea documentelor durează 4-6 zile. Timpul total necesar pentru deschiderea unei companii este de maximum 2 săptămâni

 • Cât costă deschiderea unei companii offshore în Cipru
 • Costul înregistrării unei companii va depinde dacă o faceți singur sau dacă solicitați ajutorul unui avocat. Costul de întreținere a companiei va fi format din plata reînnoirii licenței

  Ce este inclus în taxa de înregistrare

  Costul serviciilor include:

  • servicii de avocat (optional). De la 3500 euro;
  • certificarea legală a actelor statutare. 9 euro pe document;
  • taxa de inscriere – 52 euro.

  În plus, este necesar să se țină cont de cei 1000 de euro de capital autorizat.

  Avocații locali știu cum să deschidă un cont offshore în Cipru și cum să folosească în mod corespunzător numeroasele mici nuanțe ale evidenței.

  Tipuri de raportare a companiilor offshore

  Companiile cipriote sunt obligate să prezinte autorităților de supraveghere rapoarte financiare, fiscale și anuale.

  Raport anual

  Acesta este un formular care conține informații complete despre companie: directori, acționari, capital social și sediul social, care s-au modificat în perioada de raportare. Raportul se depune după adunarea anuală a acționarilor/administratorilor, în cel mult 42 de zile. La acesta se anexează copii ale documentelor furnizate la ședință: situații financiare, rapoarte ale administratorilor, concluzii ale auditorilor.

  Formularul este transmis la Registrul companiilor cipriote și este disponibil publicului.

  Situațiile financiare

  Depusă anual la organele fiscale, trebuie să fie certificată de un auditor. Se închiriază în termen de un an de la sfârșitul perioadei de raportare.

  Raportarea fiscală

  O declarație fiscală preliminară trebuie depusă la autoritățile fiscale. Declarația reflectă suma venitului estimat pentru anul curent. Pe baza documentului trebuie să plătiți o plată în avans a impozitului pe profit. Termenul limită de depunere a declarației este 31 iulie inclusiv, modificări putând fi făcute până pe 31 decembrie.

  Cum este asigurată confidențialitatea

  Pentru a înregistra o companie trebuie să furnizați informații:

  • despre beneficiari;
  • despre acționari;
  • despre director.

  Practica răspândită a proprietarilor nominali și dreptul avocaților de a păstra informații despre beneficiari asigură confidențialitatea antreprenorilor care doresc să rămână incognito.

   

   

  Restricții asupra activităților

  Anumite restricții sunt impuse activităților companiilor străine. Da, le este interzis să desfășoare activități bancare și de asigurări. De asemenea, este interzisă furnizarea de servicii financiare persoanelor fizice. Acest lucru necesită un permis special

 • Cum să lichidați o companie offshoreLichidarea persoanelor juridice este voluntară și obligatorie.

  Lichidare voluntară

  Consiliul de administrație întocmește o declarație de solvabilitate, care se depune grefierului în cel mult cinci săptămâni de la data deciziei de lichidare voluntară. Include o declarație a activelor și pasivelor disponibile ale companiei conform celui mai recent raport financiar.

  După depunerea unei cereri la Registrator, societatea este obligată să publice un anunț relevant în Monitorul Ziarului Guvernului în cel mult 2 săptămâni de la data deciziei de lichidare. Orice activitate de nelichidare trebuie încetată de la data începerii procedurii.

  La finalizarea tuturor cazurilor societății, se convoacă ultima adunare a acționarilor și se aprobă bilanțul de lichidare. Anunțurile de ședință sunt și ele publicate. După ședința grefierului, se depun o copie a bilanțului de lichidare și un raport asupra ședinței. După trei luni de la data depunerii acestor documente la Registrator, societatea se consideră lichidatăti

  Lichidarea pe bază de hotărâre judecătorească

  Societatea este supusă lichidării în următoarele cazuri:

  • nu și-a început activitatea în termen de un an de la momentul înregistrării sau și-a suspendat activitatea pentru aceeași perioadă;
  • nu a platit datoriile;
  • instanța consideră acest lucru corect.

sursa:https://poradnuk.com.ua/ro